Plitvička jezera (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)
Plitvička jezera (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Tko još uvijek nije posjetio Plitvička jezera ili mu je ulaznica u ljetnim mjesecima preskupa, sada je prava prilika da se zaputi u ovaj Nacionalni park. Naime, do ove nedjelje na Plitvice možete za 50 kuna.


U sklopu Obiteljskog tjedna cijene su ulaznica i do 75 posto niže, odrasli plaćaju 50 kn, studenti 30 kuna, a djeca od 7 do 18 godina plaćaju 20 kn, dok je za mlađe ulaz besplatan. Inače je cijena nakon 14. listopada 150 kuna, dok je za studente cijena od ponedjeljka 100 kuna.

Vezani članci Tomislav Kovačević i Marko Balen (Foto: Dnevnik.hr) Ravnatelj Plitvičkih jezera: "Nema govora o istjecanju fekalija u jezera, a gradnju apartmana ćemo staviti pod kontrolu" Darko Milinović (Dnevnik.hr) Lički župan sasvim otvoreno: Ako pobijediš na izborima ne trebaš raspisivati javne natječaje

Glasnogovornik Plitvičkih jezera Ognjen Borčić rekao nam je da tijekom ovog Promotivnog tjedna pozivaju domaće posjetitelje koji tijekom vrhunca sezone, u srpnju, kolovozu i rujnu, izbjegavaju Plitvice zbog velikih gužvi, ali i jako visokih cijena. Naime, u srpnju i kolovozu jedna ulaznica košta čak 250 kuna.

Plitvička jezera, iako su pravi prirodni dragulj, suočena su zadnjih godina s nizom problema. Unatoč golemoj zaradi i brojnim turistima, mnogi tvrde da su Plitvice u gorem stanju nego ikada dosad. Nedavno je bilo riječi o prijetnjama UNESCO-a zbog nečuvanja prirodnog nacionalnog parka, koji je oštećen zbog prekomjernog posjećivanja i prekomjerne gradnje. Navodno je bilo slučajeva izlijevanja fekalija zbog tek djelomično izgrađenog sustava javne odvodnje fekalnih voda, bez uređaja za pročišćavanje.

U lipnju prošle godine koordinacija četiriju udruga proizašlih iz Domovinskog rata s plitvičkog područja prosvjedovala je u nekoliko navrata za, kako su tada rekli, spas nacionalnog parka kako bi se spriječila njegova daljnja devastacija. Braniteljske udruge protivili su se, kako su tada istaknuli, devastaciji i apartmanizaciji prostora.

Koplja su se lomila zbog ravnatelja Plitvičkih jezera Tomislava Kovačević, zbog čijeg je imenovanja vodstvo ličko-senjskoga HDZ-a dalo ostavku. Sada već bivši HDZ-ovac Darko Milinović od njega je zatražio da odustane od kandidature, iako je stručno povjerenstvo Ministarstva zaštite okoliša i energetike na javnom natječaju izabralo upravo njega kao najboljeg kandidata.