Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sumnja u korupciju

Podignuta optužnica protiv Josipe Pleslić: Tražila da ne plaća režije za stan i opremu za vikendicu

Josipa Pleslić - 2
Josipa Pleslić - 2 Foto: Dnevnik Nove TV
USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao još jednu optužnicu protiv Josipe Pleslić ex Rimac i Dijane Vican.

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv troje hrvatskih državljana (1980., 1992., 1959.) i jednog trgovačkog društva zbog počinjenja kaznenih djela trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti.

Radi se o slučaju bivše rektorice Sveučilišta u Zadru i bivše kninske gradonačelnice Josipe Pleslić. Naime, USKOK sumnja da su Vican i direktor tvrtke Graditelj svratišta Ante Stanišić počinili malverzacije prilikom realizacije građevinskog projekta studentskog doma.

S tim u vezi bivšu HDZ-ovu državnu tajnicu Josipu Rimac, danas Pleslić, tužitelji su teretili da je od Dijane Vican tražila da ne naplati 1,5 milijuna kuna, odnosno 200.000 eura garancije Stanišićevoj tvrtki koju je položio za projekt izvođenja radova na izgradnji studentske menze sa studentskim paviljonima i kolnim prilazom na lokaciji Novog kampusa Sveučilišta u Zadru.

Anti Stanišiću i Dijani Vican u studenom prošle godine bio je određen istražni zatvor kako na slobodi ne bi utjecali na svjedoke.

Tužiteljstvo navodi da je Josipa Pleslić, koristeći utjecaj koji je stekla višegodišnjim obnašanjem dužnosti gradonačelnice Knina te zastupnice u Hrvatskom saboru, kao i svoj položaj državne tajnice u Ministarstvu uprave, dogovorila sa Stanišićem da će poduzimati sve potrebne radnje kako bi osigurala da državna i javna tijela te državne tvrtke u poslovanju sa Stanišićevom tvrtkom postupaju njemu u prilog.

On je bivšoj političarki zauzvrat omogućio da bez plaćanja režijskih troškova koristi stan u Zagrebu u vlasništvu njegove tvrtke te joj besplatno nabavio i ugradio opremu za obiteljsku kuću u Vodicama, čime se Rimac, prema tvrdnjama tužiteljstva, okoristila za oko 50.000 kuna.

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti: 

"Optužnicom se I. i II. okr. terete da su, u razdoblju od 23. siječnja 2018. do kraja svibnja 2020. godine u Zagrebu i Zadru, dogovorili da će I. okr. koristeći utjecaj koji je stekla višegodišnjim obnašanjem dužnosti gradonačelnice Knina i saborske zastupnice te koristeći položaj državne tajnice u Ministarstvu uprave, poduzimati sve potrebne radnje kako bi osigurala da državna i javna tijela te trgovačka društva u državnom vlasništvu u poslovanju s IV. okr. trgovačkim društvom (dalje: društvo) u kojem je II. okr. zaposlenik, a potom od 25. ožujka 2019. i prokurist, postupaju u prilog tom društvu, s time da će joj zauzvrat II. okr. omogućiti da bez plaćanja režijskih troškova koristi stan u Zagrebu u vlasništvu IV. okr. društva te će joj bez naplate nabaviti i ugraditi opremu za obiteljsku kuću u Vodicama.

Pročitajte i ovo Stjepo Bartulica u Ferrariju - 1 Nije samo mama velikodušna Bartulica o Ferrariju i magarcu, otkrio čiji je te poručio: "Reći ću vam i zašto je baš crveni"

Tako je, nakon što je Sveučilište u Zadru zatražilo isplatu garancije od 1.450.000,00 kuna koju je IV. okr. društvo pribavilo za potrebe otvorenog postupka javne nabave velike vrijednosti s namjerom zaključenja ugovora o javnoj nabavi za predmet nabave 'Izvođenje radova na izgradnji Studentske menze sa studentskim paviljonima i kolnim prilazom na lokaciji Novog kampusa Sveučilišta u Zadru', I. okr. na traženje II. okr. od III. okr. rektorice navedenog Sveučilišta zatražila da protivno interesima Sveučilišta opozove zahtjev za naplatu. To je III. okr. i učinila, iako su bili ispunjeni uvjeti za naplatu garancije, čime je Sveučilište oštetila za navedeni iznos u korist IV. okr. društva.

Nadalje, nakon što je u predmetu nabave 'Izvođenje radova na obnovi prijemne zgrade Osijek' trgovačkog društva HŽ Infrastruktura ponuda IV. okr. društva bila treća po redu, II. okr. je od I. okr. zatražio da se založi kod predsjednika uprave tog društva da IV. okr. društvo bude izabrano kao najpovoljniji ponuditelj, što je ona prihvatila.

Potom je od predsjednika uprave HŽ Infrastrukture tražila da se u drugim boljim ponudama u toj nabavi neovisno o stvarnom stanju pronađe greška, ali on nije postupio po njezinu traženju.

Pročitajte i ovo Josip Dabro "To je too much" Glavni tajnik DP-a: "Prvo sam mislio da je šala"

Za navedene usluge je I. okr., sukladno dogovoru s II. okr., od siječnja 2018. do kraja svibnja 2020. godine u Zagrebu koristila stan u vlasništvu IV. okr. društva bez plaćanja režijskih troškova čime joj je pribavljena protupravna korist od najmanje 27.974,14 kuna. Osim toga joj je II. okr. na trošak IV. okr. društva omogućio besplatnu nabavu i ugradnju opreme u kući u Vodicama u vrijednosti od 20.037,60 kuna.

USKOK je u optužnici predložio da se okrivljenicima oduzme protupravno stečena imovinska korist", navodi USKOK u priopćenju. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene