Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ekipa Provjerenog snimala je analizu zraka u prostoriji ispunjenoj dimom cigareta. Pogledajte rezultate!


U laboratoriju za analitiku i toksikologiju dobrovoljac je zapalio 10 cigareta, koje su izgorjele do kraja. Sofisticirana oprema tražila je tek nekoliko određenih spojeva, jer bi ispitivanje njih više od 4000, koliko ih čini dim cigarete, stajalo više nego si čak i poneke države mogu priuštiti. Nakon samo 10-ak minuta, razina jednog od njih bila je alarmantna. ‘To je akrolein, koji je sada u otprilike 20 puta većoj koncentraciji nego što je dopušteno za radni prostor’ ustvrdio je Zvonko Habuš, vlasnik laboratorija i inženjer sigurnosti na radu, koji je eksperiment i nadgledao.

Vezani članci Provjereno: Odnos romske djece prema psima - 2 Brutalno, zvjerski, nevjerojatno: Azil u Međimurju puca po šavovima, a svaki dan dobiva nove izgladnjele i zlostavljane pse Provjereno: Mještani Belišća guše se u smradu - 8 Mještani Belišća guše se u smradu: "Strašna kiselina, kao trulež, kao crknuta životinja"

>> Nevjerojatno: Popušio cigaretu u jednom dahu!

Pare akroleina nadražuju dišne organe, grlo i oči. Razina koja je izmjerena u prostoriji opasna je za zdravlje. A znanstvenici diljem svijeta danas znaju da se u dimu cigareta nalazi i mnogo kancerogenih spojeva. Rak pluća, srčani i moždani udar samo su dio posljedica pasivnog pušenja, od kojeg diljem svijeta svake godine umre 600 000 ljudi! Trećina tih žrtava su djeca. To su podaci Svjetske zdravstvene organizacije koji bi nas trebali natjerati na razmišljanje, ali i riječi liječnice, specijalistice pulmologije i onkologije s kojom je pričala ekipa Provjerenog. Naime, osim teških, dim cigarete uzrokuje i cijeli niz lakših bolesti, naročito kod djece čiji roditelji puše kod kuće.

‘Roditelji direktno ugrožavaju zdravlje svoje djece jer je dokazano da takva djeca sigurno imaju povećani rizik i od nastanka zloćudnih bolesti, to mogu biti i leukemije, ne mora biti rak pluća, ali naravno i brojnih upala - bronhitisa, upala uha, upala pluća, to su sve bolesti koje su jasno povezane upravo uz izloženost pasivnom pušenju’ kaže prim. Sanja Pleština s Klinike za plućne bolesti Jordanovac. Sve morate znati o pasivnom pušenju pogledajte u prilogu Provjerenog.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju