Ilustracija
Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr

Nakon provedene istrage USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podignuo optužnicu protiv 52-godišnje hrvatske državljanke zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te krivotvorenja isprave.


"Optužnicom se okrivljenici stavlja na teret da je, u razdoblju od 1. siječnja 2011. do 31. kolovoza 2018. godine, u Sračincu, kao voditeljica poslova financija u općini Sračinec, koristeći ovlast podizanja novčanih sredstava sa žiro-računa Općine na temelju virmana potpisanih od strane općinskog načelnika, u namjeri pribavljanja znatne nepripadajuće materijalne dobiti, podizala novac sa žiro-računa koji nije polagala u blagajnu već ga je neosnovano zadržavala za sebe", stoji u priopćenju USKOK-a objavljenom u petak.

Radi se o Renati Sabati, a USKOK pojašnjava kako je zbog prikrivanja na različite načine prikazala da su podignuta novčana sredstva iskorištena za poslovanje Općine, pa je tako u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih, izrađivala je neistinite ulazne račune dobavljača i knjižila ih kao stvarne, porezne prihode Općine je prikazivala u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama i društvima na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala.

Bivša šefica računovodstva iz Sračinca za emisiju Provjereno još prije dvije godine izjavila je kako je sve poslove naručivao načelnik Božidar Novoselec, dok je ona samo "dobivala dokumentaciju koju je trebalo provoditi".

U svom priopćenju USKOK navodi i kako je Sabati izrađivala neistinite bankovne izvode o stanju i prometu po žiro-računu Općine kako ne bi bili razvidni stvarno podignuti iznosi koji nisu bili uplaćeni u blagajnu Općine te kako ne bi bile vidljive razlike u knjiženjima koje je provela kako bi prikrila gotovinu koju je uzela.

Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec, i Renata Sabati, bivša voditeljica financija Općine Sračinec Kako je iz općinske blagajne nestalo više od 1,5 milijuna kuna? Optužena bivša šefica financija sve negira: "Načelnika su zvali Mister 10 posto"

Novac za bankomat (Foto: Dnevnik.hr) USKOK pokrenuo istragu protiv bivše šefice financija male varaždinske općine: Umjesto u blagajnu, u džep stavila 1,7 milijuna kuna?

"Koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, neosnovano je uzimala novac iz blagajne za svoje potrebe, a prethodno bi sačinila neistinite isplatnice za robu koju Općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili već ih je sama izrađivala ili prepravljala. Zatim je u blagajničkim izvještajima kao izdatak Općine neistinito prikazivala isplatu po navedenim računima kao i isplatu po računima koji su već plaćeni isplatom iz blagajne ili uplatom na poslovni račun dobavljača. Također je, koristeći ovlaštenje obavljanja isplata sa žiro-računa Općine, na svoj tekući i žiro račun vršila isplate", stoji u USKOK-ovu priopćenju.

Stavlja joj se na teret da je sebi pribavila imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1.674.743,42 kune.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju