Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević izvijestio je danas na konferenciji za novinare da su u posljednih nekoliko mjeseci izloženi neshvatljivim postupcima izvršne gradske vlasti koja od njih traži da retroaktivno za zakup skladišnog prostora plate oko 150.000 kuna i odbija financirati Zeleni telefon, što u udruzi doživljavaju kao politički pritisak zbog kampanje za Cvjetni trg i Varšavsku ulicu.


'Želimo vjerovati kako je u oba slučaja riječ o birokratskim pogreškama, no zbog šutnje administracije te 'odbijenica' zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića i pročelnika Gradskog ureda za graditeljstvo Davora Jelavića to doživljavamo kao politički pritisak na Zelenu akciju 'težak' oko pola milijuna kuna, što bi naš cjelokupni rad dovelo u pitanje', istaknuo je Tomašević. Najavio je da će, ako gradska izvršna vlast hitno ne počne rješavati te probleme, zamoliti Gradsku skupštinu da ih zaštiti od njihove samovolje. Tomašević je objasnio da se Zelena akcija zajedno s Hrvatskim prirodoslovnim društvom od 2001. koristi uredskim prostorijama u Frankopanskoj 1 koje su u vlasništvu grada Zagreba te da zakupninu plaća po subvencioniranoj cijeni za neprofitne udruge i uredno ispunjava svoje obveze.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Bez referenduma vlast će imati masovnu konfrontaciju s građanima' Slika nije dostupna Tomašević: Najodgovorniji za kaos u Varšavskoj je Bandić

Iako se po ugovoru o privremenom korištenju prostorija imaju pravo koristiti i nusprostorijama, Gradski ured za imovinu ustvrdio je u dopisu 4. veljače 2009. da se Zelena akcija ilegalno koristi skladišnim prostorom od 120 četvornih metara. Zelena akcija je na to odmah odgovorila dopisom u kojemu je navela da se tim skladišnim prostorom koristi od početka najma, već devet godina. Na taj dopis nije dobila odgovor, a 30. studenoga 2009. Gradski ured za graditeljstvo bez ikakve je pravne osnove, tj. rješenja, Zelenoj akciji retroaktivno poslao 22 mjesečne uplatnice za zakup skladišnog prostora. Zelena akcija ističe kako je 'arbitrarno određeno da je prva uplatnica za veljaču 2008., a sve uplatnice su na nevjerojatan iznos od 5670,54 kuna, tako da je 'dug' oko 150 tisuća kuna'.

Tomašević je novinare izvijestio i o izostanku gradske finacijske potpore za Zeleni telefon, koji djeluje 18 godina, a 16 godina je dobivao novčanu potporu grada, za koju je Gradski ured za graditeljstvo u posljednjih nekoliko godina izdvojio oko 330.000 kuna. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju