Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ENERGETSKA ODRŽIVOST

Hoće li događaji na istoku ugroziti njihovo poslovanje? Ekipa Nove TV zavirila je u Podravkine proizvodne pogone

Mogu li događaji na istoku ugroziti stabilnost poslovanja jedne od najvećih prehrambenih tvrtki u jugoistočnoj Europi? Iz Podravke ističu kako nema šanse. Oni sami rade na samoodrživosti, a ekipa Nove TV ekskluzivno je ušla u proizvodne pogone.

Ekipa Nove TV ekskluzivno je za Dnevnik u petak ušla u proizvodne pogone Podravke. Vodstvo tvrtke ističe kako događaji na istoku ne mogu ugroziti stabilnost njihova poslovanja.

Dnevno se na traci proizvede oko 25.000 staklenki čokoladnog namaza. Zbog velike potražnje na tržištu, modernizirali su pogon.

Branimir Perković, direktor Sektora proizvodnje kaže kako su prije investicije mogli proizvesti nekih 10.000 staklenki dnevno, a sad ih mogu proizvesti oko 25.000, što znači da na godišnjem nivou danas mogu proizvesti oko 12 milijuna staklenki.

"Investicija je bila blizu 20 milijuna kuna, s njom smo praktički udvostručili kapacitet proizvodnje“, navodi Perković.

Radnicima je moderna tehnologija olakšala posao. Direktor Sektora proizvodnje naglašava kako ljudi samo moraju upravljati proizvodnim linijama, nema više teških fizičkih poslova.

Podravka gradi budućnost u smjeru samoodrživosti. Sunčana elektrana trebala bi zadovoljiti čak 40 posto potreba za električnom energijom tvornica. Jedna takva, nešto manja, već je izgrađena u Varaždinu.

Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke naglašava kako na taj način doprinose efikasnosti poslovanja, smanjuju troškove, ali i kao veliki industrijski proizvođač žele pokazati svoju odgovornost prema izvorima energije, kao i prema potrebi da ih štedljivo koriste te da rade i posluju na tragu kružne ekonomije.

U industrijskoj zoni radi kotlovnica na biomasu, drvnu sječku.

Branimir Perković ističe kako njome pokrivaju 50 posto potrebe za toplinskom energijom.

"Proizvodimo paru, odnosno toplinsku energiju iz biomase, na taj način izbjegavamo upotrebu fosilnih goriva", naglašava. A gradit će i novi logističko-distribucijski centar. Između ostalog, smanjio bi se volumen transporta, a to znači i manje štetnih ispušnih plinova.

Pročitajte i ovo Martina Dalić Dobar potez ili rehabilitacija? Što o novoj šefici Podravke kažu domaći poduzetnici: "Ima stav i to je jako dobro. Mi te osobe zovemo prčevite"

Pročitajte i ovo Mislav Bago "U nastupima je birala riječi" Mislav Bago o imenovanju Dalić čelnicom Podravke: "Iz aviona se vidi da joj Plenković vraća dug"

"Na tom su tragu i sve investicije koje sada činimo u povećanje poljoprivredne proizvodnje, jer na taj način ne samo što povećavamo domaću poljoprivrednu proizvodnju, jačamo vlastitu samoodrživost kao proizvođača, nego smanjujemo i karbonski otisak kod prijevoza poljoprivrednih sirovina", kaže predsjednica Uprave Podravke.

Mijenjaju se i ambalaže proizvoda - sve je više onih koje se u potpunosti mogu - reciklirati. Krajnji je cilj smanjiti negativne utjecaje proizvodnje na okoliš.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene