Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Nestašice ni u američkim trgovinama više nisu nepoznat prizor, a zbog rata u Ukrajini, poremećenih opskrbnih lanaca te vremenskih nepogoda koje su opustošile poljoprivredne usjeve moguće je da će praznih polica biti još.


Pandemija koronavirusa i rat u Ukrajini neki su od krivaca za nestašice koje su sve češći prizor u trgovinama. Poluprazne ili prazne police više nisu ništa šokantno.

Portal EatThis piše kako su se neke nestašice u američkim trgovinama koje su se pojavljivale ranije ove godine malo smanjile, no predviđaju moguće pojavljivanje novih do kraja godine.

Objavili su popis namirnica koje će možda u dogledno vrijeme biti teško naći.

1. Slanutak

Potražnja za slanutkom raste. Ukrajina i Rusija su veliki izvoznici ove mahunarke, baš kao i Australija i Meksiko, koji se su pak borili s katastrofalnim vremenskim uvjetima, uključujući poplave. To se sve negativno odrazilo na njihove usjeve.

2. Kukuruz 

EatThis poziva se na Bloomberg, koji tvrdi da postoji opasnost i za kukuruz. Velike vrućine, malo padalina i najezda kukaca nanijeli su štetu na usjevima na američkom Srednjem zapadu. To, naravno, automatski znači i manjak kukuruznih pahuljica, kokica...

3. Proizvodi od rajčice

Problema s vremenskim nepogodama je bilo i na američkom Zapadu, na kojem su stradala polja rajčica. Suša i visoke temperature samo su se nagomilale na probleme s inflacijom i rastom cijena goriva zbog rata u Ukrajini.

4. Puretina 

Slučajevi ptičje gripe u kombinaciji s troškovima proizvodnje koji rastu u nebo možda će dovesti i do nestašice ove vrste mesa. Uoči Dana zahvalnosti Amerikance brine da će puretinu morati kupovati po većim cijenama ili će biti prisiljeni tražiti alternativu. SAD se sa sličnom situacijom suočio 2021.  

5. Pivo 

Proizvođači se već neko vrijeme bore s nestašicom ugljičnog dioksida, jednog od ključnih sastojaka u proizvodnji piva, ne samo za proizvodnju pića već i za proces pakiranja. Zalihe su smanjene već nekoliko godina zbog poremećaja u lancu opskrbe zbog pandemije koronavirusa

6. Zamrznuta pizza 

Ugljični dioksid također je potreban u proizvodnji mnogih zamrznutih proizvoda. Koristi se kako bi održao okus i teksturu zamrznutih proizvoda tijekom skladištenja i transporta. Čuva i hranu protiv kvarenja. 

7. Čokolada 

Rat u Ukrajini doveo je do toga da je do nekih sastojaka važnih za proizvodnju čokolade teško doći. Na tom popisu su jestivo ulje ili kakao. S druge strane, potražnja ubrzano raste. 

Provjereno: Trgovina na kotačima - 8 Oni su jedni od posljednjih trgovaca na kotačima u Hrvatskoj: Upoznajte Nenu i Tomu

Prijelaz na dvojno prikazivanje cijena jedna je od većih promjena koju su trgovci primijenili u poslovanju Dodatan posao za trgovce? Što sve donosi sad već obvezatno dvojno iskazivanje cijena

8. Maslinovo ulje

Kao razlog za moguću nestašicu maslinova ulja EatThis navodi ekstremno toplo ljeto u Španjolskoj i Italiji. Neki podaci pokazuju kako bi proizvodnja maslinovog ulja u Španjolskoj mogla pasti za 25 do 30 posto u odnosu na godinu prije. 

Tu su naravno i problemi u opskrbi i rat u Ukrajini.

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju