Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova pokrenuo je istraživanje o zastupljenosti muškaraca i žena na upravljačkim pozicijama u 500 hrvatskih trgovačkih društava, a u njih 100 ispitivat će se zastupljenost na rukovodećim pozicijama.


Istraživanje od 25. veljače do 20. ožujka provodi agencija za istraživanje tržišta, priopćila je Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) koja sudjeluje u provedbi projekta.

Vezani članci Iskrica Strčić - 2 Hrvatskoj nedostaje sigurnih kuća, otkad je počela pandemija redovito su popunjene: "Svake godine broj nasilja raste" Nasilje nad ženama, Turska Muškarac pred uplakanom 5-godišnjom kćerkom zvjerski nogama mlatio bivšu suprugu dok je ona ležala na tlu, građani sve snimili

Osnovni je cilj istražiti jesu li žene podzastupljene u tijelima poslovnog odlučivanja, analizirati eventualne uzroke i na koncu predložiti mjere za uravnoteživanje. Rezultati analize bit će proslijeđeni Europskoj komisiji i u kasnijim fazama projekta poslužiti za izradu regulatornih modela.
Nakon istraživanja predviđena je edukacija kroz seminare o koristi uravnotežene zastupljenosti muškaraca i žena na upravljačkim pozicijama.

'Novi ZOR pogoršat će položaj žena na tržištu rada'

Na kraju će biti izrađeno nekoliko regulatornih modela za uvođenje odgovarajućih pravnih mjera koje će jamčiti uravnoteženu zastupljenost spolova na pozicijama ekonomskog odlučivanja u skladu s odgovarajućim EU modelom.

Uz pravobraniteljicu u provedbi projekta kao partneri sudjeluju Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, HUP, Institut za razvoj tržišta rada i DiM – Udruga za građansko obrazovanje i društveni razvoj. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook