Ilustracija
Ilustracija Foto: Ivica Galovic

Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici podignulo je optužnicu protiv osmero kontrolora leta koji su utajom poreza na temelju lažiranja svojih prebivališta oštetili proračune gradova za 1,5 milijuna kuna.


Tužiteljstvo je izvijestilo da je optužnica podignuta protiv dvojice 56-godišnjaka, dvojice 54-godišnjaka, 58-godišnjaka, 64-godišnjaka, 66-godišnjaka i 40-godišnjaka.

Vezani članci Željko Cvrtila - 1 Kriminalist za Dnevnik Nove TV o sačekuši u Zagrebu: "Napadači su previše uložili da bi se radilo samo o upozorenju" Policija zaplijenila oružje na prosvjedu - 2 Maloljetnik sa subotnjeg prosvjeda osumnjičen za pripremu terorizma: Prijeti mu do pet godina zatvora

Velikogoričko državno odvjetništvo je preciziralo kako se osmoricu tereti da su, od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2020., kao zaposlenici tvrtke u državnom vlasništvu davali poslodavcu lažne podatke da borave na određenim adresama, iako su stvarno prebivali i boravili na drugim mjestima.

Na temelju takvih lažnih podataka poslodavac im je obračunavao i isplaćivao plaću na način da nisu platili prirez porezu na dohodak gradu u kojem su živjeli u ukupnom iznosu od 1,508.320 kune, za koji su oštetili proračune tih gradova, a sebi pribavili nepripadne materijalne dobiti.

Tužiteljstvo ističe kako se prvookrivljenog 56-godišnjaka, četvrtookrivljenog 64-godišnjaka i osmookrivljenog 54-godišnjaka tereti da su poslodavcu lažno predočili da borave na pojedinim područjima i iz tih mjesta putuju na posao.

No, stvarno su živjeli u drugim mjestima pa im je poslodavac isplatio uvećane troškove prijevoza u ukupnom iznosu od 51.112 kuna, za koje su se nepripadno okoristili te oštetili poslodavca.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju