Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon desetljeća

Odzvonilo otrovnoj crnoj jami u općini Viškovo: "Predugo smo čekali na ovo"

Aktualno Galerija Sanacija crne jame - 1 Sanacija crne jame - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sanacija crne jame - 2 Sanacija crne jame - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sanacija crne jame - 3 Sanacija crne jame - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sanacija crne jame - 4 Galerija 1/4 >>
Mještani općine Viškovo napokon su dočekali početak sanacije crne jame Sovjak. Ta je jama od 1956. do 1990. godine korištena za odlaganje opasnog otpada iz industrije. Procjenjuje se da se trenutačno u njoj nalazi oko 150.000 metara kubičnih otpada. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga.

Sanacija crne pame Sovjak počinje u petak, kada bi trebali doći prvi radnici. "Ova jama crna je i krije u sebi otrove 40-ak godina. Mještanima je obećavana sanacija, sada bi je mogli i dočekati. Danas je održana prva od dvije prezentacije samog procesa", rekla je reporteka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga.

Maja Feketić iz Fonda za zaštitu okoliša kaže: "U petak krećemo s radovima na etapi 1, to je priprema za izgradnju platoa iza jame, a slijedi etapa 2 - vađenje samog opasnog otpada, kondicioniranja, transporta i odvoza iz Republike Hrvatske, i naravno zatravljivanja i hortikulturalnog uređenja. Jako smo sretni zbog toga, dugo se radila projektno-tehnička dokumentacija, no došli smo u dogovoru s Općinom Viškovo, s obzirom da je to EU projekt, i do početka tih velikih radova."

Na sve se osvrnula i načelnica Općine Viškovo Sanja Udović: "Možemo reći da je ovo početak sanacije. Naravno, svi s nestrpljenjem očekujemo onaj drugi dio sanacije, kad ćemo konkretno vidjeti da će se ovaj otpad odvesti izvan općine Viškovo, odnosno izvan Republike Hrvatske. Predugo smo čekali na ovu sanaciju, prošlo je više od 10 godina od idejnog rješenja. S nestrpljenjem očekujemo početak i nadamo se što skorijem i što bržem dovršetku sanacije." 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene