453080
453080
453080
453080
453080

Reiner novim zastupnicima poručio: O ostavkama i mirovanju pisano izvješće do četvrtka

  • , 10.10.2016., 18:55
  • Autor:
  • komentara

Predsjednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner, pozvao je novoizabrane saborske zastupnike koji kane dati ostavku ili staviti mandat u mirovanje, da ga o tome pisano izvijeste najkasnije do četvrtka, 13. listopada, do 15 sati, jer je konstituirajuća sjednica Sabora u petak.

 
 
 
 
Željko Reiner (Photo: Patrik Macek/PIXSELL)
Željko Reiner (Photo: Patrik Macek/PIXSELL)

Zastupnike podsjeća da prvo zasjedanje 9. saziva Hrvatskog sabora počinje u petak, 14. listopada, u 15 sati.

Postupak konstituiranja Hrvatskog sabora određen je Ustavom i Poslovnikom.

Sabor se konstituira izborom predsjednika na prvoj sjednici kojoj nazoči većina zastupnika. Do izbora novoga predsjednika, a kako je dogovoreno između vladajućih partnera HDZ-a i Mosta to će prve dvije godine biti Božo Petrov, sjednicu će voditi akademik Željko Reiner (HDZ), predsjednik osmog saziva.

Uz predsjednika Sabora, na konstituirajućoj sjednici bira se i Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP). Mogu se, ali ne moraju, birati i potpredsjednici Sabora, tajnici Sabora i plenarne sjednice, Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove te druga radna tijela.

MIP na konstituirajućoj sjednici podnosi Saboru izvješće o provedenim izborima i imenima izabranih zastupnika, o ostavkama na zastupničku dužnost, o zastupnicima koji obnašaju dužnost nespojivu sa zastupničkom pa im mandat miruje, o zastupnicima čiji mandat miruje na njihov zahtjev te o zamjenicima zastupnika.

Izabrani zastupnici koji namjeravaju dati ostavku ili staviti mandat u mirovanje, moraju o tome obavijestiti predsjednika Hrvatskog sabora 24 sata prije početka konstituirajuće sjednice. Na konstituirajućoj sjednici umjesto tih zastupnika nazočni su njihovi zamjenici.

Sabor zaključkom prihvaća izvješće MIP-a nakon čega zastupnici ili zamjenici zastupnika daju prisegu.

Danom konstituiranja novog saziva Hrvatskog sabora, zastupnici započinju obnašati zastupničku dužnost i do dana prestanka mandata imaju prava i dužnosti utvrđena Ustavom, zakonom i Poslovnikom. Istodobno prestaje mandat zastupnicima prethodnog saborskog saziva, navode iz Hrvatskog sabora. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se