Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provalom do stana

Medved o SMS aferi svog pomoćnika: "Zatražio sam izvješće. Ta osoba nije hrvatski branitelj"

Tomo Medved (Foto: Pixell)
Tomo Medved (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija Tomo Medved (Foto: Pixell) Tomo Medved (Foto: Pixell) Foto: Pixell Nenad Križić, pomoćnik ministra Medveda (Foto: Dnevnik.hr) Nenad Križić, pomoćnik ministra Medveda (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Mario Vrbanić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Pomoćnik ministra branitelja Tome Medveda, Nenad Križić savjetovao je Vukovarcu Mariju Vrbaniću neka si stambeno pitanje riješi provaljivanjem u državni stan, barem tako tvrdi Vrbanić.

SMS prepisku ovaj je 46-godišnjak sačuvao kako bi upozorio na neriješavanje svog stambenog pitanja. Ministar Medved je, kaže, i sam telefonski razgovarao s Vrbanićem u nekoliko navrata. Ministar tvrdi, uputio ga je na nadležne institucije.

Pročitajte i ovo Tomo Medved Svakome se dogodi Ima li nezadovoljnih u HDZ-u? Odgovor Tome Medveda mogao bi vas nasmijati Tomo Medved i Ivana Kopčić - 2 Točkasta koalicija HDZ za parlamentarne izbore najavio točkastu koaliciju, Medved otkrio s kim HDZ sigurno neće razgovarati

Naime, Vrbanićev je brat, hrvatski branitelj, počinio suicid, a budući da majka živi s njim, vjeruju - imaju pravo na rješavanje stambenog pitanja.

Mario Vrbanić poručuje: "Bio sam očajan, ali znao sam da ima mnogo praznih stanova, zato sam inzistirao na tome da me se privremeno smjesti“. Upozorava i kako je prema SMS prepisci vidljivo da pomoćnik ministra nije naveo da će on provaliti, već da ćemo MI provaliti.

Ministar Medved rekao je kako odgovorna osoba nije smjela tako postupiti. "Ukoliko je došlo do propusta, odgovorna osoba ne smije tako korespondirati, ali zatražio sam izvješće o postupanju u tom predmetu. 

Poznato mi je da me ta osoba zvala u nekoliko navrata, da sam ga usmjeravao prema tijelima nadležnima za riješavanje tog konkretnog pitanja, dakle poznato mi je, osoba nije hrvatski branitelj, njegov brat je počinio suicid 2011. godine, tijekom 2017. majka je pokrenula taj postupak za ostvarivanje svojih prava, ali kad dobijem više informacija o cijeloj korespondenciji, moći ću vam više kazati", rekao je ministar. 

Vrbanić kaže i kako nije istina da on nije hrvatski branitelj. "Ovo što je ministar rekao je laž, neka provjeri jesam li hrvatski branitelj", napominje.

Središnji ured za stambeno zbrinjavanje, koji je po idejnom začetniku Križiću navodno trebao "okrenuti glavu", kaže da ne bi okrenuo glavu.

"Svako nelegalno korištenje stanova u državnom vlasništvu, sankcionira se tako da ilegalni korisnik ne može biti uvršten na listu prvenstva za stambeno zbrinjavanje. Takve slučajeve Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje procesuira nalogom za iseljenje. Sve građane zainteresirane za ovogodišnje stambeno zbrinjavanje, pa tako i gospodina Vrbanića, Središnji državni ured upućuje na podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje koje je moguće podnijeti do 31. siječnja 2019. godine", poručili su iz Ureda. 

Priopćenje Ministarstva branitelja

Ministarstvo branitelja se oglasilo priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

"Vezano uz medijske napise o stambenom zbrinjavanju gospodina Marija Vrbanića Ministarstvo hrvatskih branitelja dužno je reagirati s ciljem potpunog, istinitog i objektivnog informiranja javnosti. Naime, kroz medijski prostor povlači se teza kako pomoćnik ministra rješava stambeni problem branitelja na način da mu sugerira da provali u prazan stan.

Ponajprije, dužni smo izvijestiti javnost kako gospodin Mario Vrbanić, prema podacima službene evidencije Ministarstva hrvatskih branitelja, nema status hrvatskog branitelja te stoga ne ispunjava Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (NN 121/17) propisane uvjete za stambeno zbrinjavanje. Zakonom propisano pravo na stambeno zbrinjavanje imaju članovi obitelji smrtno stradaloga ili nestaloga hrvatskog branitelja, hrvatski ratni vojni invalidi te dragovoljci iz Domovinskog rata koji su u borbenom sektoru sudjelovali najmanje dvije godine.

Budući da Ministarstvo hrvatskih branitelja ostvaruje dobru suradnju s drugim državnim tijelima koja provode postupak stambenog zbrinjavanja, a posebno sa Središnjim državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje koji u svome djelokrugu rada provodi postupke stambenog zbrinjavanja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, Ministarstvo navedenom tijelu ima mogućnost predlaganja hitnog stambenog zbrinjavanja osoba koje nam se obraćaju za pomoć.

Tako je i u slučaju obitelji Vrbanić upućena preporuka Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje glede rješavanja njihove stambene problematike te zamolba za hitno stambeno zbrinjavanje Povjerenstvu za hitno stambeno zbrinjavanje Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Budući da se je obitelj Vrbanić više puta obraćala za pomoć u posredovanju oko stambenog zbrinjavanja putem nadležnog Središnjeg državnog ureda, Ministarstvo je upućivalo prijedlog i preporuke više puta tijekom 2017. i 2018. godine.

S obzirom da je majka Marija Vrbanića - Ana Vrbanić stekla status člana obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, Mario Vrbanić je zatražio da se riješi njezino stambeno pitanje u prihvatljivom obliku. Gospodin Vrbanić upoznat je s odredbama Zakona koje propisuju da se pravo na zbrinjavanje može ostvariti tek nakon podnošenja zahtjeva za stambeno zbrinjavanje i uvrštavanjem zahtjeva na važeću Listu prvenstva za dodjelu stambenog kredita, sukladno članku 5. st. 1. uredbe o stambenom zbrinjavanju članova obitelji, smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja te HRVI i dragovoljaca iz Domovinskog rata (NN 57/18).

Mariju Vrbaniću, kao opunomoćeniku svoje majke ponuđeno je stambeno zbrinjavanje njegove majke dodjelom jednog od slobodnih stanova u Vinkovcima, Grubišnom Polju ili Belom Manastiru, kuće u Sisku, ili dodjelom bespovratnog stambenog kredita koji bi za samačku obitelj Ane Vrbanić mogao iznositi do 28.000 eura. Mario Vrbanić odlučio se za stambeno zbrinjavanje svoje majke Ane Vrbanić dodjelom stambenog kredita. Eventualno pravo bi Ana Vrbanić mogla ostvariti nakon 1. ožujka 2019. godine, odnosno nakon objave konačne potvrđene Liste prvenstva za 2019. godinu, ukoliko neće imati zapreka za dodjelu stambenog kredita, o čemu je u tijeku u Ministarstvu hrvatskih branitelja provođenje skraćenog upravnog postupka.

Ministarstvo hrvatskih branitelja brine o zakonitosti postupanja i osuđuje bilo kakvu mogućnost sugeriranja strankama da počine štetnu radnju na teret državnog proračuna ili državne imovine", stoji u priopćenju Ministarstva.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 
  Aktualno Preminuo gradonačelnik Gdanjska, koji je izboden nožem na dobrotvornom skupu Pawel Adamowicz (Foto: AFP) Pawel Adamowicz (Foto: AFP) Foto: Afp Paweł Adamowicz (Foto: Simon Krawczyk / AFP) Paweł Adamowicz (Foto: Simon Krawczyk / AFP) Foto: Simon Krawczyk / AFP Paweł Adamowicz (Foto: Simon Krawczyk / AFP) Paweł Adamowicz (Foto: Simon Krawczyk / AFP) Foto: Simon Krawczyk / AFP +0 Napad na gradonačelnika (Foto: Piotr HUKALO / East News / AFP) Svijet Preminuo gradonačelnik Gdanjska, koji je izboden nožem na dobrotvornom skupu 1/4 >>

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene