Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Puše 200 dana godišnje

Pogledajte što sve Senjani moraju činiti u borbi s burom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bura, vjetar koji nastaje zbog nagle promjene tlaka između kopna i mora, obrušava se s kontinenta na more vijugajući niz planinske tjesnace. A ispod tih tjesnaca nalazi se grad s gotovo 200 dana jakog vjetra na godinu - Senj.

Do četvrtog razreda senjske Osnovne škole gotovo svaki dan kroz buru se probijaju Hana, Ana, Mate i Tin.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otoci i podvelebitsko područje Zastrašujuća moć senjske bure, tisuće bez struje Slika nije dostupna Bijeli se riva Sol zabijelila Senj i Pag

'Znam di su refuli najjači, pa čekam da to stane', priča Hana Kren, dok njezina kolegica Ana Sučić dodaje: 'Kad bura puše jako moram se malo čučnuti, pa se boriti s njom. Onda prolazim kroz buru, da me ne odnese'.

>> Zastrašujuća moć senjske bure, tisuće bez struje

>> Senjom i Karlobagom lete cigle i krovovi

Kako bakterije iz smeća ne bi završile po cijelom gradu, brine se Mirko. Osim Senja obilazi i okolna sela. Kad je bura ovako jaka, podiže čak stotinjak porušenih kontejnera po smjeni.

'Problem je jer na nekim mjestima čak ne smijemo istresati smeće nego ostavimo pola smeća u njemu da bude malo teži, jer bura nosi sve. Moramo paziti jer razbiju i aute', ispričao je Mirko za Provjereno.

Prema narodnoj priči u Senju, bura je bila lijepa, no ohola djevojka. Jednom je rekla da je ljepša i od samih besmrtnih vila, a Bog ju je čuo i jako se naljutio pa ju je bacio u pakao. Od njezinih uzdaha nastala je bura.

Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu su nam na ipak malo manje bajkovit način prikazali kako nastaje bura. Znanstveni novak Željko Većinaj poručuje: 'Kada se navjetrinska strana ispuni hladnim zrakom počinje prelijevanje preko planinskog lanca i na zavjetrinskoj strani se stvara jako brzi superkritički tok. I to je u principu bura'.

Snažan vjetar može se iskorisiti za promociju Senja. Senjske gradske vlasti najavljuju i muzej bure, a kao zadarski 'Pozdrav Suncu', već je napravljen i idejni projekt Senjske ode buri - Skulpture zamišljene kao glazbeni instrument koji bi strujanjem vjetra stvarao zvukove harfe.

Senj među najsunčanijim hrvatskim gradovima

Promociji bure puno bi mogla pridonijeti i priča obitelji Ninčević koja se nakon više od 10 godina života u Engleskoj vratila živjeti u Hrvatsku. Izabrali su baš Senj. Krajem 90-ih Irma i Jonathan otišli su na studij u Englesku. Tamo su se upoznali i zaljubili se, a prije 12 godina na svijet je došla Debra. U Engleskoj su se zaposlili, no majka Irma Ninčević, priča da su cijelo vrijeme razmišljali o povratku.

'Ta naša odluka se nekako ubrzala kada je 2007. godine Debri dijagnosticiran dijabetes. Liječnik nam je rekao da puno djece s dijabetesom ima manjak D3 vitamina', priča Irma.

D3 je vitamin koji donosi sunce, a Senj je jedan od najsunčanijih hrvatskih gradova. Upravo zbog bure. Kad puše bura, nepovoljne su okolnosti za nastanak oblaka. Ako ih ima, oni se razbijaju ili uopće ne nastaju, a ako nema oblaka, onda ima sunca.

Bura im je donijela sunce i novi način života. Na snažne nalete, nakon dvije i pol godine u Senju, već su se navikli. 'Bura nije problem, čovjek se navikne. Veš se brže osuši. Tako da je Senj mjesto gdje sada puštamo korijenje i definitivno ostajemo'.

Za kraj Hana Kren nam je izrecitirala pjesmicu o buri. 'U Senju bura rukave zavraća, u ruke ključe mlati i tuče. Na barki pleše, tanca po brodu, ljude ka' smokve hite u vodu. Bura je stisla o morske pine, gasi antene i mrvi stine. Ća će joj ki? Ki će joj ća! Bura je bura, ona sve zna'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene