Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova pokrenuo je istraživanje o zastupljenosti muškaraca i žena na upravljačkim pozicijama u 500 hrvatskih trgovačkih društava, a u njih 100 ispitivat će se zastupljenost na rukovodećim pozicijama.


Istraživanje od 25. veljače do 20. ožujka provodi agencija za istraživanje tržišta, priopćila je Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) koja sudjeluje u provedbi projekta.

Vezani članci Sandra Benčić Tužiteljstvo će podnijeti žalbu na oslobađajuću presudu za platformu Možemo Nova TV pristupila je Inicijativi 30% (Foto: Nova TV) Nova TV pristupila je ''Inicijativi 30 %'' koja se zalaže za ravnopravnost prilika na rukovodećim pozicijama

Osnovni je cilj istražiti jesu li žene podzastupljene u tijelima poslovnog odlučivanja, analizirati eventualne uzroke i na koncu predložiti mjere za uravnoteživanje. Rezultati analize bit će proslijeđeni Europskoj komisiji i u kasnijim fazama projekta poslužiti za izradu regulatornih modela.
Nakon istraživanja predviđena je edukacija kroz seminare o koristi uravnotežene zastupljenosti muškaraca i žena na upravljačkim pozicijama.

'Novi ZOR pogoršat će položaj žena na tržištu rada'

Na kraju će biti izrađeno nekoliko regulatornih modela za uvođenje odgovarajućih pravnih mjera koje će jamčiti uravnoteženu zastupljenost spolova na pozicijama ekonomskog odlučivanja u skladu s odgovarajućim EU modelom.

Uz pravobraniteljicu u provedbi projekta kao partneri sudjeluju Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, HUP, Institut za razvoj tržišta rada i DiM – Udruga za građansko obrazovanje i društveni razvoj. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju