Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dva nova slučaja u hrvatskoj

Stožer o zaraženima s koronaleta: Piloti se vjerojatno nisu zarazili od putnika

U Hrvatskoj su zabilježena dva nova slučaja zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata, objavio je Nacionalni stožer.

Imamo dva nova bolesnika, što je ukupno 2228 pozitivnih na koronavirus, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera. U posljednja 24 sata nema preminulih osoba. 

Pročitajte i ovo Krunoslav Capak 525 novozaraženih, 28 preminulih Capak otkrio rezultate probne svadbe i domjenka: "To je dokaz da smo blizu stare normale" Slika nije dostupna NOVE MJERE i NA GRANICI Stožer produljio mjere do 15. svibnja, Capak otkrio da će oni koju su preboljeli COVID dobivati samo jednu dozu cjepiva: "Druga doza ne doprinosi imunosti"

Dosad je u Hrvatsko od koronavirusa preminulo 95, a 1946 osoba se oporavilo. Na respiratoru je trenutno 10 osoba. Dosad je testirano ukupno 54.820 osoba. 

Na pitanje novinara o situaciji u domovima za starije, Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rekao je da su s obzirom na dobru situaciju ocijenili da mogu malo popustiti mjere u smislu da se mogu donositi stvari štićenicima i kratko ih posjetiti. "Smatramo da je situacija povoljna i da si možemo priuštiti da te mjere popustimo. Za sada nema negativnih informacija s terena", rekao je Capak. 

Što se tiče mjera u školama, Capak je rekao da su razgovarali s Ministarstvom da modificiraju određene elemente, no javnost će obavijestiti kad se postigne dogovor. 

Rano za ukidanje neradne nedjelje

Novinare je zanimalo kakva bi epidemiološka situacija trebala biti da se ukine mjera zabrane rada nedjeljom. Capak je rekao da je situacija sada izuzetno povoljna, ali da još uvijek treba pričekati da se vidi gdje su izvori zaraze. "U ovom trenutku za to je rano", rekao je Capak. 

Medije su obišle fotografije prepunih vlakova i autobusa. "Epidemiolozi nisu odgovorni za nadzor drže li se organizatori naših uputa. Stvari trebaju prelaziti na vlasnike i građane, a ne na epidemiologe. Računamo na svijest naših građana i na one koji od toga žive, da će to organizirati tako da se koronavirus ne može prenijeti", rekao je Capak. 

Stožer je razgovarao i o dopuštanju rada sajmova, ali odluka o tome još nije došla na dnevni red. 

Koronaavion: Moguće da je dvoje zaraženo u zrakoplovu

Na pitanje o zaraženim putnicima sa zrakoplova na letu iz Frankfurta, Capak je rekao da je od 105 ljudi koji su ostali u Hrvatskoj 14 pozitivnih, a 80 ih je negativno. "Devet je povratnika iz Švedske, ostali su bili putnici u zrakoplovu. Čekamo 8 rezultata iz Splita, jedan je iz Bjelovara i Šibenika. Nakon toga će biti poznati svi rezultati", rekao je Capak. 

Ne može tvrditi tko je bio izvor zaraze. "Najvjerojatnije je da se piloti nisu zarazili od putnika, nego na neki drugi način. Uzeta im je detaljna anamneza", rekao je Capak. Povratnici iz Švedske zarazili su se u Švedskoj, jedan se također zarazio u inozemstvu, a za dvoje još ne znaju, ali je moguće da su se zarazili u zrakoplovu", rekao je Capak. 

Božinović je na kraju konferencije za novinare rekao da još ne znaju kada će organizirati iduću te da će o tome "blagovremeno izvijestiti" javnost. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene