Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što je Ministarstvo poljoprivrede proizvođačima objasnilo da je njih 45 posto dobilo manje poticaje zbog novog modela obračuna, stižu nove optužbe.


Nezavisni hrvatski seljaci tvrde da su državni službenici napravili pogrešku primijenivši pogrešne koeficijente. Ministarstvo prozivaju i za probijanje rokova, zbog čega bi Europska komisija Hrvatskoj mogla uskratiti više od 300 milijuna kuna.

Vezani članci Sabor "Oporba uputila interpelaciju": Ovu riječ često čujemo u parlamentu, no znate li što zapravo znači? Slika nije dostupna Vlada odlučila dati poticaje seljacima u visini od 155 milijuna kuna

Na slavonskim pašnjacima samo naizgled idila. Stočara Mihaela Sklizovića brinu manji poticaji. 'Znam da je zadnja uplata 25.7. bila, nekih 200 kuna, za što, čega - ne znam', kaže Mihael.

Mljekari su na udaru pogrešnog obračuna - tvrdi predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka. Poticaji su, tvrdi Mato Mlinarić, predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka manji za 800 do 1300 kuna po hektaru. Prozvana Agencija demantira grešku.

'Ni jedan poljoprivrednik nije zakinut za potporu, ako je zadovoljio uvjete. Da bi se ostvarila potpora za hektar soje za stočnu hranu - svaki poljoprivrednik mora posjedovati najmanje 4 uvjetna grla stoke po prihvatljivom hektaru', priopćili su iz Agencije.

Govedo je uvjetno ako je starije od dvije godine, ona mlađa računaju se kao 0,6 uvjetnih goveda, a telad do 6 mjeseci kao 0,4 uvjetnih grla. Pomutnju je izazvao novi model isplate poticaja prema kojemu je manje iznose dobilo 34 tisuće poljoprivrednika.

'Ništa mi nije jasno i normalno da nisam zadovoljan sa isplaćenim poticajima zato što nam ljudi gore u Vladi i u ministarstvu jako puno lažu', kazao je Mihael. Iako je rok za isplatu istekao 30. lipnja, novac i dalje stiže, ali na kapaljku.

Rokovi su ispunjeni, tvrde u Ministarstvu poljoprivrede, sve naknadne isplate su, kažu - poravnavanje računa.

Manjkavosti novog modela koje je priznao i ministar poljoprivrede, za ovu godinu ne mogu se ispraviti. Isplata je takva kakva jest, a sve moguće nepravilnosti proizvođači će moći dokazivati tek nakon što dobiju rješenja na kojima će jasno stajati koliko su novca i za što točno dobili. Nakon toga moći će usporediti svoje isplate sa zajamčenim pravima, a ona su određena na drukčiji način nego što je to bilo ranijih godina i otud cijela zbrka, ne samo u Hrvatskoj nego i drugim europskim zemljama.

Ministarstvo poljoprivrede opovrgava optužbe Mate Mlinarića, optužuje ga za politikanstvo i traži da svoje tvrdnje dokaže.

Inače, upravo danas su se u Ministarstvu poljoprivrede vodili razgovori o mogućim promjenama modela obračuna poticaja, na tom su sastanku bili i predstavnici iz Slavonije, svoj prijedlog ministarstvo je Europskoj dužno dostaviti do 1. kolovoza, no nema mnogo optimizma.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju