Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prvi potezi

Kako će Milanović stolovati? Evo kakva očekivanja o novoizabranom predsjedniku imaju politički akteri

Andrej Plenković
Andrej Plenković DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Stjepan Mesić Stjepan Mesić Foto: DNEVNIK.hr Ivan Vrdoljak Ivan Vrdoljak Foto: DNEVNIK.hr Goran Aleksić Goran Aleksić Foto: DNEVNIK.hr +0 Hrvoje Zekanović Galerija 1/5 >>
Između njih su padale teške riječi i vladalo veliko rivalstvo, a sada Zoran Milanović i Andrej Plenković moraju surađivati. Kako će to izgledati i koji će biti prioriteti izabranog predsjednika? Svoja očekivanja imaju i ostali politički akteri.

Zoran Milanović u sinoćnoj euforiji nije htio previše govoriti o tome koji će mu biti potezi kada zakorači na Pantovčak, kao ni tko će mu biti savjetnici.

Pročitajte i ovo Plenković i Milanović analiza stručnjaka Je li moguće da na kraju ni Plenković ni Milanović ne budu na čelu Vlade? Pojavila se nova ideja Zoran Milanović i Andrej Plenković REZULTATI ANKETE Tko će sastaviti Vladu? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

"Nisam čuo nikakve špekulacije jer smo bili usredotočeni na to da izbori prođu, da pobijedimo", kaže Arsen Bauk, član predsjedništva SDP-a.

Stjepan Mesić spreman je savjetovati novog predsjednika u nekom obliku.

"Pa, ja sa svakim razgovaram, razgovarao bih i s njim, vjerojatno će biti prilike, ali nikakve formalne obveze ne bih preuzeo", kaže bivši predsjednik Stjepan Mesić.

Neke od odluka koje treba donijeti pokazat će kako će novi predsjednik surađivati s Vladom. Primjerice, tko će biti na čelu SOA-e, tko će biti novi načelnik generalnog stožera HV-a, nabava borbenih aviona ili povlačenje vojnika iz Afganistana, što je Milanović često spominjao u kampanji.

"Trebamo surađivati, pronalaziti zajednički jezik i interes i to je ono što je bitno, a ovo što je bilo rečeno u kampanji, kad bih se ja danas vratio na sve to, ne bismo baš puno surađivali", kaže predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Plenković i Milanović pokazali su da mogu biti žestoki suparnici u borbi za mjesto premijera 2016. godine. Ipak, sadašnji koalicijski partner i nekadašnji partner Zorana Milanovića Ivan Vrdoljak je optimističan.

"Suradnja Pantovčak i Banski dvori bit će izazovna, ali uspješna za Hrvatsku", smatra Vrdoljak.

Od Milanovića velika očekivanja imaju oni koji su ga podržali. Goran Aleksić iz Snage želi taktiku za slučaj franak.

"Da govori o tome jer ovlast mu je da govori, da organizira neki stručni skup na Pantovčaku. To mu je ovlast", kaže Aleksić.

Ništa dobro ne očekuje Hrvoje Zekanović, koji je podržavao Miroslava Škoru, a smatra da Milanović i Plenković o važnim pitanjima misle isto.

"Zoran Milanović i Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović imali su isti stav, tako da tu neće biti velike promjene, iako nikad ne znaš što može pasti Zoranu Milanoviću na pamet", kaže Zekanović iz Hrasta.

Tek treba doznati kako će s njim kao predsjednikom izgledati proslava Oluje u Kninu, kolona sjećanja u Vukovaru, kao i hoće li Titova bista natrag na Pantovčak.

"Ne znam je li to najbitnija stvar. Sutra će doći neki drugi predsjednik pa će ju ponovno maknuti", kaže Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašista.

Potezi novog predsjednika kreću nakon 18. veljače.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene