Obavijesti Video Pretražite Navigacija
peglale se kartice

Objavljeni troškovi zastupnika - stanovi, putovanja, automobili: Pogledajte koji su najviše potrošili

Glasanje u Saboru - 14
Glasanje u Saboru - 14 Foto: Cropix
Hrvatski sabor objavio je troškove zastupnika za prvu polovicu godine.

Saborski zastupnici, njih 151, bez plaća su potrošili 705.000 eura, pokazuje pregled troškova od 1. siječnja do 18. srpnja koji je Hrvatski sabor objavio na svojim stranicama i prvi su put izraženi u eurima.

Slično kao prethodnih godina, zastupnici su najviše trošili na korištenje osobnih automobila za službene svrhe (260 tisuća eura) i na najam stanova (135 tisuća eura). Zbrojeno, ta dva troška premašuju polovicu svih ostalih zastupničkih troškova.

Sabor, naime, zastupnicima plaća kilometražu koju naprave dolazeći na sjednice vlastitim automobilom i cestarinu ili im isplaćuje naknadu za dolazak u Zagreb i povratak kući.

Snosi im i troškove službenih ili unajmljenih stanova do 2500 kuna (332 eura) i režija do 500 kuna (66 eura) mjesečno, a to vrijedi za one čije je prebivalište udaljeno od Zagreba više od 50 kilometara.

Na plenarne sjednice zastupnici mogu doći i javnim prijevozom uz refundiranje troškova, no rijetki se na to odlučuju. Od njih 151 do sredine srpnja 2023. na to ih se odlučilo 18, što je Sabor koštalo 2430 eura.

Pročitajte i ovo Potres na Pelješcu Novo podrhtavanje Potres na jugu Hrvatske: "Udar i lagano zatreslo"

Na cestarine je otišlo 44.457 eura, za putovanja avionom 93.985 eura, za režije u stanovima koje zastupnici koriste 21.690 eura, za smještaj u hotelima 47.558 eura, za službene stanove 13.128 eura, a za dnevnice 20 tisuća eura.

Za odvojeni život zastupnicima je isplaćeno nešto manje od 63.700 eura. Zastupnik za odvojeni život ima naknadu od tisuću kuna mjesečno (oko 132 eura) koju ne prima kad Sabor ne zasjeda, dakle tri mjeseca u godini.

Za ostale troškove, koji uključuju usluge taksija, prevoditelja, parking, vinjete, najam auta, proviziju banke i VIP ubrzani prolaz, Sabor je platio nešto više od 2000 eura.

Hajduković, Stier, Šimić...

Najviše je, nešto više od 18 tisuća eura, potrošio Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati), kojem su troškove diktirale dužnosti koje obnaša, članstvo u radnim tijelima koja podrazumijevaju česta inozemna putovanja.

Troškovi zrakoplova iznose mu 6145 eura, a hotela oko 4000 eura. tijekom godine putovao je uglavnom po Europi, primjerice nekoliko puta bio je u Strasbourgu kao član saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. U Crnoj Gori promatrao je parlamentarne i predsjedničke izbore, a u Stockholmu je bio na sastanku predsjednika Konferencije odbora za poslove Unije parlamenata EU-a. Izvan Europe službeno je posjetio Nacionalnu skupštinu Armenije u Erevanu kao član Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Armenija. Hajduković je, naime, član svih međuparlamentarnih skupina prijateljstva, njih 79.

Pročitajte i ovo Opet aktiviran požar na Čiovu - 3 Istraga u tijeku VIDEO Smiruje se požar na Čiovu, vatrogasac otkrio: "Bilo je jako gadno u nekim momentima, vatrogasci su ostali okruženi vatrom"

Drugi je s najvećim troškovima Davor Ivo Stier (HDZ), iz istih razloga kao i Hajduković, članstva u radnim tijelima koja podrazumijevaju česta inozemna putovanja. On je, uz plaću, potrošio nešto manje od 16.500 eura, od čega na avionske karte oko 8300 eura, a na hotele oko 5300. Kao član izaslanstava Sabora bio je u Bruxellesu, Strasbourgu, Rigi, Bukureštu, Berlinu, Larnaki, Stockholmu. l on je član izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, te član 79 međuparlamentarnih skupina prijateljstva.

Treći je po troškovima Hrvoje Šimić (HDZ), koji je u šest i pol mjeseci uz plaću potrošio nešto više od 15.800 eura, od čega oko 6000 za avion i 2600 za hotel. Član je izaslanstva Sabora u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, pa je primjerice tjedan dana u srpnju proveo u Vancouveru u Kanadi na 30. godišnjem zasjedanju PS OESS-a.

U skupinu zastupnika sa više od 10 tisuća eura dodatnih troškova svrstao se i Marko Pavić (HDZ) s potrošenih 13.200 eura, koji je kao predsjednik saborskog Odbora za fondove EU-a često putovao u Bruxelles na sastanke.

U toj su skupini i Marijana Balić (HDZ) s 10.200 eura i Davor Bernardić (Socijaldemokrati) s 11.000 eura, kod kojih najveće stavke čine troškovi aviona i hotela.

Pročitajte i ovo Opet aktiviran požar na Čiovu - 3 Istraga u tijeku VIDEO Smiruje se požar na Čiovu, vatrogasac otkrio: "Bilo je jako gadno u nekim momentima, vatrogasci su ostali okruženi vatrom"

Jandroković imao 2826 eura dodatnih troškova

Očekivano, velike troškove imali su i zastupnici koji žive daleko od Zagreba. Tako je Nevenko Barbarić (HDZ), koji na sjednice putuje iz Bosne i Hercegovine, potrošio 11.400 eura, Mostov Božo Petrov, koji putuje iz Metkovića, 10.800 eura te Franko Vidović (Socijaldemokrati), koji putuje iz Šibenika, 10.500 eura.

U toj su kategoriji i Andro Krstulović Opara (HDZ) s gotovo 11 tisuća eura, Ante Bačić (HDZ) s 11.900 eura, Matko Kuzmanić također oko 11.900 eura i Katica Glamuzina (Socijaldemokrati) s oko 11.300 eura, svi iz Splita.

S druge strane, 37 zastupnika nije, mimo plaće, imalo drugih troškova. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u godini do sredine srpnja imao je 2826 eura dodatnih troškova, 440 eura za dnevnice, 1049 eura za avion, 1315 eura za hotel i 22 eura ostalih troškova. Objavljeni podaci nisu konačni jer nisu obračunati svi troškovi.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene