Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nema novca za njih

Ova vremenska nepogoda sve je češća, a Hrvatska nema dovoljno raketa: "Samo je pitanje koji će dio zemlje potući"

Josip Salatko (Foto: Dnevnik.hr)
Josip Salatko (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Josip Salatko (Foto: Dnevnik.hr) Josip Salatko (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Poljoprivrednici sami poduzimaju zaštitu od tuče (Foto: Dnevnik.hr) Poljoprivrednici sami poduzimaju zaštitu od tuče (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Mato Mlinarić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Zbog manjka novca i raketa je sve manje, a uz prizemne generatore na 574 postaje, zaštitu od tuče poduzimaju i sami poljoprivrednici. No, to nije dovoljno, ističu.

Hrvatska se od tuče brani prizemnim generatorima na 574 postaje, a na 98 su ujedno i postaje za protugradne rakete. No, zbog novca, raketa je sve manje, a uz ove generatore - zaštitu od tuče poduzimaju i sami poljoprivrednici.

Pročitajte i ovo Dalibor Bišćan, Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice barijera Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice o uspješnoj obrani: "Inače bismo znali bdjeti noćima i graditi branu" tuča Tuča i grmljavina VIDEO/FOTO Veliko nevrijeme u središnjoj Istri: Tuča i munje iznenadile stanovnike

U Viča Selima kraj Krapine, posljednjih 11 godina Josip Salatko radi na obrani od tuče. Pomoću prizemnog generatora i otopine srebro - jodida pokušava se spriječiti tuča i posljedice koje ostavlja.

"Kada dolaze tučonosni oblaci koji imaju veliku usisnu moć i usisaju taj srebro jodid, i mi radimo umjetnu tuču, nastaju manji komadići kristalići, kao sugradica", objašnjavao je Josip reporeteru Dnevnika Nove TV Vjekoslavu Đaiću. Ipak, Josip dvoji da je generator učinkovita i dovoljna zaštita.

"Ovo je prva godina kako nemamo raketa, u sprezi generator i raketa. Onda bi to bila obrana od tuče u redu, ali sami generatori, mislim da je to preslabo“, kaže on.

Obranu od tuče provodi državni hidrometeorološki zavod, a plaćaju je država, županije i grad Zagreb. Uplate su, kažu u DHMZ-u, sve manje.

"Visina ukupnih prihoda posljednjih godina iz Državnog proračuna i Županija s branjenoga područja/Grada Zagreba znatno je smanjena, tako da je to jedini razlog otežanoj nabavi raketa protiv tuče ili izostanku nabave raketa te tako i daljnjoj provedbi rada raketama", kažu u DHMZ-u.

I poljoprivrednici kažu kako nema dovoljno raketa.

"Znamo s terena da te stanice koje ispaljuju nemaju dovoljan broj raketa, i dok mi tu stojimo, poslijepodne će doći nevrijeme i postavlja se samo pitanje koji dio Hrvatske će potuć", rekao nam je Mato Mlinarić, Nezavisni Hrvatski Seljaci.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene