Na autocesti Rijeka - Zagreb gradi se poboljšani sustav zaštite od proboja medvjeda i ostale divljači. I to novcem Europske Komisije.


Medvjedi i ostala divljač više ne bi trebali stvarati probleme na autocesti Rijeka - Zagreb. Europska komisija dala je pola milijuna eura bespovratnih sredstava za nadogradnju sustava zaštite od ulaska životinja na autocestu.

Vezani članci Divljač - 5 U ovoj županiji je bilo čak 15 naleta na divljač u desetak dana: Policija ukazala na ključne stvari za vozače Ilustracija Hoće li gužve napokon biti manje? Započinje projekt gradnje trećeg kraka autoceste Karlovac-Zagreb

Kada medvjed preskoči ogradu i krene šetati autocestom, vozači koji bi mu dolazili u susret samo bi ga pukom srećom izbjegli.

Slučajni susret medvjeda i čovjeka nasmijao cijeli svijet

"Ljudi su zbunjeni kao i medvjed, svi bi htjeli nešto napravit a ne uspijevaju. I onda je opasnost i za medvjeda i za ljude. Medvjed naravno u takvoj situaciji može vrlo neugodno ozljediti čovjeka", rekao je prof. Đuro Huber, Veterinarski fakultet Zagreb.

Da do toga ne dođe, na autocesti Rijeka - Zagreb gradi se poboljšani sustav zaštite od proboja medvjeda i ostale divljači. I to novcem Europske Komisije.

"Autocesta Rijeka - Zagreb je dobila 500 tisuća eura bespovratnih sredstava. Znači to je 72 posto. Ostatak od 28 posto financira iz vlastitih sredstava", objasnila je Slavica Grđan, član uprave autoceste Rijeka - Zagreb.

"Gradimo 60 kilometara električne ograde uz postojeću ogradu s vanjske strane i na taj način namjeravamo spriječiti ulaz medvjeda i ostalih krupnih zvijeri na autocestu", kazao je Bojan Vivoda, glavni inženjer autoceste Rijeka - Zagreb.

No ulaže se i u scenarije kada sustav zakaže. U izgradnji je 6 iskočnih rampi za životinje te 30 izlaznih vrata kroz koja divljač može pronaći put do šume. I stare kante za smeće mijenjat će se onima koje neće privlačiti divljač. Sve ove mjere imaju samo jedan cilj smanjiti broj od 102 nesreće koje su prošle godine na ovom dijelu autoceste uzrokovale životinje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju