Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odličan ulov

Kako je Arwen otkrila gotovo 1,3 tone duhana: "Produžena su ruka carinika, jako su nam potrebni"

Aktualno Galerija Carinski pas - 1 Carinski pas - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Carinski pas - 2 Carinski pas - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Carinski pas - 3 Carinski pas - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Carinski pas - 4 Galerija 1/4 >>
Više od tone duhana otkrila je carina na bjelovarskom području. Veliku ulogu u otkrivanju imao je i službeni pas, a to nije jedina akcija u kojoj su od pomoći. Osim duhana, ove su godine carinski službenici zaplijenili i velike količine novca, droge, alkohola i mesa.

Uz pomoć psa Arwen i njezina istančanog njuha na području Bjelovara palo je gotovo 1,3 tone duhana.

"Temeljem sudskog naloga u mjestu kraj Bjelovara obavljena je pretraga kuće, uz korištenje službenog psa. Tom prilikom pronađeno je 1300 kilograma duhana, 1200 u listu i 70 i nešto rezanog", rekao je Marijan Cesarec, Služba za mobilne jedinice Krapina.

Pročitajte i ovo Pucnjava u Solinu - 5 Nije bio prepad? FOTO/VIDEO Operiran muškarac kojem su u Solinu propucane noge: Utvrđuje se motiv pucnjave

Skrivan je u podzemnoj prostoriji, a uz njega i oprema za preradu - od rezalica, noževa do vaga. Posebno obučena za detekciju duhana i cigareta, Arwen ih pronalazi u rekordnom roku.

"Psi su nam jako potrebni, to je produžena ruka carinika. Što carinik ne može vizualno vidjeti, to pas može nanjušiti, tako da su od koristi. Obuka traje sedam mjeseci za vodiča i službenog psa. Kad pas ide u akciju, najprije je razigravanje i onda pretraga. Kasnije, kad pas markira, onda idemo na pregled mjesta", istaknuo je Cesarec. 

Na razini Hrvatske u carinskom je timu šest službenih pasa za detekciju eksploziva, droge, oružja, duhana.

U prvih devet mjeseci ove godine zaplijenjeno je više od sedam milijuna komada različitih vrsta cigareta i čak 18 tona duhana - u listu ili rezanog, donosi reporterka Dnevnika Nove TV Lara Švigir.

Pročitajte i ovo Noć vještica Aktualna tema Jeste li za Halloween ili Holywin? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

To nije sve. Preko granice se nezakonito pokušalo prenijeti i gotovinu u raznim valutama u vrijednosti od dva milijuna eura. Zaplijenjeno je i više od milijun grama različitih vrsta droge, sedam i pol tisuća lijekova koji u sebi imaju drogu. Gotovo osam tisuća litara alkohola, 12 tisuća mesa i mesnih prerađevina te nešto manje od 14 tisuća kilograma voća i povrća.

Svi ti nezakoniti pokušaji nisu uspjeli zahvaljujući službenicima, ali i Arwen i njezinim četveronožnim kolegama.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene