Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve je manje učenika

Hrvatska općina koja je uspjela zaustaviti negativne trendove: "Vjerujem da smo tu prvi, a možda i jedini s mjerama poput ove"

Sve je manje učenika (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Sve je manje učenika (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sve je manje učenika (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Sve je manje učenika (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sve je manje učenika (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Sve je manje učenika (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sve je manje učenika (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Sve je manje učenika (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Marko Balen razgovara s načelnikom Općine Baška Tonijem Juranićem (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Marko Balen razgovara s načelnikom Općine Baška Tonijem Juranićem (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Marko Balen razgovara s načelnikom Općine Baška Tonijem Juranićem (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/6 >>
Učitelje i učenike osnovnih škola u manjim sredinama ne muči toliko reforma obrazovanja.

Sve je manji broj stanovnika, pa tako i učenika. Učenje u manjim razredima ima svoje prednosti, ali i mane. A zbog manjeg broja đaka, sve je više - učitelja putnika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Plastične operacije Profesori u susjedstvu bijesni: Učenice ne mogu vježbati zbog implantata u stražnjici, a evo što rade dječaci Srednja škola u Samoboru Prekinuta nastava Drama u školi u Samoboru: "Djeca su masovno počela kašljati, digli smo na noge sve službe"

Primjer je područna škola u Staroj Sušici, gdje ima samo pet učenika, od prvog do četvrtog razreda. Karlo, učenik četvrtog razreda ističe kako mu je ljepše kada je malo učenika u razredu, jer učiteljica za svakog od njih ima više vremena, kaže.

Zadovoljni su i roditelji što za njihovo dijete učiteljica ima više vremena. Učiteljica Romea Podobnik također ističe kako se zbog malog broja učenika u njezinoj školi više posvećuje svakom učeniku i da zahvaljujući tome lakše može pratiti svako dijete.

U goranske škole ukupno je ove godine upisano tek 137 prvašića. Nažalost, neke su se područne škole već davno zatvorile. Ravnatelj Osnovne škole Ivan Goran Kovačić iz Delnica ističe kako su ove godine ukupno upisali 334 učenika što je 5 više nego prošle godine.

Nataša Možgon Kauzlarić, ravnateljica OŠ Branimira Markovića iz Ravne Gore istče pak drugačiji primjer. ''Prije 4 godine smo zatvorili područnu školu u Starom Lazu, ali smo zadržali područnu školu Stara Sušica koja djeluje pri matičnoj školi i ipak ima budućnost“, uvjerena je.

Sve je manje učenika (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Sve je manje učenika (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Njihova kolegica Zrinka Vukelić, ravnateljica kosinjske osnovne škole ima pak drugu, neobičnu priču. Umjesto učenika putnika - u školu dolaze učitelji putnici. ''Dolaze iz bliže okolice, Gospića i Otočca te iz nekih udaljenijih krajeva poput Zadra, Sukošana i Splita“, napominje.

Prema podacima Ministarstva obrazovanja, u gotovo 10 posto osnovnih škola u Hrvatskoj nije upisan niti jedan prvašić.

Brojka je to koja zastrašuje.

Od 2010. do prošle školske godine broj učenika u Hrvatskoj smanjio se za gotovo 35 tisuća. Neki, poput Baške na otoku Krku, od samog rođenja djeteta čine sve kako bi mlade zadržali u rodnom kraju.

Svijetlu stranu priče saznaje Marko Balen u razgovoru s načelnikom Općine Baška Tonijem Juranićem. Baška je uspjela zaustaviti negativne trendove. Za sada su na nuli a mogli bi biti i u plusu. Jedna od popularnih mjera je besplatan vrtić za svu djecu.

Načelnik je na početku svog mandata obećao da će se pobrinuti za sve, od najmlađih do najstarijih. Počeo je s najmlađima. Prvo je krenula izgradnja vrtića i jaslica, a kasnije se obnovila postojeća osnovna škola. Uz to su izgradili novu sportsku dvoranu. Pokrenut je i niz drugih mjera nadogradnje kojima obogaćuju program kao što su roditeljske naknade, besplatni udžbenici za osnovnoškolce, srednjoškolce, stipendije za studente i učenike kao i sufinanciranje prijevoza.

Sve je manje učenika (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Marko Balen razgovara s načelnikom Općine Baška Tonijem Juranićem (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Priopćio je kako će besplatan vrtić Općinu Baška na godišnjoj razini koštati 1.600 000 kuna. Općinsko vijeće jednoglasno je prihvatilo taj prijedlog kojeg je iznio načelnik.

"Uvijek treba preslikavati pozitivne primjere, a vjerujem da smo tu prvi, a možda i jedini s nekim mjerama poput ove" kaže Juranić. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog danod 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene