Reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak o širenju zaraze gripom razgovarala je s epidemiologinjom Gorankom Petrović koja je pojasnila gdje se građani mogu cijepiti protiv gripe, jer cjepiva u ljekarnama više nema.


Epidemiologinja Goranka Petrović za Dnevnik Nove TV otkriva koliko ima gripe u Hrvatskoj i što možemo očekivati u idućim tjednima. 

"Polako započinje epidemija gripe, a to smo i očekivali. Zadnja tri tjedna bilježimo dosta velik porast u prijavama i to su prijave koje nam pristižu iz svih županija, što znači da imamo cirkulacija virusa u cijeloj Hrvatskoj", odgovorila je epidemiologinja Goranka Petrović.

Na pitanje što nas očekuje u idućim tjednima, odgovara: 

"U sljedećim tjednima očekujemo i dalje uzlaznu krivulju. Vrhunac krajem siječnja, početak veljače tada postižemo plato koji traje, ovisno o sezoni, 1 do 3 tjedna i onda poslije polako pad u prijavama, negdje do Uskrsa bi mogli završiti s epidemijom gripe, a nakon toga bi i dalje mogli imati sporadične slučajeve gripe."

Sezona gripe - 4 Gripa hara Hrvatskom, a posebno je raširena među jednom dobnom skupinom

Sezona virusa - 2 Blagdanska okupljanja učinila su svoje, sve je više pacijenata u ordinacijama: "U zamahu smo koji još nije dosegnuo svoj vrhunac"

Na pitanje može li se još uvijek cijepiti protiv gripe, odgovara: 

"Kako je krenula jače sezona opet bilježimo porast, što nas veseli pogotovo za osobe koje su u povećanom riziku od teškog oblika gripe i komplikacija. Međutim s obzirom na dovoljne količine cjepiva i zahvaljujući odluci HZZO-a postoji mogućnost da osobe koje ne pripadaju rizičnim skupinama, a žele se cijepiti, da se također cijepe ali uz sitnu naknadu od 6 eura po dozi

Takve osobe mogu se cijepiti isto kod svoga liječnika, napominjem da svi izabrani liječnici koji trebaju dodatno cjepiva za rizične ili nerizične da takvi liječnici mogu naručiti iz nadležnih zavoda te dodatne količine cjepiva i mogu ih preuzeti, a mogu se cijepiti i u zavodima za javno zdravstvo", napomenula je epidemiologinja. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju