Velik interes za natječaj ''Pokreni nešto svoje'' u brojkama bi iznosio više od četiri stotine prijavljenih. Nimalo lak zadatak bio je pred stručnim timom koji je nakon proučavanja i valorizacije odabrao šest projekata koji osvajaju bespovratnu financijsku potporu u iznosu od 74 tisuće kuna te promociju i kontinuirano poslovno mentorstvo sljedećih šest mjeseci.

Galerija Pokreni nešto svoje Fizio Tech u suradnji sa stručnjakinjom iz medicinskog područja osmislila je uređaj za dozirano opterećenje ReStep pruža pravovremene informacije o opterećenoj nozi +8 Kreativni studio Simpert iz Slavonskoga Broda osmislio je idejno rješenje za sve ljubitelje povijesti

Tijekom pet godina zaprimljeno je nešto više od 1 500 prijava, a u odabrana 32 poduzeća uloženo je više od 2, 3 milijuna kuna. Izuzev jednog sva nagrađena poduzeća i dalje posluju, a novčana pomoć i mentorstvo dodatno su ih osnažili i otvorili nova radna mjesta.

Inovativnost koja doprinosi društvenom utjecaju, održivost i potencijal poslovanja kriteriji su kojima su se stručnjaci vodili. Tako su poduzetnici odabrani iz različitih sektora, ali i dijelova Hrvatske. Tijekom pet godina zaprimljeno je nešto više od 1 500 prijava, a u odabrana 32 poduzeća uloženo je više od 2, 3 milijuna kuna. Izuzev jednog sva nagrađena poduzeća i dalje posluju, a novčana pomoć i mentorstvo dodatno su ih osnažili i otvorili nova radna mjesta.

Na jugu Lijepe Naše, preciznije na otoku Braču kreativna Danira Glavinić osnovala je brend Dada&Rocco. Ta ustrajna majka proizvodi zaštitne navlake za krevetiće i ostale proizvode dječje opreme za spavanje, a inspiraciju i motivaciju pronašla je u svom sinu, odakle i naziv njezine tvrtke. Na početku je uz nju radila još samo jedna krojačica, a sada zapošljava trinaestero ljudi, nudi im edukacije i osposobljavanja te zajedno stvaraju kvalitetne i lijepe proizvode. ''Biti finalisticom natječaja Pokreni nešto svoje veliki je vjetar u leđa za nas. Zahvalni smo što su ljudi prepoznali naš rad i udijelili nam ovo priznanje'', rekla je poduzetnica, koja će novčana sredstva uložiti u kupnju strojeva koji će joj ubrzati pojedine dijelove proizvodnje i do 70 posto.

Pokreni nešto svoje Danira Glavinić (Foto: PR)

Zanimljivim, a osobito korisnim proizvodom iz područja medicinske opreme istaknula se tvrtka Fizio Tech iz Pule koja se bavi razvojem inovativne rehabilitacijske tehnologije. Osmislili su ReStep, uređaj za dozirano opterećenje koji se koristi u ranoj postoperativnoj rehabilitaciji nakon operativnih zahvata na donjim ekstremitetima. Taj će uređaj pomoći u profesionalnom radu fizioterapeuta i terapiji ortopedskih pacijenata. Novčana sredstva natječaja ''Pokreni nešto svoje'' u iznosu od 74 tisuće kuna uložit će u dizajn i elektroniku proizvoda te pokrivanje tekućih troškova poslovanja. ''Smatramo kako će nam mentorstvo pomoći otvoriti mnoga vrata te povezati nas s entitetima koji bi mogli pridonijeti razvoju tvrtke'', zaključuju.

Pokreni nešto svoje ReStep pruža pravovremene informacije o opterećenoj nozi (Foto: Privatna arhiva)

Iz dječje perspektive i svijeta bajke, potkovana stručnim grafičkim dizajnom i ilustracijom stvorena je Čiri-biri bajka – društvena igra dizajnerskog studija Pixing iz Zagreba. Kroz priču, nadovezujući se jedni na druge, djeca, ali i oni stariji pričaju vlastitu bajku. Kreiranjem lika, istraživanjem čudesnog svijeta te rješavanjem različitih zadataka Čiri-biri bajka osim mašte potiče verbalno i emocionalno izražavanje. Novčana sredstva natječaja usmjerit će u proizvodnju prve naklade ekspanzije igre. ''Jasno je da su svakom startupu financijski poticaji potrebni i važni u razvoju poslovanja, ali također je važno mentorstvo koje smo dobili i koje će nam uvelike pomoći u mnogim područjima poslovanja'', zaključuju kreativci iz Pixinga.

Pokreni nešto svoje Pixing (Foto: Privatna arhiva)

Društvena participacija te suzbijanje stigmatizma i diskriminacije vodilje su Romske organizacije mladih koja pokreće prvo romsko društveno poduzeće u Hrvatskoj. ROUM, što je skraćenica od Romi i umjetnici, projekt je u kojem se metodom nadcikliranja izrađuju jedinstvena umjetnička djela. Umjesto gomilanja otpada okrenuli su se održivosti. ''Dio novca iz natječaja ide u opremu poput laptopa i kamera, a značajniji dio uložit će se za završavanje procesa digitalne priče'', kažu i dodaju da će im mentorski savjeti koristiti u stabiliziranju prodaje i samom djelovanju projekta.

Pokreni nešto svoje ROUM (Foto: Privatna arhiva)

Uvremenu kada je digitalizacija postala bitnija no ikada, a kulturni događaji stavljeni na čekanje kreativni studio iz Slavonskog Broda Simpert došao je do idejnog rješenja predstavljanja digitalnog muzejskog sadržaja. U aplikaciji Muzea korisnici će na karti Hrvatske moći odabrati županiju te virtualno posjetiti muzej i saznati više o povijesti. ''Jako smo sretni što je naša ideja prepoznata i što smo finalisti natječaja 'Pokreni nešto svoje'. Novčana sredstva uložit ćemo u potpuni razvoj naše ideje'', kažu iz Simperta.

Pokreni nešto svoje Kreativni studio Simpert iz Slavonskoga Broda osmislio je idejno rješenje za sve ljubitelje povijesti (Foto: Privatna arhiva)

Pratiti proizvod od same proizvodnje preko prerade i distribucije jest sljedivost, a nju omogućava platforma VeeMee zagrebačkog startupa. Transparentne i relevantne informacije između sudionika na tržištu možete saznati pomoću neutralne oznake porijekla s QR kodom. Svrha je platforme VeeMee poboljšanje vidljivosti proizvođača kod krajnjeg potrošača te promoviranje podrijetla proizvoda. Novčana sredstva projekta uložit će u razvoj poduzetništva korisnika s područja Sisačko-moslavačke županije.''Mentorstvo će nam svakako pomoći u boljoj organizaciji, vodstvu te podjeli poslova'', zaključuju.

Pokreni nešto svoje VeeMee (Foto: PR)

Unaprjeđenje poslovanja financijski i mentorstvom cilj je projekta ''Pokreni nešto svoje''. Za provedbu petog po redu programa osigurano je više od 600 tisuća kuna, dok je tijekom četiri izdanja ovog programa u impact poduzetništvo ukupno uloženo više od dva i pol milijuna kuna. Time je na svaku uloženu kunu ostvaren društveni povrat od dvije kune, konkretno – više od pet milijuna kuna društvene vrijednosti. Kultura, turizam, obrazovanje, okoliš i poljoprivreda neke su od nagrađivanih industrija tako da ne postoji vodeća u koju se najviše ulaže. Fokus je, već spomenuto, impact poduzetništvo kao i poduzetnici usmjereni prema stvaranju ekonomske vrijednosti i društvenog dobra.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju