Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pakistan i međunarodna zajednica teško mobiliziraju svoje snage pred priljevom gotovo milijun i pol civila u bijegu pred ofenzivom koju je vojska prije tri tjedna povela protiv talibana u dolini Svatu i u okolici.


Ujedinjeni narodi su nedavno ocijenili da bi ta bujica ljudi što se slijeva sa sjeveroistoka zemlje ubrzo mogla uzrokovati najtežu humanitarnu krizu u novije vrijeme u svijetu. Premda se velika većina od 1.450.000 izbjeglica zabilježenih u posljednja tri tjedna sklonila kod rodbine i prijatelja u ostalim dijelovima zemlje, deseci tisuća su našli smještaj u improviziranim logorima podignutima nedaleko od zone sukoba.

'Ovako ne žive ni životinje', žali se Amna Rashid iz logora Mardana, u kojemu nema hlada, a živa u termometru se ovih dana popela iznad 40 stupnjeva. Treba nabaviti hranu za oko dva milijuna ljudi, barem do rujna, kaže Dominique Frankefort, koordinator UN-ova Svjetskog programa za hranu (PAM) u Pakistanu. Njegova organizacija ima dovoljno novca za hranu samo do srpnja. 'Borimo se i uzimamo novac iz drugih programa', rekao je.

Na humanitarnoj i vojnoj bojišnici

Vezani članci Marina Škrabalo Pokrenut fond hitne podrške za više od stotinu izbjeglica u Hrvatskoj: "Cilj je prikupiti 120.000 kuna" Prijeti li nam nova migrantska kriza? - 7 Dok napetosti na tursko-grčkoj granici rastu, EU razmatra opciju udomljavanja djece migranata

Premijer Jusuf Raza Gilani izjavio je u srijedu da se njegova zemlja bori 'na dvjema bojišnicama, vojnoj i humanitarnoj'. Izbjeglička kriza pogoršava se u času kada nije jasno kada će se i kako završiti vojna ofenziva. Vojska tvrdi da je tek prije dva dana povela kopnenu ofenzivu u nekim mjestima na sjeveru okruga Svata, nakon tri tjedna žestokog bombardiranja. Vojska je dosad izvijestila da je u ofenzivi poginulo više od 1.030 talibana i samo četrdesetak njezinih ljudi, ali se nijedna informacija koju objavi vojska ne može provjeriti, s obzirom da je ratnoj zoni potpuno onemogućen pristup.