Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akcija PNUSKOK-a

Policajac uhvaćen u odavanju tajnih podataka: Priveli ga i udaljili iz službe

Ilustracija, uhićenje
Ilustracija, uhićenje Foto: Getty Images
PNUSKOK je završio kriminalističko istraživanje nad 64-godišnjim policijskim službenikom zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) dovršili su kriminalističko istraživanje nad 64-godišnjim policijskim službenikom i 48-godišnjakom zbog sumnje da su počinili kaznena djela protiv službene dužnosti.

Tužiteljstvo i Ravnateljstvo policije navode da se policajac sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti, a 48-godišnjak za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.

Pročitajte i ovo Ilustracija vršnjačko nasilje Užas u školi: Djevojčici zalijepili i iščupali obrve!

Uskok i policija precizirali su kako sumnjaju da je 64-godišnji policajac od 7. rujna 2022. do 24. listopada 2022. u Vinkovcima i Zagrebu pristao na traženje 48-godišnjaka da mu za njegove potrebe iz informacijskog sustava MUP-a pribavi podatke o osobama i vozilima.

Policajac je koristeći svoje službene ovlasti, navodi tužiteljstvo, u najmanje 47 navrata pristupao MUP-ovu sustavu kako bi izvršio provjere podataka. Potom je podatke koji nisu objavljivi predavao 48-godišnjaku, a na taj ih je način protivno odredbama Zakona o tajnosti podataka i Pravilnika o tajnosti službenih podataka MUP-a, neovlašteno učinio dostupnima.

Pročitajte i ovo James Crumbley, otac školskog ubojice, osuđen za ubojstvo - 7 Masakr u Michiganu Povijesna presuda: Otac dječaka koji je počinio pokolj u školi osuđen za ubojstvo

Pročitajte i ovo Ilustracija koliko nas ima? Objavljeno koliko Hrvata živi izvan Hrvatske: U jednoj državi ima ih najviše, a nije Njemačka

Ravnateljstvo policije dodaje da je osumnjičeni policajac udaljen iz službe te će se protiv njega pokrenuti disciplinski postupak pred nadležnim Disciplinskim sudom MUP-a.

Uskok je pak sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene