Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Počelo je ponovljeno suđenje za aferu "Sibinj" bivšem zapovjedniku Hrvatske kopnene vojske, umirovljenom generalu Mladenu Kruljcu, bivšem načelniku općine Sibinja Ivici Batiniću i još četvorici okrivljenika koje Uskok tereti za korupciju na štetu te općine i državnog proračuna.


Umirovljeni General Mladen Kruljac u ponedjeljak je na ponovljenom suđenju za aferu "Sibinj" rekao sudu da se ne osjeća krivim za optužbe, prenosi reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

Vezani članci Zaštitar na sudu u Donjecku Zarobljenom Hrvatu prijeti smrtna kazna. Sudu poručio: "Nisam kriv. Zadnji put sam pucao prije rata" Zarobljeni hrvatski državljanin Plenković: "Borit ćemo se za zarobljenog Hrvata". Rusi mu prijete doživotnim zatvorom i smrću

Na isti način, negirajući krivnju, o optužnici su se izjasnili i ostali optuženici, poduzetnik Ivan Rimac, bivši čelnik brodsko-posavskog HDZ-a Zdravko Sočković i autoprijevoznik Željko Garić, dok se drugookrivljeni bivši član Općinskog poglavarstva Ivan Mišković, zbog smrtnog slučaja u obitelji, nije pojavio na ročištu, pa je u zapisnik unesena njegova izjava s pripremnog ročišta da se ne smatra krivim.

Vrhovni sud u srpnju prošle godine ukinuo je prvostupanjsku presudu osječkoga Županijskog suda iz ožujka 2014. godine, koji je nepravomoćno proglasio krivim svih šest okrivljenika optuženih za korupciju u kojoj su općinu Sibinj oštetili za 58,2 milijuna kuna, a državni proračun za tri milijuna kuna.

Bivši zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, umirovljeni general Mladen Kruljac bio je nepravomoćno osuđen na godinu i pol zatvora, bivši općinski načelnik Ivica Batinić na šest godina zatvora, a bivši član općinskog poglavarstva Ivan Mišković na pet i pol godina zatvora.

Poduzetnik Ivan Rimac bio je osuđen na zatvorsku kaznu od tri godine i deset mjeseci, bivši čelnik brodsko-posavskoga HDZ-a Zdravko Sočković na godinu i tri mjeseca zatvora, a autoprijevoznik Željko Garić na dvije godine zatvora.

Zbog sumnje na zloporabu položaja i ovlasti, primanje mita te poticanje na ta kaznena djela, Uskok je šestoricu okrivljenika optužio da su od rujna 2007. do sredine 2008. u Sibinju, Slavonskome Brodu i Karlovcu, protivno odlukama Vlade kojima je općini Sibinj darovano zemljište radi izgradnje zone maloga gospodarstva, omogućili unaprijed dogovorenim tvrtkama i fizičkim osobama stjecanje prava vlasništva nad velikim parcelama visokovrijednoga građevinskog zemljišta ispod stvarne vrijednosti.

Prema optužnici, to im je omogućeno bez preuzimanja bilo kakvih obaveza vezano za početak radova i obavljanje gospodarskih djelatnosti u zoni, a optuženici su im tako pribavili znatnu imovinsku korist.

Teretilo ih se da su, u nakani da prije prodaje zemljišta dodatno povećaju njegovu vrijednost, s generalom Kruljcem dogovorili izvođenje radova, nakon čega je Hrvatska vojska i obavila radove protivno zapovijedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga kojom se zabranjuje uporaba inženjerije na radovima koji nisu za potrebe vojske. (M.B.Đ./B.V./Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju