Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomaci su spori

Podataka o istragama ili prijavama protiv neodgovornih poslodavaca nema!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kakve rezultate daju zakoni koji bi trebali suzbiti neisplatu plaća najbolje znaju sami radnici koji još uvijek rade, a ne primaju plaću. Iako je neplaćanje radnika postalo čak i kazneno djelo, pomaci su, čini se, spori.

Pretpostavlja se da više od 50 tisuća ljudi u Hrvatskoj radi, a ne prima plaću. No, točnih podataka nema. 'Iz Fine smo dobili odbijenicu, ispravak koji smo dobili da nije u redu', kazala je Ljiljana Marić.

Pročitajte i ovo Autobusi Autotroleja Nakon prosvjeda Povećavaju se plaće radnicima Autotroleja: Rast će još neke naknade Slika nije dostupna Traže novi kolektivni ugovor Pirotehničari sedmi dan u štrajku, dogovor se još ne nazire

Ovršni dokument nije pomogao Varteksovim djelatnicima. Tvrtka je u međuvremenu počela proces predstečajne nagodbe pa se ipak nadaju boljim danima. Po zakonu, neisplata plaća je kazneno djelo. Radnik može kazneno prijaviti poslodavca državnom inspektoratu, policiji ili DORH-u. Utvrdi li se da poslodavac ne isplaćuje plaću, a radniku nije dao ni obračun neisplaćenog dijela, može završiti u zatvoru do tri godine.

>>
Krenula isplata plaća državnim službenicima kroz centralizirani sustav obračuna

Radnici, nažalost, ovu mogućnost, gotovo ne koriste.'Strah je, u svakom slučaju, posrijedi. Mnogi radnici su zaposleni na određeno vrijeme. Dakle, oni su osuđeni na to ako se bune protiv toga što ne dobiju plaću da im možda poslodavac neće produljiti ugovor o radu', kazao je Mladen Novosel.

Više od mjesec dana nakon primjene zakona, podataka o istragama ili prijavama protiv neodgovornih poslodavaca nema. 'Državno odvjetništvo Republike Hrvatske u ovom trenutku istima ne raspolaže, budući da po tim predmetima postupaju nadležna državna odvjetništva', stoji u priopćenju. Drugim riječima, treba im vremena da dođu do eventualnih podataka. Sindikati vjeruju da će se način funkcioniranja poslodavaca ipak uskoro promijeniti.

'Ulaskom Hrvatske u EU, kultura ponašanja poslodavca će se pomijeniti i da će doista, ne samo biti upitno da li će poslodavac biti kazneno odgovoran ili ne, nego da jednostavno to mora postati sramota', kazao je Novosel.

Kada bi i sustav bio učinkovitiji pa umjesto radnika prokazivao loše poslodavce, stvar bi se sigurno odvijala brže. Ovako, zakon možda i dalje ostane tek slovo na papiru, bez konkretnih kazni.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene