Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže se promjene

Poduzetnici, sindikati i analitičari složni: 'Vlada ne podnosi kritiku, a svaki dijalog im je monolog'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pitali smo poduzetnike, sindikate, analitičare, ali i oporbu gdje Banski dvori griješe i što bi trebali učiniti da bi se bolje živjelo.

"Misle da su savršeni i da vladaju bez ikakve mane, a rezultati su takvi kakvi jesu. Prvo, društvo je duboko posvađano. Drugo, mi smo u dubokoj ekonomskoj krizi i iz te krize se ne vidi izlaz, treće - i u vanjskoj politici smo ušli u konflikt sa Europskom unijom. Vlada je došla nepripremljena na vlast, nije ni probala provesti novi program i tu je onda zapela", ističe prof.dr.sc. Tihomir Cipek s Fakulteta političkih znanosti.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović CIPEK I PUHOVSKI ZA DNEVNIK.HR Politički analitičari o mogućoj novoj bombi s Pantovčaka: "Možda razlog leži i u ovome" Gordan Jandroković O Turudiću i Milanoviću Jandroković o Turudiću i Milanoviću: "To je vrlo opasno. S takvim stvarima se ne igramo"

Vlada je najviše zapela, slažu se naši sugovornici, kada je u pitanju gospodarstvo. "Propustili su u ove dvije godine činiti promjene malo dramatičnije i malo snažnije i malo veće da bi danas mogli imati gospodarstvo koje ima određenu mogućnost rasta i koje može računati na neodrživi razvoj. Stvari se moraju početi sređivati od temelja koje će omogućiti mirnu budućnost sa rastom, zapošljavanjem mladih, novim radnim mjestima", kaže Davor Majetić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Vlada dvije godine poslije: Linić dobitnik, Ostojić gubitnik

Iz perspektive sindikata mjere su dobrodošle, ali ne preko leđa radnika. "Ispada sada prema svim najavama da kako se ne zna riješiti probleme ni na kojem drugom području da onda preostaje jedino stesati prava radnika i udariti dalje po narodu. Narod je i do sada previše plaćao. Ono što vlada može ili promijeniti gospodarsku politiku ili promijeniti sastav Vlade", ističe Krešimir Sever iz NHS-a.

Svi žele rješenje krize, tvrdi profesor Josip Tica s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, ali nitko ne želi reforme u svojem dvorištu. "E sad da li je Vlada mogla nešto napraviti mogla je! Mogla je stavit sve na kocku i ić unatoč otporima u rješavanje kriza gdje bi nekome oduzela prava kako bi zemlja izašla iz krize zašto to nisu napravili očito se radilo o političkoj, a ne ekonomskoj procjeni", kaže Tica.

Vlada ne zna, tvrde poduzetnici, podnijeti kritiku. "Svaki pokušaj da ukažemo na problem bilo je kao da mi podržavamo kriminal i razbojništvo od predstečajnih nagodbi, prenormirane porezne politike. Ne smijete slati poruke da ćete preko noći uvesti oporezovanje imovine ili to uvedite da svi znaju taj rizik ukalkulirati ili nemojte takve neoprezne izjave davati sve to utječe na jednu pravnu nesigurnost", smatra Petar Lovarić iz Udruge malih poduzetnika.

Svaki dijalog bio je monolog, slažu se poslodavci i oporba, a Vladi nedostaje komunikacije. "Trebaju otvoriti dijalog sa svima koji drugačije misle i zastupaju drugačije stavove od vlade Zorana Milanovića. Hrvatsko društvo je u ovom trenutku podijeljeno krivnjom Vlade da bi to ispravili moraju početi komunicirati, razgovarati i slušati druge", ističe HDZ-ov saborski zastupnik Gordan Jandroković.

Do kraja mandata još su dvije godine. Dovoljno da nakon uvođenja reda, kako kažu u Banskim dvorima, dođu i rezultati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene