Svako peto dijete žrtva je nekog oblika spolnog nasilja. U većini slučajeva od strane njima poznate ili bliske osobe.


Proteklih dana policija je dobila prijavu čak dva slučaja spolnog zlostavljanja djeteta. U borbi protiv pedofilije u Hrvatskoj je sačinjen Registar pedofila pri Ministarstvu pravosuđa. No, stručnjaci kažu nedostaci sustava kriju se u rehabilitaciji zlostavljača kao i u nadzoru njihova ponašanja na slobodi. Seksualne predatore koji vrebaju djecu sve se više prijavljuje

Vezani članci Ivan Malenica Nova uputa o radu službenika tijekom epidemije: Tko će moći raditi od kuće? Slika nije dostupna Treba li registar pedofila biti javan?

'Radi se zapravo o širokom rasponu zlostavljanja, od nekih neprimjerenih dodira, izjava, do spolnih zlostavljanja gdje postoji odnos', kazala je Renata Ćorić Špoljarić iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.

ŠOK U FUNTANI Dječak iz Danske prijavio njemačkog pervertita i pedofila koji ga je slikao

Registar pedofila u Ministarstvu pravosuđa popunjava se. Trenutačno je 1291 osoba u evidenciji. Porast je to u odnosu na proteklu godinu kad ih je bilo 972.

'To su oni koji su zapravo osuđeni to je ono što znamo, a znamo da je takav zapravo manji broj i to ne znači onda da registar zapravo rješava stvari', dodala je Ćorić Špoljarić.

Problem je u sustavu - objašnjava pravobraniteljica za djecu. Kontrola ponašanja osuđenih pedofila kad jednom iziđu na slobodu kaže nije dovoljno dobra.

'Da rokovi rehabilitacije budu veći, kod nas su relativno kratki, da nadzor na primjer traje dulje, kod nas vam nadzor takvih počinitelja kaznenih djela može trajati najdulje dvije godine i to za kaznena djela za koja je zapriječena kazna više od dvije godine i to samo ako sudac pri određivanju kazne takav nadzor odredi', kazala je Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu.

Užas u Splitu: 'Djevojčice su se igrale i ugledale čovjeka koji je izvadio spolovilo i natezao ga pred njima'

A većina njih sklona je ponavljanju djela. Kako bi ih se spriječilo da dođu u kontakt s djecom, poslodavci poput škola, vrtića ili sportskih klubova trebali bi tražiti provjeru u Registru pedofila. No, često to ne čine, kaže pravobraniteljica.

'Poslodavci često traže tzv. potvrde o nekažnjavanju, one govore samo da u nekom trenutku da nije pokrenut postupak prema mjestu prebavilašta te osobe npr u Zagrebu međutim on ne govori ništa o tome je li prema nekoj osobi pokrenut postupak negdje u Hrvatskoj i da li je ta osoba ranije bila osuđivana', dodala je Milas Klarić.

Ipak, broj zahtjeva poslodavaca za provjeru Registra pedofila u porastu je. Ministarstvo pravosuđa u proteklih je godinu i pol dobilo 3265 takvih zahtjeva. 1502 od škola, 1763 od vrtića. U poliklinici za zaštitu djece kažu, više od 90 posto je zlostavljača koji nikad nisu osuđivani i nema ih u registru.

'Djeca svakako imaju neke reakcije, imaju neke posljedice koje ponekad budu zapravo i dugotrajne i prate ih u kasnijoj životnoj dobi, ali uz zapravo pravovremenu i adekvatnu pomoć djeca kasnije budu dobro', napominje Ćorić Špoljar.

Svako peto dijete žrtva je nekog oblika spolnog nasilja. U većini slučajeva od strane njima poznate ili bliske osobe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook