Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snimka sablaznila javnost

Novi detalji incidenta s tijelima preminulih pacijenata u zagrebačkoj bolnici: Ovo nije prvi put, a poznat je i razlog

Aktualno Galerija Ivan Čorkalo Ivan Čorkalo Foto: DNEVNIK.hr Incident u KB Sveti Duh - 2 Incident u KB Sveti Duh - 2 Foto: DNEVNIK.hr Incident u KB Sveti Duh - 3 Incident u KB Sveti Duh - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Incident u KB Sveti Duh - 1 Galerija 1/4 >>
Moguće je da je sve režirano - službeni je to stav zagrebačkog gradonačelnika o snimci mrtvih tijela na podu zagrebačke bolnice Sveti Duh.

Nakon što je snimka umrlih pacijenata sablaznila javnost, bolnica je podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, a policija istražuje je li netko tijela namjerno izvadio iz rashladnih uređaja i snimio na bolničkom podu.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević na to sumnja kako bi se smjestilo ravnateljici bolnice Ana-Mariji Šimundić. Sada je sve na istražiteljima, kako internim bolničkim, tako i policijskim koji su ipak najrelevantniji u ovom trenutku.

Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo navodi da se ravnateljica bolnice oglasila kratkom porukom. "Rekla je kako je u tijeku interni nadzor kao i policijska istraga i da će o svemu pravodobno izvjestiti javnost".

Puno otvorenih pitanja

Puno je toga što je potrebno uvrditi, otvorena pitanja koje policija treba razjasniti.

"Potrebno je provjeriti autentičnost snimke - je li doista riječ o Odjelu patologije u KB Sveti Duh. Treba utvrditi tko je i kada napravio snimku, neosporno je da tijela preminulih pacijenata leže na podu. Treba vidjeti tko je za to odgovoran. Ako su tijela polegnuta na pod, riječ je o grubom kršenju bolničkih pravilnika o pravu na dostojanstvo pacijenata i svoj dio odgovornosti u tom slučaju ima i ravnateljica bolnice", kazao je Čorkalo.

"Onda dolazimo do onog najmorbidnijeg dijela iz teorije zagrebačkog gradonačelnika - je li doista netko izvlačio trupla, poredao ih na podu, sve snimio i poslao snimku u javnost kako bi napakostio ravnateljici? Policija to treba istražiti", dodao je. 

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Istraga u tijeku Jesu li tijela izvađena iz rashladnih uređaja pa snimljena na podu zagrebačke bolnice? Bolnica podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja

"Ako je riječ o novoj razini političkog obračuna, takav bolesni um treba najstrože kazniti. Jednako je opasna i sama tvrdnja zagrebačkog gradonačelnika, jer - što ako se pokaže da to nitko nije namjerno napravio i da nije podmetnuto? Onda će se zagrebački gradonačelnik morati objasniti javnosti", kazao je Čorkalo.

"Razgovarao sam danas s osobom koja je jako dobro upućena u zbivanja u bolnici i organizacijskom strukturom, a koja je htjela ostati anonimna. Kaže da ovo nije prvi put da se takvo što dogodilo za vrijeme mandata ravnateljice Šimundić", navodi.

Razlog - uštede

"Razlog tome su uštede. Patologija radi od ponedjeljka do petka, subotom nema usluge odvoza tijela preminulih pacijenata zbog neplaćanja prekovremenih, a kad je produženi vikend, na odjelu se znao povećati broj tijela preminulih pacijenata", kazao je Čorkalo.

"No čak i u tim situacijama, ako je prekapacitiran Odjel za patologiju, ima rješenja, bolnica ima ugovore s pogrebničkim poduzećima koje može u bilo kojem trenutku nazvati i prevesti tijela za svoje potrebe u neki od gradskih rashladnih uređaja na Mirogoju", objašnjava.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Horor na Svetom Duhu Grbin: ''Ako nekome padne na pamet vaditi tijela iz hladnjače, poredati ih na podu i slikati kako bi napravio politički cirkus...''

"Nadajmo se da će policija ovo vrlo brzo istražiti jer ovo nije bila lijepa slika, a nije ni slika za ostale pacijente, kao niti obitelji", zaključio je Čorkalo. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene