Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Modernizacija ili trošak?

Od 1. srpnja nova pravila: Svi će u sustav fiskalizacije osim jedne skupine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uskoro nova pravila za 15.000 malih poduzetnika i obrtnika. Bez obzira na to plaćali porez na dohodak paušalno ili ne, svi će morati uvesti fiskalne blagajne. Za većinu njih to će značiti jednostavnije poslovanje, ali i nove troškove. Država tvrdi - cilj nije nikome otežati već uvesti red i suzbiti sivu ekonomiju.

Bruse se posljednji detalji i u Darkovoj radionici sve je spremno za fiskalizaciju. No, modernizacija košta. Treba uložiti u uređaj za fiskalizaciju, printer i uvesti internet.

Pročitajte i ovo Bruna Papić i Jelena Tabak - 1 treba se naviknutii Ugostitelji na mukama zbog novih pravila: "Jedini na svijetu imamo to..." Slika nije dostupna Osim kazni, ima i nagrada 'Nagradna igra' Vlade: 'Cinkajte' i zaradite do 500 kuna!

"Negdje oko 1000-2000 kuna. Uvijek imate popratnih troškova uz to što vam kažu", kaže postolar Darko Horvat koji za taj novac mora popraviti jedno stotinjak cipela. "Mali popravci gdje imate desetak kuna zarade po popravku".

Osim gospodina Darka na izdavanje papirnatih računa od 1. srpnja može zaboraviti još 15.000 malih obrtnika i poduzetnika.

U sustav fiskalizacije idu svi, neovisno o tome plaćaju li porez na dohodak paušalno ili ne. Status paušalca koristili su razni obrtnici, frizeri, kozmetički saloni ili taksisti. Za prilagodbu novim pravilima imaju još nešto više od dva mjeseca.

"Otprilike je to sada 90 kuna mjesečno više za njih, što se njima ne priznaje kao izdatak. Jer oni ne vode knjige na taj način da imaju izdatke, već se njima gleda paušalni dohodak na koji oni plaćaju porez. Definitivno je novi trošak, ali za njih možda i malo olakšanje što se tiče izdavanja računa", ističe porezna stručnjakinja Jasna Vuk.

I Darko misli da će mu fiskalizirano poslovanje ipak olakšati život.

"Bit će jednostavnije. Jer isprintaš račun i to je to. I brže je gotovo. Dok ja napišem račun... Mnogo mušterija ne uzme račun i ode, ona je već na pola puta do kuće dok ja pišem račun".

Među onima koji porez na dohodak plaćaju paušalno i dalje će biti skupina koja ne mora u sustav fiskalizacije. Riječ je o iznajmljivačima soba, jer oni svoj dohodak ostvaruju od imovine, a ne od samostalne djelatnosti.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene