Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje Crobarometar

HDZ povećao prednost pred SDP-om, popularnost raste i Plenkoviću i Milanoviću. Evo koje još stranke prelaze izborni prag

Crobarometar za travanj - 3
Crobarometar za travanj - 3 Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija Crobarometar za travanj - 3 Crobarometar za travanj - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Crobarometar za travanj - 2 Crobarometar za travanj - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Crobarometar za travanj - 1 Crobarometar za travanj - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Crobarometar za travanj - 6 Crobarometar za travanj - 6 Foto: Dnevnik Nove TV +6 Crobarometar za travanj - 5 Galerija 1/11 >>
Hrvatska 60 dana živi s korona krizom. Briga za zdravlje, ali i najveća recesija modernog doba obilježili su Hrvatsku, svijet pa tako i politiku.

Dnevnik Nove TV donosi svoje redovito mjesečno istraživanje Crobarometar. Istraživanje obuhvaća i posljedice potresa.

Pročitajte i ovo Rukovanje premijera i predsjednika u Vukovaru Dan sjećanja VIDEO Susret u Vukovaru: Pogledajte rukovanje Milanovića i Plenkovića Zoran Milanović Aktualne teme Milanović: "Banožić je bio tamo gdje nije smio biti"

Premijer Plenković na potporu građana može računati. HDZ je učvrstio prvo mjesto, a predsjednik Milanović je sve popularniji, pa i među HDZ-ovim biračima.

HDZ povećao prednost spram SDP-a

Crobarometar za travanj - 3 Crobarometar za travanj - 1 (Foto: Dnevnik Nove TV)

HDZ povećava prednost spram SDP-a i sada bi dobili 27,9 posto potpore birača. Prije dva mjeseca imali su dva postotna poena manje, a SDP je baš prije dva mjeseca bio s HDZ-om na prvom mjestu. Sada su drug izbor s potporom od 23,2 posto. Ta je stranka izgubila dva postotna poena u zadnjih 60 dana.

HDZ može i dalje računati dominantno na birače iznad 60 godina, točnije njih 35 posto. Tu su i oni s osnovnom školom, a njih je 40 posto. Također, biračima u Slavoniji kojih je 27 posto i u Dalmaciji 30 posto prvi su izbor.

SDP pak svoje birače ima isto među starijom populacijom, onom iznad 60 godina i tamo dobivaju 30 posto. Među biračima s visokim obrazovanjem ih je 26 posto, a na Sjeveru Hrvatske imaju veliku potporu od 32 posto te Istri i Primorju s 29 posto.

Ostaje Zagreb koji je ključ pobjede. HDZ je tu prvi izbor s 24 posto, a SDP s 21 posto potpore.

Izborni prag prelaze još Domovinski pokret Miroslava Škore i Most

Crobarometar za travanj - 3 Crobarometar za travanj - 4 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Domovinski pokret Miroslava Škore nakon osnivanja bilježio je rast kada je imao 12,5 posto potpore, a sada je počeo padati. Prema rezultatima za travanj zaustavili su se na potpori od 10,5 posto, a nakon izbivanja izborni bi prag prešao i MOST s potporom od 5,1 posto.

Koje stranke se bore da "politički prežive"?

Crobarometar za travanj - 3 Crobarometar za travanj - 6 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Crobarometar za travanj - 3 Crobarometar za travanj - 3 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Crobarometar za travanj - 3 Crobarometar za travanj - 2 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Pametno trenutno ima potporu od 2,8 posto. IDS je na 2,6 posto, a HSU na 2,2 posto. Stranka Ivana Pernara je na 1,8 posto, a Hrvatski suverenisti su na 1,6 posto. Živi zid praktički nestaje i sada je na 1,3 posto, a Bandićeva stranka i dalje pada te je sada na 1,1 posto potpore građana.

HSS je također u nestajanju na 1,1 posto, a HNS kao strateški partner može računati na potporu od 1 posto birača. Ostale stranke od ljevice do desnice su na 5,3 posto, a neodlučnih birača je 7,1 posto.

Vladinu politiku podupiru građani - misle da zemlja ide u dobrom pravcu

Crobarometar za travanj - 3 Crobarometar za travanj - 3 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Vladinu politika u borbi protiv koronavirusa, ali i u borbi protiv recesije koja je zapravo nastupila, podupire većina građana. Zapravo, nakon godina, pa i desetljeća, jedna Vlada u kriznim situacijama može računati na potporu građana, točnije njih 60 posto. Njih 34 posto ne odobrava rad Vlade. U 60 dana za preko 30 postotnih poena narasla je potpora Vladi.

Povratak optimizma

Crobarometar za travanj - 3 Crobarometar za travanj - 1 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Nakon godina pesimizma većina građana misli kako zemlja ide u dobrom smjeru. To misli 51 posto, a da zemlja ide u lošem smjeru misli 39 posto, dok ne zna njih 10 posto. I tu je vidljiv velik porast optimizma za preko 30 posto.

Da se stvari u Hrvatskoj kreću u dobrom smjeru misli 89 posto HDZ-ovih birača, 40 posto SDP-ovih, 39 posto birača Domovinskog pokreta te 31 posto MOST-ovih birača.

Milanović najpopularniji, a slijedi ga Plenković - popularnost pada samo Bandiću

Crobarometar za travanj - 3 Crobarometar za travanj - 1 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Crobarometar za travanj - 3 Crobarometar za travanj - 5 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Kriza je i nakon 60 dana pokazala da se građani okupljaju oko lidera. Predsjednik Zoran Milanović povećao je popularnosti i o njemu pozitivan dojam ima 76, a negativan njih 20 posto. Za gotovo 20 postotnih poena povećao je popularnost.

Popularnost raste i Andreju Plenkoviću i trenutno o njemu pozitivno misli 69 posto birača, a negativno njih 28 posto i on je u mjesec dana pridobio 15 postotnih poena.

Miroslav Škoro ne raste tako brzo i o njemu pozitivno misli 57 posto ispitanika, a njih 35 posto misli negativno.

Božo Petrov vratio se među političare o kojima većina misli pozitivno, točnije njih 56 posto o njemu ima pozitivno mišljenje, dok 33 posto ispitanika ima negativno mišljenje. On je također u mjesec dana povećao potporu.

Potpora Davoru Bernardiću isto raste, ali ne tako kao i njegovim političkim oponentima i trenutno o njemu 41 posto birača ima pozitivan, a njih 48 posto negativan dojam.

Na kraju - Milan Bandić, političar koji je na "političkom dnu“ i o njemu negativan dojam ima 75 posto ispitanika, a pozitivan njih 21 posto.

Predsjednikov rad podupire većina građana

Crobarometar za travanj - 3 Crobarometar za travanj - 2 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Predsjednik je na Pantovčaku manje od 100 dana, a potpora za njegov rad i dalje raste. Trenutno njegovu politiku odobrava 67 posto birača, a ne odobrava njih 19 posto, dok njih 14 posto ne zna.

Na početku mandata, njegov rad odobravalo je 48 posto građana, njih 31 posto nije odobravalo, dok njih 22 posto se izjasnilo da ne zna.
Zanimljivo, osim 88 posto birača SDP-a predsjednikov rad podupire i većina birača HDZ-a, točnije njih 67 posto.

Hrvati sve više vjeruju u rad triju institucija

Crobarometar za travanj - 3 Crobarometar za travanj - 4 (Foto: Dnevnik Nove TV)

U mjesecima krize građani sve više vjeruju institucijama. I to svima. Ured Predsjednika tako dobiva 3,47 ili "trojku“, Vlada dobiva ocjenu 3,13 ili "trojku“ a Hrvatski sabor dobiva 2,44 ili "dvojku“. 

Napomena:
Istraživanje je provela agencija IPSOS u sklopu redovitog Crobarometra na 1008 građanina od 17 do 22. travnja. Istraživanje je zbog mjera zaštite provedeno telefonskim putem
Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene