Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USKOK objavio

Podignuta optužnica protiv 14 Hrvata: Mitom došli do lažne EU digitalne COVID potvrde

Optuženi za izdavanje lažnih potvrda - 3
Optuženi za izdavanje lažnih potvrda - 3 Foto: DNEVNIK.hr
USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 14 hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenog djela davanja mita.

Optužnicom se okrivljenici terete da su, u razdoblju od rujna do studenoga 2021. godine u Zagrebu, iako su znali da nisu cijepljeni protiv Covida-19 i da stoga nemaju pravo na EU digitalnu COVID potvrdu, od medicinske sestre zaposlene u Domu zdravlja Zagreb-Zapad preko posrednika zatražili da u informacijski sustav Ministarstva zdravstva neistinito upiše da su cijepljeni.

Pročitajte i ovo Zaraženi mačić uginuo je Zbog ovog mačića milijunima ljudi prijeti smrtonosni virus: "Nikada nismo imali ovako alarmantnu situaciju"

Pročitajte i ovo Ilustracija Počinje isplata Malo dobrih vijesti za umirovljenike: Na račune stiže od 60 do 160 eura

Nakon toga su posrednici medicinskoj sestri predali osobne podatke okrivljenika i najmanje 100 eura koje su prethodno pribavili od njih, a medicinska sestra je zatim u informacijski sustav Ministarstva zdravstva neosnovano upisala da su okrivljenici cijepljeni. Na temelju tih upisa okrivljenici su potom neosnovano ishodili EU digitalne COVID potvrde.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene