Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LJETO U PUNOM JEKU

Gužve na autocestama prema moru: HAC poslao važno upozorenje vozačima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pojačan je promet na cestama u smjeru mora osobito na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče, A2 Zagreb-Macelj, A6 Rijeka-Zagreb, zagrebačkoj i riječkoj obilaznici te Ličkoj i Jadranskoj magistrali, upozoravaju u subotu ujutro iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Promet je pojačan i u blizini turističkih središta na obali, u trajektnim lukama i pristaništima te na većini graničnih prijelaza sa Slovenijom na ulasku i Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na izlasku iz zemlje.

Zbog jakog vjetra na dionici Jadranske magistrale Bakar-Sveta Marija Magdalena, državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće i lokalnoj cesti Kraljevica-Križišće zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle.

Kolnici su mjestimice mokri i skliski pa HAK vozače poziva da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna zakon konačno izglasan Nova pravila za vozače romobila, neka vrijede i za bicikliste: Otkrivamo kad stupaju na snagu i kolike su kazne

Apel HAC-a na oprez i sigurnu vožnju na cestama

Iz Hrvatskih autocesta (HAC) su u petak apelirali na dodatnu opreznost u vožnji zbog velikih vrućina i gužva na cestama.

HAC u svom priopćenju poziva na dodatan oprez na cestama i autocestama ovoga vikenda zbog izrazito gustog prometa i vrućina.

Vozače poziva na često pogledavanje na brzinomjer i držanje razmaka, te na praćenje prometne signalizacije i uvjeta na cesti. Također u automobilima uvijek treba biti neke tekućine, a vozači se trebaju redovito zaustavljati na odmorištima zbog visokih vrućina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OBILAZNI PRAVCI Vruće ljeto i prometni kaos u Zagrebu: Počinju radovi na jednoj od ključnih gradskih prometnica

Kao glavne uzroke prometnih nesreća HAC navodi brzinu, umor, nepažnju vozača i vožnju pod utjecajem alkohola.

Također apeliraju da vozači primjenjuju hitni koridor kako bi hitne službe u što kraćem roku stigle do mjesta prometne nesreće i povrijeđenih osoba. Hitni koridor formira se tako da se vozila u desnoj prometnoj traci miču udesno, a vozila u lijevoj prometnoj traci ulijevo.

Prije polaska na put savjetuje se informiranje o stanju na cestama na prometnom servisu HAK-a ili na njegovoj web stranici. U slučaju izvanrednih situacija u prometu korisnici se informiraju putem prometnog servisa HAK-a i radio postaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene