Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz Haaga Ivana Petrović

SRBIJANSKI PRAVNI TIM: 'Ako je bilo genocida, izvršen je prema Srbima!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Voditelj srbijanskog pravnog tima pred Međunarodnim sudom pravde Saša Obradović rekao je da je predsjednik Franjo Tuđman bio 'vođa separatizma, koji je uništio Jugoslaviju i izjavio da Srbi iz Hrvatske trebaju nestati.'

Pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu počela je usmena rasprava u postupku u kojem se Hrvatska i Srbija međusobno tuže za genocid u Domovinskom ratu 1991. do 1995. godine.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vulin Odgovor Radmanu Vulin: "Neka mi Hrvatska pokaže koji je grad ljepše, srdačnije i iskrenije od Zagreba dočekao Hitlerovu vojsku" Slika nije dostupna Podnesak nepoznat javnosti Srbija podnijela dopunu tužbe protiv RH, pozivaju se na presudu Gotovini

Voditelj srbijanskog pravnog tima Saša Obradović odbacio je optužbe Hrvatske da je Srbija izvršila genocid nad Hrvatima i ustvrdio da, ako ga je i bilo, onda se jedino može govoriti o genocidu nad Srbima u ratu 1990-tih u 'Oluji'.

Nakon što je hrvatska strana sucima ICJ-a obrazložila tužbu podnesenu 1999., Obradović je rekao da je to bio 'recital' o srbijanskom nacionalizmu i JNA, a da o genocidu nije rečeno ništa. 'Ne vjerujem da ćemo o genocidu ni čuti jer ga u Hrvatskoj, prema hrvatskom narodu nije bilo. Ako je bilo genocida, on je izvršen prema Srbima tijekom operacije Oluja', rekao je Obradović novinarima.

Povijesna ironija

Suđenje koje je u ponedjeljak počelo pred ICJ-em nazvao je 'povijesnom ironijom' s obzirom na stradanja Srba u NDH. 'Srpski narod u NDH doživio je genocid poznat svima... da bi u vrijeme bombardiranja NATO-a, kada je Srbija dosegla najslabiji položaj u povijesti, Tuđman podnio tužbu da je srpski narod izvršio genocid tijekom oružanog sukoba u Hrvatskoj', rekao je Obradović. 'I to predsjednik Hrvatske koji je bio vođa separatizma, koji je uništio Jugoslaviju i izjavio da Srbi iz Hrvatske trebaju nestati. I nestali su, danas ih je trećina u odnosu na 1991. i četiri puta manje nego 1931.', istaknuo je član srbijanskog pravnog tima.

Manda Patko: Mog su supruga odveli 1991. i od tada ga tražim

Upitan zašto se poziva na NDH kada današnja Hrvatska nije pravna sljednica te kvislinške tvorevine, Obradović je rekao da ju spominje samo kao povijesni događaj, a da će se srbijanski tim u svom dijelu dokaznog postupka usredotočiti na dokazivanje genocida nad Srbima u Oluji u ljeto 1995. Dodao je da Beograd, unatoč velikom broju srpskih žrtava u ratu u Hrvatskoj, nije želio spor pred ICJ-em, ali je on važan da bi se raščistilo s prošlošću.

'Naravno da bi se trebali okrenuti budućnosti, ali ako se tako gleda onda nijedan sud ne bi trebao postojati. Svako krivično djelo je rasprava s prošlošću, prošlost se mora raspraviti da bi se krenulo dalje', zaključio je Obradović.

Hrvatski zastupnici: Srbija smišljenom politikom do etnički čiste države

Srbija je pod vodstvom Slobodana Miloševića onesposobila predsjedništvo bivše SFRJ i preuzela kontrolu nad JNA s kojom je provodila agresivnu politiku s ciljem stvaranja etnički čiste Velike Srbije zločinima nad pripadnicima drugih naroda, ustvrdili su u ponedjeljak hrvatski zastupnici na suđenju Srbiji za genocid u Den Haagu.

Prvog dana suđenja pred Međunarodnim sudom pravde, članovi hrvatskog tima objašnjavali su kako je Beograd pripremao teren rat u Hrvatskoj i genocid nad hrvatskim stanovništvom. 'Ima li boljeg dokaza o kontroli Srbije nad JNA od činjenice da je JNA htjela ubiti predsjednika SFRJ i predsjenika Hrvatske?', upitala je članica tima Andrea Metelko-Zgombić podsjećajući na pokušaj atentata na Stjepana Mesića i Franju Tuđmana u zračnom napadu JNA na Banske dvore 1991.

Miljenić: Neprihvatljiva je teorija 'svi smo mi isti'

Po njezinim riječima, Milošević je iskoristio ustavnu krizu u bivšoj državi i ovladao snagama JNA koja je u ljeto 1991. zajedno s paravojnim srpskim snagama krenula u otvoreni napad na Hrvatsku. Uz izravan poticaj iz Beograda paralelno je trajala pobuna hrvatskih Srba koji su do srpnja 1991. zauzeli trećinu državnog teritorija i krenuli u genocidnu kampanju nad Hrvatima, istaknula je pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova.

Mjesta u velikoj dvorani ICJ-a zauzelo je 17 sudaca, više od trideset članova hrvatskog i srpskog tima te publika označivši početak suđenja koje Hrvatska čeka 15 godina. Savjetnica hrvatskog tima Hellen Law objasnila je da su srbijanski mediji stvarali atmosferu za genocid sustavnim demoniziranjem Hrvata kao genocidnog naroda, podsjećanjem na zločine ustaša u Drugom svjetskom ratu i izjednačavanjem ustaškog vođe Antu Pavelića s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.
'Te su aktivnosti imale ključnu ulogu u pripremi genocida nad Hrvatima koji će uslijediti', rekla je britanska profesorica ističući da je Milošević osobno širio mržnju prema Hrvatima i ekstremnim nacionalistima omogućavao da se koriste državnim medijima.

'Državna srbijanska televizija sistematski je Vojislavu Šešelju osiguravala medijski prostor za promociju ideje o Velikoj Srbiji istočno od granice Virovitica-Karlovac-Karlobag', rekla je Law. Srbijanski nacionalizam dobio je formu ultranacionalističkih stranaka i paravnojnih formacija, poput Tigrova Željka Ražnatovića ili Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

'Dokazi pokazuju da je Milošević koristio Šešeljevu retoriku za pripremu rata u Hrvatskoj i da je srbijansko vodstvo važnu ulogu dalo njegovim paravojnim postrojbama koje su počinile genocidne zločine', rekla je Law. Željko Ražnatović-Arkan u Erdutu je osnovao stožer 'Tigrova' koji su u istočnoj Slavoniji počinili brojne zločine, u suradnji sa samoproglašenom Republikom Srpskom Krajinom, Beogradom i JNA. 'Paravojska se u listopadu 1991. počela integrirati u JNA, a visoki časnici armije i dužnosnici srbijanskog ministarstva obrane naredili su da paravojska djeluje pod zapovjedništvom JNA', ustvrdila je Law.

Obrazloženje hrvatske tužbe iznijela je ranije u ponedjeljak voditeljica hrvatskog tima Vesna Crnić-Grotić ustvrdivši da je Beograd tajno i javno podupiralo osnivanje autonomnih srpskih područja u Hrvatskoj i pružao im političku i vojnu pomoć, kao što je podupirao i ohrabrivao ekstremne paravojne postrojbe. Hrvatska će pokazati da su zločini koje je osmislilo srpsko vodstvo imali za cilj stvaranje etnički homogene srpske države, rekla je profesorica međunarodnog prava iz Rijeke.

Hrvatska svoje argumente nastavlja iznositi u utorak.

Miljenić: Na sudu je da odluči

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je u ponedjeljak u Den Haagu da Hrvatska pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) želi prikazati što se stvarno dogodilo u Domovinskom ratu i njemu prepustiti odluku je li Srbija kriva za genocid nad hrvatskim stanovništvom.

'Ovo nije utakmica i nismo ovdje došli da bismo davali ocjene, nego da bismo prikazali što se stvarno dogodilo, prezentirali činjenice i prepustili sudu da donese odluku', rekao je novinarima Miljenić koji je prisustvovao prvoj usmenoj raspravi pred ICJ-em.

'Žrtve su velike, to su ljudske tragedije i naša je zadaća prikazati što se dogodilo i prepustiti sudu odluku', dodao je ministar ocijenivši da je hrvatski pravni tim prvog dana suđenja pokazao da će to učiniti na najbolji mogući način. Voditeljica tima Vesna Crnić-Grotić sudu je danas rekla da će Hrvatska svim dopuštenim dokazima nastojati dokazati da je Srbija izvršila genocid tijekom rata u Hrvatskoj od 1991.-1995.

'Postupak je složen, postoje ranije odluke suda u sličnom predmetu koje pred nas postavljaju težak zadatak, ali danas smo pokazali da smo spremni nositi se s time', rekla je profesorica međunarodnog prava iz Rijeke. ICJ je 2007. presudio da Srbija nije počinila genocid u ratu u BiH, ali je istodobno utvrdio se genocid dogodio u Srebrenici. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene