Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprezno u prirodu

Pogodite koliko se puta godišnje traga za izgubljenim turistima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako odmiče sezona, sve je više posla i za Gorsku službu spašavanja. Unatoč svim upozorenjima, potrage za turistima koji se odluče za avanturu sve su češće; samo na hrvatskom jugu godišnje bude više od 40 akcija potrage.

Glavni uzrok svake nesreće je precjenjivanje vlastitih sposobnosti. Spasioci upozoravaju turiste, ne može se s plaže krenuti u osvajanje brda. "Kreću vrlo često nepripremljeni; ne uzimaju dovoljno vode sa sobom, nemaju prikladnu odjeću. Nažalost, tada se događaju nesreće", kaže Zoran Ateljević, GSS stanica Dubrovnik.

Ljetne avanture u većini slučajeva završe tragično isključivo zbog vlastite nepromišljenosti. Avanturisti koji se odluče na osvajanje nekog brda nikad ne smiju putovati sami. Također, veliki problem pričinjaju i vrlo visoke temperature; na put treba krenuti što ranije, da se stignu vratiti već do 9 sati.

Potraga za izgubljenim planinarima u pravilu znači desetke tragača, najčešće i zračnu potporu. Ogroman trošak za državni proračun. "Ako su uključene zračne snage, helikopteri, sigurno su to tisuće eura po satu letenja, ako su uključene zemaljske snage", kaže Goran Violić, pročelnik PUZS Dubrovnik.

Odgovorni ponavljanju, bolje spriječiti nego liječiti, uređene su brdske staze, a za turiste pripremljeni materijali. "Letak za turiste gdje smo na 12-13 jezika, uglavnom s onih jezika od kuda dolaze turisti dali one osnovne upute kako se ponašati na moru, u prirodi; u slučaju neke nesreće", kaže Violić.

Ljudski život je neprocjenjiv; često dobar izlet do velike tragedije dijeli samo dobro planiranje.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene