Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

HDZ-ov saborski zastupnik i bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač danas je za Vladinu odluku o povećanju trošarina na naftne derivate nazvao neopravdanom, bez obzira na odgodu te odluke za dva tjedna, prozivajući Vladu kako joj je jedina nakana napuniti državni proračun.


"Naravno da nije", odgovorio je Popijač novinarima u Hrvatskom saboru na njihov upit smatra li opravdanom odluku Vlade o povećanju trošarina, ističući kako je HDZ, kada su prije nekoliko mjeseci znatno porasli svi parametri koji utječu na cijenu goriva, tražili smanjenje trošarina.

"Ali, vidimo čim je došlo do blagog smanjenja cijena naftnih derivata odmah su se požurili povećati trošarine. To znači samo da je cilj ove Vlade napuniti proračun, a očigledno da i to ne ide onako kako su si priželjkivali, unatoč povećanju PDV-a na 25 posto, i traže jednostavno prostor i način gdje god mogu da uberu koju kunu više za sam proračun", rekao je Popijač.

Nije mu, dodao je, jasno na osnovu kojih parametara je Vlada uopće procijenila da će cijene goriva padati, ističući kako ne postoji ni jedan element koji je ukazivao da će se trend pada cijena nastaviti.

Vezani članci Zdravko Marić Marić nakon sjednice Vlade: "Moja uloga u Vladi je u pravilu onaj koji govori - ne, ali suradnja s kolegama je sjajna" Vili Beroš Beroš objavio broj novih slučajeva zaraze u Hrvatskoj, kritizirao i istupe zdravstvenih radnika koji se nisu cijepili

>> Vlada odgodila podizanje trošarina na gorivo, benzini ipak skuplji

"Vidimo da su i dalje žarišta koja uzrokuju povećanje cijene nafte i dalje prisutna i zaista je bilo potpuno nesmotreno, a vidimo sada da i odgađaju to povećanje, računati da će se trend pada cijena naftnih derivata i nastaviti. To samo znači da pored interesa i želje da se puni proračun ne postoji niti jedna druga relevantna komponenta rada ove Vlade", ocijenio je Popijač.

Prošlotjednu izjavu prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića kako u Vladi imaju formulu po kojoj znaju da će cijene goriva padati Popijač je nazvao besmislenom.

"To je potpuno besmisleno, nema on nikakvu formulu", poručio je, ističući kako svi naftni stručnjaci nisu imali ni jedan relevantan podatak niti naznaku da bi do smanjenja cijena moglo doći.

"Jedino je on, naravno, vjerojatno iz čistih populističkih razloga, tako samouvjereno nagovještavao da će cijene goriva padati. Međutim, vidimo već prvi tjedan da ga je ta činjenica demantirala jer će cijene goriva rasti. To će dalje varirati i, ako će i biti manjih oscilacija prema dolje, sasvim sigurno to neće biti trajan trend, gorivo će i dalje ići naprijed", kazao je Popijač. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.