Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Branitelj generala Ante Gotovine pred Haškim sudom Luka Mišetić ocijenio je u Den Haagu uvodnu riječ tužiteljstva na suđenju hrvatskim generalima "očekivanom" i najavio osporavanje teza tužitelja.


"Za svaki njihov argument pripremili smo odgovor i to ćete vidjeti sutra", kazao je novinarima Mišetić koji u srijedu zajedno s Gregom Kehoem iznosi uvodne riječi obrane generala Gotovine.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Očekivanja su velika, ali istovremeno i racionalna' Slika nije dostupna Pričajući o Gotovini pustili snimke srpskih logora?

Haško je tužiteljstvo u utorak prvog dana suđenja trojici hrvatskih generala Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču iznijelo svoje uvodne riječi.

Mišetić je ocijenio kako smatra da uvodne riječi tužitelja nisu bile utemeljene na činjenicama, a za najtežu optužbu za prekomjerno granatiranje Knina kazao je kako obrana ima spreman odgovor.

Branitelj generala Markača Goran Mikuličić kazao je kako su uvodne riječi bile predstava koja se radi dijelom za sudsko vijeće a dijelom za publiku s idejom da žrtve vide da se jedno moćno pravosudno tijelo bori za njihove interese. On je kazao da je u uvodnom izlaganju tužiteljstva bilo pogrešaka i neshvaćanja elementarnih stvari.

Mikuličić je kazao kako je efektna teza da nitko ne osporava Hrvatskoj pravo da reintegrira svoj teritorij iznesena kako bi se tužiteljstvo predstavilo kao objektivno tijelo Haškog suda a ne kao represivni aparat.

Što se tiče tužiteljskih navoda da je Markač imao informacije o zločinima i mehanizme za kažnjavanje postrojbi specijalne policije Mikuličić je kazao kako će obrana dokazati upravo suprotno.

"To su bile jedinice posebne namjene koje nisu imale funkciju procesuiranja. Institucije civilne države trebale su odraditi svoj posao", rekao je Mikuličić.