Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvostruka opasnost

I gripa je među nama - prvi slučajevi pojavili su se već sredinom kolovoza: "Ne sjećam se da je ikad stigla ovako rano"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Infektolog Goran Tešović u Dnevniku Nove TV sinoć je rekao da se u Hrvatskoj pojavila gripa.

Dodao je kako se radi o nekoliko slučajeva gripe, no ogradio se jer informaciju još nije stigao provjeriti. 

Pročitajte i ovo Dijana Mayer, epidemiologinja HZJZ i Barbara Štrbac, reporterka Dnevnika Nove TV Pripazite Sve je više gripe, a nismo se riješili ni korone ni hripavca: Što napraviti u slučaju bolesti i kada posjetiti liječnika? Stigla gripa - 1 Uranila ove godine Zbog nje su već sada pune ambulante, a liječnici upozoravaju: "Nemojte je podcijeniti"

U HZJZ-u nam potvrđuju kako je bio u pravu. Točno je da su ove godine potvrdili slučajeve gripe. Prvi već sredinom kolovoza.

"Gripa je potvrđena kod tri mlađe ženske osobe, od kojih su dvije hrvatske državljanke, a jedna španjolska državljanka. Kod sve tri bolesnice radilo se o istom tipu virusa gripe A/H3N2. Kod sve tri bolesnice testiranje na koronu je bilo negativno", odgovaraju nam iz HZJZ-a. 

Epidemiologinja dr. Dijana Mayer objašnjava da su pacijenti imali simptome COVID-a. Testiranje je pokazalo da su negativni, pa su se testirali i na gripu. Objašnjava kako se ne sjeća da se gripa ikad pojavila tako rano, prvi slučajevi obično se detektiraju u listopadu ili studenome. No kaže kako ni ovo nije alarmantna situacija. 

"Moguće je da je i prijašnjih godina gripe bilo u kolovozu, no da su simptomi bili blagi pa se nije ni testiralo. A ove godine se baš puno testira zbog COVID-a. Pa su zato i otkriveni.

Respiratorni virusi kruže. Nije to ništa neuobičajeno. Glavno je da smo ih otkrili. Jedan od razloga što se virus sad pojavio može biti i činjenica što smo preko ljeta malo pustili s onim mjerama zbog kojih prošle sezone gripu gotovo nismo ni imali", objašnjava Mayer.

Koliko će ih biti ove godine, ne može se prognozirati.

"Ako su se već sad pojavili slučajevi, znači da će ih biti još. Hoće li slučajevi biti sporadični ili će ih biti više, teško je predvidjeti", kaže.  

Moguće imati i gripu i COVID

Najučinkovitija obrana protiv gripe je cijepljenje. Prošle godine odaziv je bio iznad očekivanja, a epidemiolozi ove godine savjetuju isto. A ono bi baš zbog ovih slučajeva moglo ranije početi. Možda već krajem rujna ili početkom listopada. 

Koliko je moguće da sezona gripe komplicira situaciju s koronom? 

"Iako su oba respiratorna i prenose se kapljičnim putem, ipak je riječ o dva različita virusa i moguće je da se osoba zarazi s oba u isto vrijeme. Moguće je i da jedna bolest maskira drugu. U pravilu oboljeli od korone imaju temperaturu oko 37,2, dok je kod gripe ona viša, 38 ili 39. Oboljeli od gripe osjećaju bolove u mišićima i kostima. Ali vrlo ih je teško razlikovati, a i sve je vrlo individualno. Moj savjet svima koji imaju simptome jest da si sami ništa ne dijagnosticiraju već da nazovu liječnika", kaže Mayer.  

Zdravstveni sustav ne bi trebao biti preopterećen.

"Bolnice su spremne sa svojim COVID odjelima, sustav je posložen i organiziran. Ne očekujemo drastični priljev", zaključuje Mayer.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene