Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plaćamo sve više

Poskupjela još jedna namirnica: U Europi gore od Hrvatske stoje jedino Rumunjska i Bugarska

Aktualno Galerija Mesnica - 1 Mesnica - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Mesnica - 2 Mesnica - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Mesnica - 3 Mesnica - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Mesnica - 4 Galerija 1/4 >>
Porast cijena goriva prati i porast cijena drugih dobara i usluga pa i hrane. Tako je cijena mesa u godinu dana u Hrvatskoj poskupjela gotovo najviše u Europi. Više o porastu cijena istražio je Dino Goleš.

Kako znati da inflacija uzima danak? Kad vam mesar kaže izvolite, a vi odgovarate "samo gledam".

"Jeger, to je bila šljakerska hrana, sad je skoro 10 eura, pa ajme!", čudi se Dalibor iz Zagreba.

"Sve je gore iz dana u dan i cijene idu. Zato što nemamo ništa svoje, nemamo stočarstva, nemamo poljoprivredu, nemamo ništa. Mladi su otišli u Njemačku raditi u građevini, neće se baviti poljoprivredom", zaključio je Ivica.

Skupo je i drugdje, no uglavnom ne toliko. Meso je u Europskoj uniji u prosjeku poskupilo 3,3 posto.

Hrvatska je među tri najgore zemlje. Kod nas je meso skuplje 7,1 posto, a situacija je lošija još samo u Rumnjskoj i Bugarskoj. Na drugoj strani meso je pojeftinilo u nama teško usporedivoj Finskoj i Danskoj, ali i ne tako teško nedostižnoj Češkoj!

"Cijena u stočarskoj proizvodnji je očekivana to je sve posljedica onih događanja takozvane ukrajinske krize. Imamo jako puno malih gospodarstava i oni su jako podložni velikim poremećajima na tržištu dok Češka, evo dobar primjer, ima izuzetno velike sustave i one su manje tome i podložni", objasnio je Mladen Jakopović, predjsednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Pročitajte i ovo Euro, ilustracija Imamo najsnažniji rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini Hrvatska ponovno na vrhu eurozone po inflaciji: U ostatku eurozone oslabila

Stiže sezona, a hoće li meso biti još skuplje?

"Uvijek u ljetnim mjesecima vidimo, pogotovo u primorskom dijelu zemlje, te nekakve amplitude", rekao je Jakopović.

Stabilizacija se, dodaju u Komori, očekuje tek za dvije godine. Prema europskim statističarima u godinu dana u Hrvatskoj cijena svinjetine porasla je više od 21 posto, janjetine i kozletine oko 15 posto, govedine i teletine 5,2 posto. S druge strane, pojeftinila je piletina za nešto manje od 2 posto.

"Junetinu na primjer slabije kupujem i tako. Onda gledam gdje je jefitnije, gdje je na akciji i onda kupim to", podijelila je Julija.

"Siromašni narodi imaju sreću da nisu pretili jer nemaju puno za jest", našalio se Pavao.

Iako cijene idu gore, trošimo nikad više. Hrvatska je u veljači prednjačila najvećim rastom prometa u maloprodaji na godišnjoj razini u Europskoj uniji za više od 9 posto.

A u tri dana uoči Uskrsa potrošili smo oko 738 milijuna eura. To je za 100 milijuna eura više nego lani!

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene