Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pismo branitelja

'Političari ugrozili pravičnost suđenja u slučaju Pukanić'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Branitelji optuženih na suđenju za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića uputili su pismo najvišim hrvatskim institucijama poput Vlade, sabora i Ureda predsjednika u kojem kritiziraju komentiranje objavljene Pukanićeve SMS prepiske od strane raznih dužnosnika i političara.

Odvjetnici u pismu kažu da je polemika o Pukanićevim SMS-ovima izložila predsjednicu raspravnog vijeća Ivanku Kršul neviđenoj medijskoj i političkoj hajci u kojoj se brojni sudionici međusobno natječu oštrinom nastupa koji seže sve do zahtjeva za utvrđivanje njezine odgovornosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neće se ispitati novinari Slučaj Pukanić: Novo telekomunikacijsko vještačenje bit će gotovo u rujnu Slika nije dostupna Iznosio mišljenje o postupku u tijeku Čačić zbog kritiziranja suda kazneno prijavljen

>> 'Djevojčica stiže u Zagreb' da 'istraži' ubojstvo Pukanića?

Kao branitelji okrivljenika u kaznenom postupku koji je predmet političkih i medijskih polemika, te zbog opasnog presedana kojim se na najgrublji način zadire u ustavom i zakonom zajamčenu samostalnost i neovisnost sudbene vlasti, a vezani Kodeksom odvjetničke etike, dužni smo javno iznijeti zahtjev za poštivanje Ustava i zakona Republike Hrvatske kako bi se u ovom kaznenom postupku osiguralo pravo na pošteno suđenje ta na poštivanje temeljnih ljudskih prava i sloboda optuženih osoba.

Raspravno vijeće ja na zakoniti način donijelo opravdanu odluku o čitanju zapisnika o pretrazi iPhone uređaja stoga su sasvim neosnovani zahtjevi za utvrđivanje odgovornosti sutkinje Kršul, napominju odvjetnici.

Odvjetnici odbacuju insiunacije da su dostavili SMS-ove javnosti

Odvjetnici pišu kako je sasvim drugo pitanje kako, kada i zbog kojih razloga je navedena dokumentacija dospjela u javnost. Navode vještaka za telekomunikacije Luburu koji je u medijima iznio tvrdnju da policija nije koristila forenzički program za pretragu mobitela, što je uobičajeno u telekomunikacijskim vještačenjima, već su pretragu mobitela obavili komercijalnim programom koji omogućava uređivanja podataka ili mijenjanje sadržaja.

Odvjetnici se odlučno ograđuju od bilo kakve insiunacije o mogućoj povezanosti s dostavljanjem ispisa SMS-a javnim medijima. 'Nastala situacija izrazito škodi interesima obrane jer javna hajka i linč prema sudu bitno ugrožava nezavisnost suda ali i odvjetničke profesije koja u službi suda obavlja javnu zadaću radi izvršenja pravde i obrane građanskih prava i sloboda. na kraju odvjetnici mole najviše predstavnike svih triju vlasti da osiguraju pravo na nepristrano i pravično suđenje'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene