Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvorio Trgovački sud

Milan Bandić u stečaju, dug dodatno narastao

Milan Bandić
Milan Bandić Foto: Nikša Stipaničev/Cropix
Pokrenut je stečaj političke stranke koja nosi ime pokojnog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. Stranka Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti ima gotovo 280 tisuća eura duga.

Trgovački sud u Zagrebu otvorio je stečaj političke stranke Bandić Milan 365 – Stranke rada i solidarnosti te je za 15. svibnja zakazao ročište na kojem će se ispitati tražbine vjerovnika stranke s gotovo 280.000 eura utvrđenog duga.

Sudskim rješenjem za stečajnog upravitelja imenovan je Predrag Filajdić, a vjerovnici su pozvani da u 60 dana od isteka osmog dana od objave rješenja o otvaranju stečaja od 19. siječnja prijave svoje tražbine.

Sudska odluka uslijedila je nakon što je lani u studenome bilo održano ročište s raspravom o pretpostavkama za otvaranje stečaja te političke stranke kojoj su tada, prema podacima iz lipnja, neizvršene osnove za plaćanje iznosile 126.320 eura. No, uoči posljednjeg ročišta bio je izvršen uvid u Očevidnik neizvršenih osnova za plaćanje Financijske agencije te je utvrđeno da na dan otvaranja stečaja taj dužnik i dalje ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u od 279.696 eura, ističe se u rješenju suca Lovre Sardelića.

Pročitajte i ovo Suđenje za aferu Uljanik - 4 119 milijuna eura Počelo suđenje u slučaju Uljanik: Optuženi se izjasnili o krivnji, ne pristaju na naknadu štete

Privremeni stečajni upravitelj te političke stranke lani u studenome predao je i izvješće prema kojem joj je imovina procijenjena na 14.520 eura. U izvješću je stečajnog upravitelja bilo utvrđeno i da je kod dužnika prisutan stečajni razlog nesposobnost za plaćanje te kako dužnik ima imovinu koja bi bila dostatna za pokriće troškova stečajnog postupka.

Procjena imovine uslijedila je nakon ročišta o prijedlogu za otvaranje stečaja održanog 17. listopada, a na prijedlog samog dužnika s potpisom predsjednika stranke i poslovnog direktora Slavka Kojića gdje je kao stečajni razlog navedena nesposobnost za plaćanje i prezaduženost.

"Nesposobnost za plaćanje posljedica je rješenja o prethodnoj mjeri Trgovačkog suda u Zagrebu od 14. studenoga 2022. kojom se nalaže Financijskoj agenciji (Fini) da zabrani svim bankama u kojima dužnik ima otvoren račun isplate s njegova računa", ističe se u prijedlogu s potpisom Slavka Kojića podnesenom kraja lipnja u kojem se zaključuje i da je "imovina manja od dugova".

Pročitajte i ovo Željko Kerum Tko da više Kerumovo zapušteno zemljište prodano za 40.100 eura, a na prodaju idu i druge njegove nekretnine

Kojić je i prije zatraženog otvaranja stečaja u javnosti govorio o presudi Trgovačkog suda u korist tvrtke 4Film d.o.o. da im je stranka BM 365 dužna isplatiti 885.500 kuna (117.526 eura) s pripadajućim zateznim kamatama. Spor je nastao u proljeće 2018., kada je 4Film, u vlasništvu sestara Juka, pokrenuo ovrhu protiv stranke zbog neplaćenih spotova iz kampanje 2017.

U prijedlogu za stečaj navodi se i da Bandić Milan 365 nema nekretnina, a da imovinu čini 67 "pokretnina", uglavnom uredskog namještaja, računala, fotoaparata i prateće opreme, hladnjaka, perilica posuđa, ali i, kao kuriozitet, "kaciga vespa vj bijela L" iako skuter (moped) vespa s istaknutim stranačkim obilježjima nije naveden u popisu imovine stranke.

Kojić je još lani u travnju najavljivao da će otvoriti stečajni postupak nad strankom i najavio osnivanje nove stranke iste orijentacije sa sličnim imenom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene