Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor obrane generala Gotovine

'Tužiteljstvo se ponaša kao đavolji odvjetnik, nude teorije zavjere'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na haškom sudu je počelo iznošenje završnih riječi tužiteljstva na suđenju generalima Gotovini, Čermaku i Markaču.

Tužiteljstvo je započelo izlaganje o, kako su naveli, zločinačkom pothvatu nad srpskim stanovništvom. '4. kolovoza 1995. hrvatske snage su započele operaciju Oluja, operaciju oslobađanja hrvatskog teritorija. Knin, Obrovac i Gračac su bili topnički napadnuti, a stanovnici su shvatili da se radi o napadu usmjerenom na civile', tvrdi glavni tužitelj Alan Tieger. U izlaganju je rečeno su zločini tijekom i nakon Oluje rezultat namjere članova udruženog zločinačkog pothvata na čelu s tadašnjim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mišetić nastavlja seciranje iskaza Laušić potvrdio da Gotovinu nije upozorio na zločine njegovih vojnika Slika nije dostupna Odvjetnici hrvatskih generala najavljuju osporavanje teza tužitelja

'Ovdje nitko ne tvrdi da je Hrvatska imala plan ili politiku da nekoga protjera, radi se o pripadnicima udruženog zločinačkog pothvata', rekao je Tieger.

Tužitelj tvrdi da je sporna namjera da se politički vrh okoristi eliminacijom srpskog stanovništva krajine. Istaknuo je da napadnuti civili nisu znali da je zapovijedi izdao general Gotovina, kao i zapovijed za napad na gradove. Dodano je da je ta zapovijed rezultat sastanka s bivšim predsjednikom Tuđmanom i bivšim ministrom Gojkom Šuškom. Na tom sastanku bili su generali Gotovina i Markač, a govorilo se o važnosti tjeranja civila u bijeg što je i ostvareno, rekao je tužitelj.

Tužitelj tvrdi da je Hrvatska onemogućila povratak Srbima

Kao potvrdu navedenog Tieger je iznio Tuđmanovu izjavu da je 'stvorena Hrvatska koja će stoljećima trajati'. 'Tuđman je smatrao da država treba biti što više homogena, a taj stav nije ni pokušavao sakriti,' rekao je tužitelj. Nadalje, Tieger je naveo da je nakon bijega većine Srba hrvatski vrh uveo administrativne i druge mjere koje su Srbima onemogućile povratak.

Tuđman nije krio da želi što homogeniju Hrvatsku, tvrdi tužitelj Rekao je i da su Gotovinini i Markačevi vojnici pljačkali srpske domove i poljoprivredna dobra, a da su civili ubijeni. Tieger je naveo da je general Čermak zanijekao ili umanjivao zločine te da je bio ometan pristup međunarodnim promatračima. Nastavio je da nije bilo mjera sprečavanja i kažnjavanja zločina.

Tužiteljstvo je spomenulo da dokazi govore da su uništavanje srpske imovine i zločini nad civilima bili predviđeni te da je za 'sistemsko uništavanje' potpuno odgovorno hrvatsko vodstvo.

U nastavku izlaganja tužiteljstvo je govorilo o topničkim napadima na srpsko stanovništvo. Tvrde da je podjela letaka o položajima i smjeru evakuacije dokaz namjernog raseljavanja Srba. Drugi član tužiteljstva, Edward Russo tvrdi da većina civila nije čula za plan evakuacije već su pobjegli u strahu od granatiranja.

'Tuđmanu je trebao izgovor za napad na civile'

'Tuđman je znao kakve bi bile političke posljedice potpunog uništenja. Plan da se koristi jedna umjerena doza protupravnih artiljerijskih napada bio je dio napora da se sačuvaju glavni društveni centri kako bi se mogli nastaniti Hrvatima. Tuđman je dao do znanja da planirano korištenje artiljerije treba iskoristiti i za neke legitimne upotrebe', tvrdi tužiteljstvo te kao argument navodi Tuđmanovu izjavu da bi 'protunapad iz Knina dao dobro opravdanje za ovu akciju'.

'Časni sude, nema načina da se pogrešno shvati riječ 'izgovor', jedino razumo objašnjenje je to da se sakriju motivi korištenja artiljerije po civilima. Glavni stožer HV-a izdao je direktivu u kojoj jasno stoji na što se artiljerija mora orijentirati, a najvažnije je ono što ne kaže, a to je protupravno korištenje artiljerije kao u Obrovcu ili Gračacu. Nakon brijunskog sastanka Gotvoina je u to uputio načelnika artiljerije', tvrdi tužitelj. 'U Gotovininoj zapovijedi bili su i gradovi koji nisu bili spomenuti u direktivi i to dokazuje da je promijenio plan za korištenje artiljerije, a kao rezultat brijunskog sastanka. Gotovima izričito naređuje artiljeriji, konzistenstno s brijunskim planom, da se istjeraju civili', nastavlja tužiteljstvo.

'Obrana tvrdi, bez vjerodostojnih dokaza, da je naređenje značilo samo konkretne ciljeve u tim gradovima. Ništa ne podržava takav zaključak, nigdje se ne spominje nikakav dodatak koji bi objasnio koji su to ciljevi unutar tih gradova. Gotovinino naređenje je detaljno odredilo koje ciljeve treba postići, kada i kako', rekao je tužitelj. Spomenuli su i navode iz izvještaja Hrvatske vojske kao što su, kako tvrdi tužiteljstvo, 'držati Knin pod vatrom', 'paljba po stambenoj zgradi i pošti u Kninu' te 'granatiranje Benkovca'. Napad višecjevnim bacačima raketa otkriva namjeru direktnog pucanja po civilima, argument je tužiteljstva

'Sredstva napada otkrivaju namjeru da se direktno puca po civilima'

Tužiteljstvo tvrdi da metoda i sredstva napada otkrivaju namjeru da se direktno puca po civilima te da s odabranim oružjem nisu mogli razlikovati vojne i civilne objekte. 'Vijeće mora utvrditi je li korištenje artiljerije bilo u skladu s principom distinkcije. Gotovina je koristio oružje za koje je znao da će pogoditi više od vojnih ciljeva', rekao je tužitelj Russo. 'Imajući u vidu rasprostranjene efekte raketnih napada jasno je da su pokrili centar Knina vatrom i višecjevnim bacačem raketa. Ako pogledamo gdje su granate pale još jednom vidimo da se granatiranje ne može objasniti takozvanim ciljevima.' Dodao je i da se neka mjesta pada projektila razlikuju u iskazu svjedoka i iskazu obrane.

'Srbi se nisu mogli vratiti jer su im kuće bile spaljene'

Tužiteljstvo je nadalje govorilo o spaljivanju i uništavanju imovine srpskih civila. Prepričavali su izjave Srba koji su rekli da se nisu mogli vratiti jer su im kuće bilo spaljene. Tužitelj Saklaine Hederlay iznosio je neke nove brojčane podatke o uništenoj imovini na što je Gotovinin odvjetnik imao prigovor u smislu da dokument nema vrijednosti. Sudac je potvrdio da se u slučaju novih brojeva moraju provjeriti temelji takvih izračuna.

'Veza domobrani-osveta-zločin'

Optužba je nastavila izlaganjem o slučajevima paljenja kuća, a oslanjala se na izvještaj obrane u kojem piše da su svi slučajevi paljenja kuća spriječeni. 'Govori se samo o spaljivanju, ništa o pljački, a i izjava je apsurdna jer joj proturječe lako dostupni dokazi o paležima', rekla je tužiteljica Katrina Gustafson. Nadovezala se na razdvajanje individualnih argumenata vezanih za Gotovininu optužbu za ubojstvo nazvavši razmatranje 'komadić po komadić' neprimjerenim. 'Veza domobrani-osveta-zločin može se vidjeti u izvještaju od 13. kolovoza u kojem Gotovina govori o domobranima koji su palili kuće, a kaže 'valja pretpostaviti da je njihov motiv osveta'.

Tužiteljica tvrdi da su vojnici masovno palili kuće i to gorivom kako bi ubrzali izgaranje te da su čak palili dijelove sela odjednom. 'Da cijelo Grahovo gori jasan je signal zanemarivanja', rekla je i dodala da je perspektiva za krajiške Srbe koji nisu pobjegli pred granatiranjem bila crna. 'Gotovina je sve to znao kad je naredio vojnicima da napadnu sela u Krajini. Svojim ponašanjem stvorio je ozračje nekažnjavanja koje je ohrabrivalo na daljnje zločine i time je ostvario svoju stvarnu namjeru da se ti zločini dogode.

Traženje dodatnog vremena za izlaganje obrane

Tužiteljica je rekla i kako smatra da je optužba dokazala da je Gotovina imao 'dovoljno uznemirujućih informacija' da su njegovi potčinjeni počinili zločine ili je postojala takva vjerojatnost, što je preduvjet dokazivanja krivnje.

Nakon izlaganja obrana je od suda tražila dodatnih sat vremena u sutrašnjem izlaganju, jer, kako su rekli, uglavnom se pričalo o generalu Gotovini pa žele više vremena kako bi odgovorili na sve navode tužiteljstva. Sudac im je rekao da se prvo dogovore  između sebe, a ako im to ne uspije sud će ih saslušati. Također, obrana je zatražila sve dijagrame koje je predožila optužba. Tužitelji su pristali i rekli kako žele da se i njih čuje ako obrana dobije dodatno vrijeme. Nakon stanke i najave suca da obrana generala može početi već danas branitelji su zbog kompleksnosti novih podataka i potrebe ragovora s branjenicima zatražili odgodu do sutra.

'Gotovina je bio svjestan ubojstava'

Tužiteljica Gustafson nastavila je riječima da su snage generala Gotovine ubile na desetine Srba u prvim danima na terenu, a jedna od osoba koja je vidjela mrtva tijela rekla je da se 'po cijelom gradu širio smrad truleži koji nikada neće zaboraviti'. U nastavku je prikazan tekst snimke dijaloga Gotovine s nepoznatom osobom, od 6. kolovoza, s kojom govori o mrtvim psima i mačkama na ulici. 'Ulice su bile pune ljudskih ostataka i on je tražio da se hitno očiste. Dakle, on nije mogao ne primijetiti zadah smrti koji se širio gradom te je bio svjestan ubojstava i lošeg postupanja potčinjenih.' General Gotovina nije mogao ne primijetiti zadah smrti koji se širio gradom, rečeno je u izlaganju tužiteljstva

'General Gotovina nije iskoristio goleme ovlasti i negova pozicija na vrhu zapovjednog lanca mu nije dozvolila da spriječi ili kazni ili da osigura funkcioniranje sustava. Postojanje međurazine zapovjedanja ne oslobađa od odgovornosti', rekli su tužitelji u svom izlaganju. Dodali su kako je inzistirao na provođenju vojne stege, pri čemu je 'ignorirao sveprisutan kriminalitet među svojim vojnicima koji je bio usmjeren protiv Srba i njihove imovine'.

'Tuđman je osobno pozvao Čermaka u zločinački pothvat'

Nakon dugog izlaganja, uglavnom o generalu Gotovini tužiteljstvo se dotaknulo i generala Ivana Čermaka. Prema riječima tužitelja u Čermakovom slučaju je ključno imenovanje i prudruživane u 'zločinački pothvat', namjerno zanemarivanje svoje dužnosti te namjerno opstruiranje djelovanja međunarodne zajednice. Referirajući se na Čermakovo imenovanje tužitelj je spomenuo da je generala u zločinački pothvat osobno pozvao Tuđman time što ga je postavio za zapovjednika.

'Čermak je bio osoba od povjerenja bivšeg predsjednika Tuđmana. Njegovo imenovanje ne može se smatrati drugačijim nego izvanrednim i morao je brzo saznati da su Srbi počeli bježati uslijed granatiranja. Tuđman je odlučio osobno potražiti Čermaka i to samo njega. U telefonskom razgovoru Tuđman mu je otkrio tajno mjesto gdje se nalazio te zatražio da se s njim sastane. Našli su se nasamo 5. kolovoza, i tada mu je Tuđman dao usmenu zapovijed te ga poslao u Knin kao vrhovnog zapovjednika uz dodatnu ovlast da dovrši njegov predsjednički zadatak', iznio je tužitelj u svom izlaganju.

O Čermaku: 'Samo bi osoba od velikog povjerenja bila pozvana na razgovor s vrhovnim zapovjednikom'

'Samo bi osoba iz internog kruga, od velikog povjerenja, bila pozvana na razgovor s vrhovnim zapovjednikom hrvatskih snaga, a dan nakon ovog sastanka sastali su se i u javnosti,' kaže tužitelj i zaključuje da su vjerojatno rješavali neke privatne stvari koje su se morale obaviti bez očiju javnosti. Dodao je da je Čermnak redovito komunicirao i s drugim članovima udruženog zločinačkog udruženja. Tužiteljstvo tvrdi da mu se dodatno osnaženi status zrcali u sastanku s generalom Červenkom. Tužiteljstvo: Čermakovo imenovanje trebalo je poslužiti za ostvarenje zajedničke zločinačke nakane

Prikazali su i dokazni predmet koji prikazuje Tuđmanov govor u  'vlaku slobode' u kojem je odbacio svaku pomisao da bi Srbi mogli više ikad dominirati tom regijom. 'Kombinacija ovlasti Čermaku je omogućila da se koristi položajem kao primarna kontakt osoba za hrvatske vlasti. Imenovanje je trebalo poslužiti da se ostvari zajednička zločinačka nakana i trajno uklone Srbi iz krajine,' tvrdi tužitelj i dodaje kako je Čermak dopustio da se zločini čine nekažnjeno te je nastojao da se to područje naseli Hrvatima.

'General Čermak je štitio imidž i vojske i Hrvatske'

Tužiteljstvo je Čermaka nazvalo crnom rupom, središnjim mjestom za pritužbe međunarodne zajednice. Zato su međunarodni predstavnici zbog pogrešnih informacija vjerovali da će Čermak uistinu nešto i učiniti u vezi slučajeva ubojstava i uništavanja, navodi tužiteljstvo i za primjer prilaže dokazni predmet. 'Žalim što se netko nedolično ponašao. Dajte mi informacije kako bih mogao poduzeti mjere. Hapsimo one koji rade probleme', stoji u transkriptu koji prenosi Čermakove riječi.

'Čermak je uživao pažnju medija u Kninu i on je taj položaj iskoristio kako bi opstruirao međunarodnu zajednicu. Dobio je veliku slobodu u izvršavanju zadataka da se bavi medijima i međunarodnim predstavnicima',  navodi tužiteljstvo i dodaje kako je Čermak rekao da mu Tuđman nije govorio što da govori u Kninu i da je imao potpunu slobodu.  Osim da je bio svojevrsni PR hrvatske vojske i države tužiteljstvo za Čermaka kaže i da nije vodio dokumentaciju koja prikazuje stvarno stanje. Čermak je bio odgovoran za održavanje kontakata s medijima i predstavnicima međunarodne zajednice, tvrdi tužiteljstvo

'Čermak je imao pravo reći sve što je mislio da je potrebno reći međunarodnoj zajednici, što je značilo da je štitio imidž Hrvatske i hrvatske vojske,' tvrdi tužitelj. U transkriptu je navedeno da mu je cilj u Kninu bio braniti interes Hrvatske kada su se pojavljivali negativni članci, ali i negativna pitanja što je tužitelj nazvao Čermakovim priznanjem sudjelovanja u zločinačkom pothvatu. Uz sve to, tvrdi tužiteljstvo, Čermak je bio pažljiv da ne dođe do intervencije pa je otvoreno priznavao zločine koji su počinili 'pojedinačni počinitelji zamaskirani u odore hrvatske vojske čime su htjeli baciti sumnju na poštenje hrvatskih vojnika i politiku RH', a time je Čermak neutralizirao i otežavao zaustavljanje zločina.

Tužitelji su predstavili dokazni predmet u kojem se Tuđman obraćao Čermaku, to jest, kako tvrde davao mu naputke te govorio da kaže da su optužbe neutemeljene, da kaže sve argumente vezane uz Knin te da je predsjendnik pozvao Srbe da ostanu. Predstavljen je i transkript u kojem bivši ministar Šušak govori o iskorištavanju potčinjenih, specijalne policije i vojske, da isprovocira situaciju ispaljivanjem dva projektila na Gospić. 'Izrežirana provokacija je ostvarena, a zločinačku nakanu o uklanjanju Srba iz krajiške regije dijelio je i general Mladen Markač.

Mišetić: Tužiteljstvo se ponaša kao 'đavolji odvjetnik'

Završne riječi obrane ipak je već prvi dan započeo i branitelj generala Gotovine, Luka Mišetić. Mišetić je tužiteljstvo nazvao 'advocatus diaboli', đavoljim odvjetnikom te je rekao da prema tužiteljstvu ni jedna osoba u Hrvatskoj, niti vojna niti policijska ili bilo kojeg drugog profila, nikad nije učinila ništa dobro niti s dobrom namjerom. Mišetić je postavio pitanje kako to da nitko nije zabilježio izjavu izbjeglica da su pobjegli upravo zbog granatiranja i rekao je da su samo srpski obavještajci uspjeli prepoznati 'nevidljivo etničko čišćenje'.

Mišetić smatra da je tužiteljstvo ponudilo samo teorije zavjere. Kada čitate tužiteljski završni podnesak ne možete vjerovati svojim očima jer ništa nije kao što se čini, rekao je branitelj. Tako su tužitelji 11 godina nakon Oluje vidjeli etničko čišćenje neselektivnim granatiranjem koje nitko drugi nije. Nijedan srpski civil nije rekao ni medijima, ni humanitarnim organizacijama da je pobjegao zbog granatiranja, kazao je Mišetić upućujući sudsko vijeće na slučaj Sarajeva u kojem su civili svoj odlazak vezivali uz granatiranje grada.

Mišetić: Nitko nije spominjao etničko čišćenje

Vođa hrvatskih Srba Mile Martić je pak kao razlog za evakuaciju srpskog stanovništva naveo prijetnju od okruženja ali ne i granatiranje, a general Mile Mrkšić je objasnio evakuaciju potrebom da se civili ne nađu u okruženju. Ni on nije primijetio etničko čišćenje, kazao je Mišetić. General Mrkšić je pak posvjedočio da je mislio da su topnički napadi laserski vođeni, a pripadnici UN-a također nisu u svojim istragama utvrdili da je granatiranjem etnički očišćeno područje oslobođeno Olujom, kao ni tadašnji američki veleposlanik Peter Galbraith. Glavni tajnik UN-a u svom izvješću Vijeću sigurnosti koncem kolovoza 1995. nije spominjao etničko čišćenje granatiranjem.

Završne riječi do četvrtka

Završne riječi na suđenju generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču započele su pred Haaškim sudom izlaganjem tužiteljskog tima kojem je, zasada, dodijeljeno ukupno šest sati, a izlaganje obrane nastavlja se sutra. Mišetić: Tužiteljstvo se ponaša kao đavolji odvjetnik jer daje argumente o nevidljivom etničkom čišćenju

>> Haag: Suđenje pri kraju, tužitelj traži drakonske kazne

Nakon tužiteljskog tima slijede odvjetnici trojice hrvatskih generala koji će imati svaki po 2,5 sata za završne riječi.
Za završne riječi predviđena su ukupno četiri dana i u četvrtak poslijepodne sudsko vijeće bi se trebalo povući na vijećanje kako bi donijelo presudu. Podsjetimo, obrana je zatražila dodatno vrijeme za izlaganje iz razloga što je tužiteljstvo puno vremena 'posvetilo' generalu Gotovini, na što je sudac i pristao, ali će još vremena dobiti i tužiteljstvo. Sudac je rekao da ne želi da itko napusti sudnicu s osjećajem da nije 'izložio sve što je planirao'.

Suđenje je počelo 11. ožujka 2008. i posljednji svjedok izveden je 11. lipnja ove godine. Na suđenje su potrošena ukupno 303 radna dana u kojima je tužiteljstvo izvelo 81 svjedoka, a obrane trojice generala ukupno 57 svjedoka. Sudsko je vijeće pozvalo sedam svojih svjedoka.

Pred sudom je svjedočio i bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith i bivši hrvatski u SAD-u Miomir Žužul kao i niz najbližih suradnika tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana kao i članova hrvatske vlade i gospodarstvenika od Mate Granića preko Vesne Škare Ožbolt i Gordana Radina do Mladena Vedriša i Nadana Vidoševića. U klupu za svjedoke sjeli su visoko rangirani pripadnici srpskih odnosno snaga JNA Kosta Novaković i Mile Mrkšić.

Hrvatska učinila sve što je trebala u vezi topničkih dnevnika

Za cijelo vrijeme trajanja suđenja trajala je zavrzlama oko tzv. topničkih dnevnika. Dio dokumenata je dostavljen Tužiteljstvu, a sagu oko topničkih dnevnika u srpnju je prerezalo sudsko vijeće odbacujući zahtjev haškog tužiteljstva da se Hrvatskoj izda obvezujući nalog zbog navodnog skrivanja tih dnevnika jer za to nije pronašlo osnova. Sud je tada zaključio da je Hrvatska učinila sve što je trebala.

Tužitelji su u srpnju u posljednjem podnesku pozvali Sud da proglasi krivima trojicu hrvatskih generala i osudi ih na kazne zatvora od 17 do 27 godina zatvora. Obrana generala Gotovine u svom je podnesku poručila da tužiteljstvo nije dokazalo nijednu točku optužbe te je pozvala sud da oslobodi generala svake odgovornosti.

>> 'Povijest će i nakon presude pisati da je Oluja bila legitimna akcija'

'Tužiteljstvo nije uspjelo dokazati da je ijedan pojedinačni napad bio nezakonit, a kamoli da je to bio raširen i sustavni zločin protiv civila tijekom operacije Oluje', bile je poručila Gotovinina obrana u podnesku koji ima oko 300 stranica.

Gotovina nestrpljivo iščekuje oslobađajuću presudu

Gotovinini branitelji kažu kako nema ni dokaza da general nije poduzeo sve potrebne mjere kako bi osigurao da će njegovi vojnici postupati u skladu s međunarodnim pravom. 'Dokazi pokazuju da je Gotovina u vrijeme koje pokriva optužnica operativno zapovijedao velikim vojnim operacijama u Bosni te stoga nije imao efektivnu kontrolu nad podređenima u Hrvatskoj koji su možda počinili zločine', ustvrdila je Gotovinina obrana u završnom podnesku.

>> 'Vjerujem da će Gotovina uskoro biti slobodan'

Luka Mišetić, odvjetnik Ante Gotovine je krajem srpnja rekao kako mu je umirovljeni general kazao da pun nade i nestrpljivo iščekuje oslobađajuću presudu te je uvjeren da će se na jesen vratiti kući.

>> 'Povijest će i nakon presude pisati da je Oluja bila legitimna akcija'
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene