Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Saborski odbori i radna tijela

DOGOVORILI SE HDZ I SDP Evo zbog čega bi moglo doći do prijepora između SDP-a i partnera iz HNS-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Saboru su održane konzultacije o sastavu saborskih odbora, a sastala su se dva najjača kluba, predstavnici HDZ-a i SDP-a.

17:15 Sigurno je da će SDP-u pripasti jedno potpredsjedničko mjesto u Saboru, a na njega bi mogla doći Milanka Opačić, koja je istu funkciju imala i u prošlom sazivu Sabora, izvještava reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac. Prijepori se vode oko toga trebaju li oba mjesta pripasti SDP-u ili treba li jedno mjesto dobiti i HNS, kao i u prošlom sazivu.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja - 2 Pjesme i slogani Grmoja o sloganu Mosta koji je isti kao i Vučićev: "Imamo možda samo jednu poveznicu" Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković?

Iz HNS-a računaju na to mjesto, a kao argument nude dva zastupnika više u novom sazivu Sabora u svom klubu zastupnika, dok SDP ima čak četiri manje. U slučaju da drugo potpredsjedničko mjesto pripadne HNS-u, na njega bi najverojatnije došao šef te stranke Ivan Vrdoljak.

17:02 - HDZ i SDP dogovorili su podjelu mjesta unutar saborskih odbora i radnih tijela. Nakon sastanka Gordana Jandrokovića i Igora Dragovana dogovoreno je da oporba vodi iste odbore kao i u prošlom sazivu Sabora. SDP će razgovarati sa svim oporbenim strankama uključujući i HSS kako bi dogovorili daljnju podjelu. Prijepor bi mogli imati sa svojim partnerima iz HNS-a zbog pozicije potpredsjednika Sabora na koju HNS računa.

'16 odbora ide vladajućima, 13 oporbi i jedan tradicionalno nacionalnim manjinama', rekao je Gordan Jandroković.

15:45 Prije razgovora oko slaganja odbora i drugih saborskih funkcija s Igorom Dragovanom (SDP), Gordan Jandroković (HDZ) je novinarima u Saboru pojasnio kako će se stvari odvijati.

"Dogovorili smo se o tome kako će ta mjesta biti raspodijeljena između saborske većine i manjine. Postoje kvote po kojima se i dosad radilo, nastavit ćemo u istom duhu. Mi smo obavili razgovore s onijma koji pripadaju parlamentarnoj većini. Vjerujem da je kolega Dragovan obavio razgovore s onima koji su oporba i naći ćemo jedan ključ, pozivajući se, ponavljam, na ono kako je bilo prije i uvažavajući interese svih zainteresiranih", rekao je Jandroković.

Nećemo se dogovoriti ništa. Ne trenutno. Nemam komentara. poručio je novinarima Igor Dragovan uoči sastanka s Jandrokovićem Na pitanje predstavlja li HSS većinu, Jandroković odgovara bez zadrške. "Ne, ne, HSS pripada oporbi", rekao je.

13:00 - Željko Reiner, aktualni predsjednik Sabora, pojasnio je proceduru konstituirajuće sjednice Sabora te najavio da će zastupnici ako bude potrebno raditi duboko u noć. Budućem predsjedniku Sabora Boži Petrovu preporučio bi "dobre živce" i da se drži Ustava RH.

Nakon izvješća Mandatno-imunitetnog povjerenstva i polaganja prisege zastupnika, novi predsjednik Sabora predložit će dnevni red. Odmah će se početi raditi po njemu, kaže Reiner. 

"Nadamo se da ćemo izglasati onih nekoliko temeljnih zakona koji su neophodni za funkcioniranje Vlade. Mi smo odlučili da ćemo to završiti u petak, pa ako će trebati do 11,12 ili jedan u noći, ostat ćemo da to obavimo u petak. Sjednica će se nastaviti u subotu s onim točkama koje su bile rezultat dogovora između Mosta i HDZ-a. O tome će se raspravljati u subotu i nastaviti u ponedjaljak'', pojasnio je Reiner, dodavši da će u petak biti izabrani i članovi svih saborskih odbora. 

"HNS računa na mjesto potpredsjednika Sabora"

12:50 - HNS-ovac Milorad Batinić kazao je kako će se HNS i SDP sastati sutra zajedno s predstavnicima ostalih opozicijskih stranaka kako bi između sebe definirali kvote u saborskim odborima. Smatra da HNS računa na mjesto potpredsjednika Sabora premda se neslužbeno može čuti da SDP smatra da mu pripadaju obje potpredsjedničke fotelje koje su rezervirane za oporbu.

"Računamo na mjesto potpresjednika sabora, tim više jer se šalje jedna važna politička poruka. SDP je prepoznao u nama vrlo korektnog partnera i u duhu toga trebalo bi nam pripasti mjesto potpredsjednika Sabora", kazao je Batinić novinarima dodajući i da će tražiti i potpredsjednička mjesta u odborima, što nisu imali u prošlom sazivu.

Izglasavanje izmjena zakona na konstituirajućoj sjednici Sabora, što je bio uvjet Mosta za suradnju s HDZ-om, nazvao je silovanjem demokracije.  

"Ne znam čemu žurba da se prije izglasavanja povjerenja Vladi izglasavaju zakoni. Ne vidim razlog za hitnu proceduru, pogotovo kod zakona koji se tiče lokalne samouprave čija primjena kreće 2018. godine. I to nije reforma, nego samo može unazaditi općine i gradove", kazao je Batinić.

Plenković i Stier otputovali u Bruxelles

11:15 - Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković kazao je kako su oko raspodjele saborskih odbora napravili konzultacije s Mostom. 

"Očekujem da ćemo danas ili tijekom sutrašnjeg dana imati jasan izgled saborskih odbora", izjavio je Jandroković.

Naveo je da će se po tom pitanju držati dosadašnjih kvota po kojima se, odražavajući broj zastupnika većine i manjine u parlamentu, definira broj predsjedničkih i potpredsjedničkih mjesta u saborskim odborima.

"Očekujem da ćemo u duhu međusobnog uvažavanja riješiti to pitanje", naglasio je Jandroković. Na novinarski upit hoće li se u petak znati imena novih ministara s obzirom na to da se u Saboru trebaju odrediti njihove zamjene, Jandroković je rekao da se ta imena tada još neće znati jer će se zastupnici mijenjati s obzirom na nespojivost funkcija.

"U tom trenutku još neće biti poznato koji su ministri jer su neke pozicije nespojive sa zastupničkim mjestom i iz toga se neće moći ništa isčitati", istaknuo je Jandroković. Dodao je kako će imena ministara biti poznata na dan kada bude potvrđena Vlada u Saboru.

Na upit hoće li na odluku mandatara Andreja Plenkovića o izboru budućeg ministra kulture utjecati današnja konferencija za medije dijela braniteljskih udruga koje upozoravaju na navodne nepravilnosti koje je radila kandidatkinja za to ministarsko mjesto Nina Obuljen Koržinek - ponovio je da o tome odlučuje mandatar.

"Plenković je dobio mandat za sastav Vlade i ima pravo birati svoj tim onako kako misli da je najbolje. Treba odabrati ministre koji će najbolje moći ispunjavati program HDZ-a i Mosta", kazao je Jandroković.

Kako se doznaje u HDZ-u, mandatar Vlade i predsjednik stranke Andrej Plenković i politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier, danas se nalaze u Bruxellesu.

Sastanak HDZ-a i SDP-a oko odbora

U pripremi konstituirajuće sjednice novog saziva Hrvatskog sabora koja će se održati u petak, 14. listopada, u srijedu bi se, po neslužbenim najavama, trebali sastati predstavnici klubova dviju najvećih parlamentarnih stranaka HDZ-a i SDP-a, Gordan Jandroković i Igor Dragovan.

Budući da je za konstituiranje Sabora, sazvano za petak, nužno Mandatno-imunitetno povjerenstvo, dvojica bi zastupnika trebala dogovoriti sastav tog tijela, no u SDP-u očekuju da će se idućih dana, čim Sabor potvrdi novu Vladu, konstituirati i ostali saborski odbori, pogotovu s obzirom na najave da će novi saziv već u prvim danima zasjedanja izmijeniti niz zakona vezanih uz Mostova "jamstva".

Objašnjavaju kako je za izmjene prava dužnosnika kakve predlaže Most nužno konstituirati Odbor za Ustav, za izmjene u financiranju lokalne samouprave odbore za financije i lokalnu samoupravu, za izmjene Ovršnog zakona Odbor za pravosuđe itd., a svi bi zakonski prijedlozi trebali proći i kroz raspravu na Odboru za zakonodavstvo.

Ako se već formira pet radnih tijela, nema smisla odmah ne formirati i ostale, uvjereni su u SDP-u.

Sabor ima 29 radnih tijela, čiji bi sastav trebao odražavati sastav Sabora, u kojem SDP ima nešto više od četvrtine zastupnika pa računaju da bi trebali dobiti sedam ili osam mjesta predsjednika odbora i nešto više potpredsjedničkih, s obzirom da u tijelima u kojima je predsjednik iz reda vladajućih, potpredsjedničko mjesto pripada oporbi.

Dio svojih mjesta SDP namjerava prepustiti IDS-u, a oko ostalih opozicijskih mjesta moraju se dogovoriti s ostalim opozicijskim strankama.

Te se konzultacije također moraju provesti do kraja tjedna, no stranke prije toga moraju utvrditi tko je zapravo opozicija.

U HNS-u tako tumače da su jedina prava oporba oni, SDP i IDS, s obzirom da su zastupnici četvrte stranke nekadašnje Narodne koalicije, HSS-a potpisali potporu mandataru Andreju Plenkoviću.

HSS - u oporbi ili poziciji?

Slične su se poruke ranije mogle čuti i iz SDP-a, iz kojega su tumačili kako se pozicija od opozicije razlikuje po tome što podržava vladu i glasuje za proračun, no čini se kako SDP ipak neće osporavati pravo HSS-u da sudjeluje u raspodjeli opozicijskih mjesta u odborima.

Jedan član Predsjedništva SDP-a jučer je tako tumačio kako se u Saboru, zbog proporcionalnog izbornog sustava, ne može povući jasna crta između pozicije i opozicije, kakva se može povući u parlamentima koji se biraju u većinskom sustavu.

HSS glasuje za Plenkovićevu Vladu, ali ne žele se svrstati kao pozicija, neće sudjelovati u Vladi, neće preuzimati nikakav resor ni obvezu da Vladu podržavaju u bilo kojem aktu i mogu se smatrati opozicijom, tumači ovaj izvor.

No, HSS nije jedina točka prijepora u raspravi o tome tko je u većini, a tko u oporbi.

Koalicija Jedina opcija od izbora se raspala u četiri frakcije. Njihov Hrvoje Runtić pristupio je klubu zastupnika Mosta, što ga automatski svrstava među vladajuće. Pitanje je, međutim, kamo će se prikloniti bivši Mostovci Ivan Lovrinović i Ivica Mišić, kao i Goran Aleksić, koji je ovih dana osnovao novu stranku. Za sada je nepoznato što će sa svojim mandatom učiniti HDSSB i nezavisni Željko Glasnović, a sva ta pitanja klubovi će morati razriješiti u međusobnim konzultacijama do petka, za kada je Predsjednica Republike sazvala konstituirajuću sjednicu Sabora.

Hrvatski sabor konstituira se imenovanjem predsjednika, a tu će funkciju obnašati čelnik Mosta Božo Petrov. Da bi zastupnici dali prisegu kojom im započinje mandat, Mandatno imunitetno povjerenstvo mora utvrditi tko će od izabranih zastupnika ostati u Saboru, a tko odlazi na dužnost nespojivu sa zastupničkom i saborski mandat stavlja u mirovanje.

Po prihvaćanju MIP-ova izvješća, zastupnici polažu prisegu i time je konstituirajuća sjednica završena. Nakon toga može se krenuti u redovito zasjedanje, na kojemu se odmah mogu izabrati i potpredsjednici Sabora.

Po neslužbenim najavama, tu bi dužnost preuzeli HDZ-ovi Jandroković, Željko Reiner i Miroslav Tuđman te SDP-ova Milanka Opačić, a još će jedan potpredsjednik biti iz redova HNS-a, u kojem se kao mogući kandidati za tu funkciju spominju predsjednik stranke Ivan Vrdoljak i bivša predsjednica Vesna Pusić. (N.C./Hina)

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene