Cijepljenje, ilustracija (Foto: Pixsell, Duško Jaramaz)
Cijepljenje, ilustracija (Foto: Pixsell, Duško Jaramaz) Foto: Pixsell, Duško Jaramaz

Polovica roditelja u Hrvatskoj ne zna da infekcija humanim papiloma virusom (HPV) može uzrokovati šest vrsta raka, a svaki treći ne zna da je cijepljenje protiv HPV-a besplatno, istaknuto je u srijedu na predstavljanju rezultata istraživanja o stavovima i informiranosti roditelja o spolnom zdravlju te rizicima HPV infekcije.


U zagrebačkom Centru za zdravlje mladih rezultate istraživanja predstavili su pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč, predsjednica Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti Mirna Šitum, koji su u listopadu 2018. godine proveli istraživanje te voditeljica Odjela za praćenje i unapređenje zdravlja školske djece i mladih Dijana Mayer.

Vezani članci Andreja Ambriović Ristov Svi polažu nade u cjepiva protiv korone, ali još je puno pitanja: Stručnjakinja objašnjava koje su nuspojave i hoće li biti dovoljno cijepiti se jednom Bolnica, ilustracija (Foto: Getty Images) Svake dvije minute u svijetu jedna žena umre od teške bolesti: ''Učeći od najboljih, možemo eliminirati rak vrata maternice''

Rezultati istraživanja na reprezentativnom uzorku od 500 obitelji pokazali su da polovina roditelja u Hrvatskoj ne zna da infekcija HPV-om može uzrokovati šest vrsta raka. "Svaki treći roditelj nikada nije ni čuo da je u Hrvatskoj dostupno besplatno cijepljenje za učenike i učenice osmih razreda osnovne škole, iako je ta usluga u Hrvatskoj dostupna od 2015. godine, a u Gradu Zagrebu od 2007. godine", kazala je Mayer.

U Hrvatskoj od raka vrata maternice, kojemu je uzrok HPV, godišnje oboli 300 žena, a svaki dan jedna žena umre od posljedica te bolesti, kazala je Mayer te istaknula kako se cijepljenje protiv HPV-a preporuča radi smanjenja rizika od infekcije te njezinih štetnih posljedica. "Još uvijek imamo nisku procijepljenost dječaka i djevojčica u Hrvatskoj - u samo 23 posto obitelji s djecom starijom od 14 godina postoji barem jedno cijepljeno dijete", kazao je Jeleč.

Prema istraživanju, trećina roditelja u Hrvatskoj smatra kako je dostupno cjepivo upitne kvalitete, a petina kako cjepiva mogu uzrokovati autizam. "U društvu je pitanje cijepljenja postalo kontrovezno, iako je u slučaju raka vrata maternica jasno da izlječenje od te bolesti ovisi o cijepljenju", komentirao je Jeleč.

O spolnom zdravlju svoje djece tek 27 posto roditelja razgovara sa stručnjakom, 42 posto roditelja o tome se informira s prijateljima i poznanicima, dok 41 posto očeva nema saznanja o spolnom zdravlju svoje djece. "Informiranost je ključna pri donošenju odluke o cijepljenju," kazala je Šitum te je dodala kako se "mora nastaviti sa sustavnom edukacijom unutar školskih i zdravstvenih ustanova". (Hina)

Zagrebački rotor uoči zatvaranja: Saznajte kako se i gdje kretati, koje alternativne prometne pravce koristiti

5 stvari koje morate naučiti svoje roditelje