Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Polančec i Šuker odbacuju HDSSB-ove optužbe za korupciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade Damir Polančec i ministar financija Ivan Šuker odbacili su danas optužbe čelnika HDSSB-a da Vlada inzistira na dvostruko skupljem modelu izgradnje nastavno-športske dvorane u Osijeku, ocijenivši da je riječ o nepotrebnom politikantstvu i pokušaju da se vlastiti neuspjeh prebaci na leđa Vlade.

Polančec je, novinarima u Vladi, kazao kako Vlada do sada nije ni prihvatila, ni odbacila prijedlog HDSSB-a da se izgradnja osječke dvorane financira kreditnim zaduživanjem. Objasnio je da je na jučerašnjem sastanku u Vladi od osječkog gradonačelnika Zlatka Benašića i dogradonačelnika Vladimira Šišljagića po treći puta zatraženo da dopune dokumentaciju koju su priložili svom prijedlogu financiranja izgradnje dvorane.

Pročitajte i ovo Ukrajinski ministar poljoprivrede Solski osumnjičen za korupciju Ne slaže se s optužbama Osumnjičen ukrajinski ministar: Priskrbio si je državno zemljište vrijedno milijune dolara? Zoran Milanović Poslao poruku biračima Milanović: “Rijeke pravde dolaze, oprat će ovu ustajalu smrdljivu Plenkovićevu močvaru“

"Ako se osječka koalicija raspala zato što je Šišljagić od Đapića tražio punu dokumentaciju, ne vidim razloga zašto i mi to ne bismo tražili od Šišljagića", rekao je Polančec. Naglasio je da Vlada ne inzistira na modelu javno-privatnog partnerstva, kako tvrde u HDSSB-u, nego da joj je cilj isključivo da se u Osijeku izgradi višenamjenska sportska dvorana i održi svjetsko rukometno prvenstvo.

"Da smo spremni na suradnju valjda dokazuje i činjenica da je jučer, na Dan neovisnosti, održan treći sastanak na tu temu, s ciljem da nađemo rješenje i vidimo koji je najbolji model financiranja", istaknuo je Polančec. 

>> Slučaj dvorana: HDSSB optužuje HDZ za korupciju

Šuker je kazao kako je osječke čelnike na jučerašnjem sastanku upozorio na ograničenja zaduživanja jedinica lokalne samouprave utvrđena Zakonom o izvršenju državnog proračuna. Ustvrdio je da osječki čelnici Vladi nisu dostavili dokumente iz kojih bi se vidjelo koje je tijelo i kada donijelo odluku o raspisivanju natječaja za dodjelu poslova izgradnje dvorane i odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuđača, kao ni dokumente vezane uz odabir kreditora.

Vladi su, kaže, dostavili tek dopunu ponude Slavonske banke d.d. Osijek i Hypo Alpe-Adria-Bank, naslovljenu na Grad Osijek, a ne na gradsku tvrtku koju su osječki čelnici naveli kao nositelja kredita. Naglasio je da će Vlada i dalje tražiti najpovoljnije rješenje za osječku dvoranu, te da će njezinu izgradnju sufinancirati s 50 posto, bez obzira po kojem se modelu bude gradilo.

Šuker je odbacio i HDSSB-ove tvrdnje da je model JPP-a, po kojem se grade dvorane u Osijeku, Zagrebu, Splitu i Varaždinu, podloga za korupciju u kojoj sudjeluju i članovi Vlade. "To je Šišljagićeva izmišljotina, jer silom želi sukob s Đapićem prebaciti na Vladu, koju taj sukob uopće ne zanima, kao ni Šišljagićeve sitne politikantske igre", rekao je Šuker, podsjetivši da su natječaj za JPP provodili sami gradovi, a ne Vlada. 

Polančec je naglasio kako je Vlada i dalje spremna na razgovor s bilo kojom legitimnom osječkom vlašću, kako bi pronašla najbolji model izgradnje dvorane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene