Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

U Kravarskom

Ponovno otvorena voljena crkva: "To je kao da vam netko srce čupa. Jako bolno i teško"

Aktualno Galerija Otvorena crkva u Kravarskom - 1 Otvorena crkva u Kravarskom - 1 Foto: DNEVNIK.hr Otvorena crkva u Kravarskom - 2 Otvorena crkva u Kravarskom - 2 Foto: DNEVNIK.hr Otvorena crkva u Kravarskom - 3 Otvorena crkva u Kravarskom - 3 Foto: DNEVNIK.hr Otvorena crkva u Kravarskom - 4 Otvorena crkva u Kravarskom - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Crkva Kravarsko - 4 Galerija 1/8 >>
Više od 4 tisuće ljudi okupilo se u Kravarskom na posvećenju i prvoj misi u novoizgrađenoj crkvi srušenoj u potresu. Molili su, zahvalili, a neki i plakali od ganuća jer je njihovo Kravarsko s novom crkvom ponovno ono staro.

Ovom su se posvećenju nadali i dobili na Bijelu nedjelju stanovnici Kravarskog, izvijestila je novinarka Dnevnika Nove TV Sara Duvnjak.

"Čovjek se naježi", kaže mještanin Josip. "Ja sam dosta emotivno vezan i uz ovaj kraj i uz našu vjeru. Prošlo je 14 mjeseci od polaganja kamena temeljaca, to je bilo u nedjelju 20. veljače lani i evo nakon 14 mjeseci, ja skoro i sam ne mogu vjerovati, ali ipak hvala Bogu dogodilo se", sretan je.

Pročitajte i ovo Crkva Kravarsko - 4 "To se ne može opisati" Ponovno izgrađena voljena crkva: "Cijelo mjesto se može porušiti, ali ona treba ostati zauvijek"

Izgrađena je na mjestu gdje je nekada stajala crkva srušena u razornom petrinjskom potresu 29. prosinca 2020. Dimenzije su iste, uz pokoji dodatak.

"Ona je sada malo veća, neka dva metra i šira", objasnio je župnik Kravarskog, vlč. Siniša Blatarić. "Dodali smo još neke novosti kao što su pročelja na glavnim ulazima, a i unutrašnjost crkve je malo promijenjena, no inače u 90% je ona ista kakva je bila".

Pročitajte i ovo Crkva Kravarsko - 4 "To se ne može opisati" Ponovno izgrađena voljena crkva: "Cijelo mjesto se može porušiti, ali ona treba ostati zauvijek"

Potpredsjednik vlade Tomo Medved, koji je nazočio posveti, kaže kako je jedna od težih odluka kao čelnoj osobi stožera civilne zaštite, bilo rješenje o rušenju crkve.

"Tu večer, predsjednik vlade Andrej Plenković i ja bili smo ovdje s načelnikom općine, s velikim brojem ožalošćenih vjernika i nazočili trenutku, početku uklanjanja te crkve i jasno smo im dali obećanje da ćemo u najkraćem mogućem vremenskom periodu izgraditi novu crkvu", pojašnjava Medved.

Crkva je izgrađena uz financijsku pomoć Zagrebačke županije, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Ukupno je stajala oko 13 milijuna kuna, a najveće zahvale poslane su vrijednim radnicima.

Vlado Kolarec, načelnik Kravarskog, pojašnjava zašto. "Oni su svi besplatno dva mjeseca radili s autodizalicama i sa svim potrebnim materijalom i pomogli našim ljudima da se vrate u svoj objekt".

Jer od prvog dana rušenja njihove crkve, srca su im bila slomljena.

"To vam je kao da vam netko srce čupa!", rekla je mještanka Ivana. "Jako bolno i teško i to su velike emocije". No srce je sada zacijelilo. "Puno znači to, jako puno. To je nama sve", kaže.

Njezina sumještanka Dubravka dodaje: "Prvo tuga, pa onda kad je počelo veselje i sad ono nešto prekrasno, euforija!"

I simbolično, posvećena je na isti dan kada i stara. A poruke i želje stanovnika Kravarskog su: Neka nam stoji stamena i snažna još stotinama godina!

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene