Novi predsjednik Zoran Milanović spreman je surađivati s Vladom. O suradnji Pantovčaka i Banskih dvora, koja je prema Ustavu neizbježna, za sada nitko ne dvoji.

Galerija


Ruka suradnje prema Banskim dvorima i premijeru pružena je već u izbornoj noći, kada je Zoran Milanović poručio da će on i premijer biti najbolji prijatelji u okvirima koliko je to moguće u politici.

Vezani članci Predsjednik Zoran Milanović Milanović spustio Jandrokoviću zbog fotografije u gaćama: "Mene je zadnji put mama tako slikala kad sam imao 13 i pol godina. To je nepristojno" Andrej Plenković Plenković o Milanoviću: ''Pa ja ne znam što je prevarant danas govorio i gdje je točno bio, imali smo puno posla.'' Komentirao i Jandrokovićevu sliku u kupaćem

Bolje rečeno, u okvirima zakona odnosno Ustava, na koji su Vlada i Ured izabranog predsjednika osuđeni. Dvojica bivših diplomata koje su predsjednički izbori povezali zajedno će, među ostalim, kreirati vanjsku politiku, ali i slagati diplomatsku mrežu. Ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman tvrdi kako suradnja mora postojati jer je u interesu Hrvatske, a probleme u suradnji – ne očekuje.

Problema ne bi trebalo biti pronađu li Zoran Milanović i Andrej Plenković zajednički jezik. Šef Vlade već je poslao poruku kako od odnosa očekuje tvrdu kohabitaciju, što je, zaviri li se u Hrvatski leksikon, pod 1 političko stanje u kojem predsjednik države i parlamentarna većina pripadaju različitim blokovima ili strankama, a pod 2 bračna zajednica ostvarena bez vjenčanja ili divlji brak.

Ministar zaštite okoliša Tomislav Čorić tvrdi kako je na predsjedniku odluka o tome kako će se postaviti prema radu Vlade. Ipak, Plenkovićeva, ali puno češće bivša SDP-ova Vlada, bile su na tapeti predsjednice u odlasku. Kritizirala je Milanovića, ali izvanrednu sjednicu nije sazvala.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak uvjerena je da šumova u komunikaciji neće biti ako se bude razgovaralo. Dodaje kako je to uvijek tako, "dijalog prije svega". "Radi se o dvojici karijernih političara koji razumiju što je Vlada, predsjednik, država, nadasve što su interesi nacije", uvjeren je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Prvi test suradnje, već nakon inauguracije, a u ovlastima je predsjednika, izbor je novog načelnika Glavnog stožera. Ne iskoristi li Milanović priliku i izvuče trećeg kandidata, odlučivat će se između favorita Drage Matanovića i Roberta Hranja.

"Imat ću neke svoje inicijative, ali ću se u pravilu o njima prethodno konzultirati s Vladom, dakle neću ih zaskakati, jer ja sam bio s one strane ograde i jako dobro znam kako to izgleda kad netko igra prljavo", rekao je još ranije Milanović.

Kako bilo, morat će se suočiti s obećanjem iz kampanje u kojoj je tražio potpuno povlačenje hrvatske vojske iz Afganistana. U svibnju šefa države i Vlade čeka i dogovor o prvom čovjeku tajne službe. Mogu imenovati novoga ili produljiti mandat Danielu Markiću. Na Markovu trgu uvjereni su da s Milanovićem u izbornoj godini neće imati problema.

"Nemojte se koncentrirati na trzavice, vjerujem da će suradnja biti apsolutno okej!" tvrdi premijerov savjetnik za sigurnost Robert Kopal. Početak je, barem zasad, obećavajući.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr