Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba za Varšavsku

Prosvjednici 'zazidali' ulaz u Ministarstvo graditeljstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ostavku ministrice Matulović Dropulić traže zbog sukoba interesa.

Središte Zagreba ponovno je blokirano jučer u 19 sati. Prosvjednici nezadovoljni izgradnjom garaža u Varšavskoj blokirali su prilazne ulice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prosvjed aktivista pred MUP-om Aktivisti optužili MUP da pogoduje projektu u Varšavskoj Slika nije dostupna Masovni prosvjedi u jesen 'Bez referenduma vlast će imati masovnu konfrontaciju s građanima'

Uoči samog početka prosvjeda velik broj policajaca okružio je prilaze prema gradilištu u Varšavskoj ulici. Oko tisuću prosvjednika s loncima, žlicama i sličnim predmetima stvaralo je veliku buku.

Među prosvjednike je došla i manja skupina Bad Blue Boysa. Teodor Celakoski iz Prava na grad rekao je novinarima kako se ograđuju od bilo kojeg eventualnog oblika govora mržnje i najavio mogućnost da prosvjednici odluče promijeniti lokaciju.

Nakon što su oko 40 minuta blokirali centar grada, odnosno križanje Gundulićeve i Masarykove ulice, aktivisti su izglasali da se krene prema Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja gdje će tražiti ostavku ministrice Matulović Dropulić.

Jedini incident se dogodio kada je jedna žena dijelila letke kojima se kritizira aktiviste i prosvjede za Varšavsku. Netko od prosvjednika ju je udario po licu ali su joj se aktivisti i ispričali.

Prema ministarstvu su se prosvjednici kretali cestom uz pratnju policije. Pred ministarstvo je došlo oko dvije tisuće prosvjednika te su ciglama od siporexa zazidali ulaz u ministarstvo pod objašnjenjem da ako se mogu zazidati stanari Varšavske, onda se može zazidati i Ministarstvo graditeljstva.

Skupu se obratio i stanar Ilice 11 koji kaže da je zazidan te je ispričao kako se žalio sudovima ali da nije bilo pomoći.

Predsjednik Zelene akcije, Tomislav Tomašević rekao je kako traže ostavku 'jer je ministrica Dropulić političarka koja je godinama u najvećem sukobu interesa u Hrvatskoj'.

'Kako da joj vjerujemo da je sve po zakonu kad je ona dioničarka tvrtke koja je projektant gradnje u Varšavskoj', kazao je Tomašević.

Teodor Celakoski iz Prava na grad tada je izvijestio kako je, tijekom dosadašnje gradnje, unutar bloka zgrada kod Cvjetnog trga zazidan prostor ispred više stanova u Ilici 11.

'Ministrica Marina Matulović-Dropulić govori da je sve po zakonu, a ispred stanova je sagrađen zid visine 15 metara', kazao je Celakoski.

U ponedjeljak u 19 sati nastavit će se prosvjed kada će se okupiti ponovno na raskrižju Masarykove i Gundulićeve ulice te će nakon toga otići pred zgradu Milana Bandića.

Upravni sud zaključio da je sva dokumentacija u skladu sa zakonom

Prosvjednici i danas kao i zadnjih dana traže da se zaustave svi radovi. Tvrde da je poduzetnik Tomo Horvatinčić uz pogodovanje politike ponajprije gradonačelnika Milan Bandića dobio ono što mu ne pripada.

S druge pak stranke Upravi sud i nadležno ministarstvo zaključilo je da je sva dokumentacija u skladu sa zakonom. Prosvjednici stoga žele zaustaviti kamione koji izvlače zemlju iz ulaza u garažu. Taj bi posao trebao biti gotov za par dana i praktično je nejasno što se više može učiniti kad ulaz u garažu bude gotov.

>> 'Karamarko postupa kao mesar sa sjekirom'

>> Izvrijeđali SDP i HDZ, sjeli i blokirali promet te najavili blokadu kamiona

Aktivisti za spas zagrebačke Varšavske sinoć su opsjeli uži dio grada pod budnim okom kordona interventne policije. Jutros ogorčeni, nakon što im je upravni sud odbio sve tužbe pozvali su medije i napali sud. 'Definitivno smatramo da je prvoklasna svinjarija da upravni sud priopćuje medijima taman prije prosvjeda ispred HDZ-a svoju odluku', rekao je Tomislav Tomašević iz Zelene akcije.

Rupa koja ne vodi nikamo

Nimalo blagi nisu bili ni prema policiji. No, najviše se ljute na grad Zagreb koji je Tomi Horvatinčiću to sve i omogućio. Tvrde, investitor nema dozvolu za Varšavsku 6. 'Ova rupa koju sada gledamo koja se počinje kopati u Varšavskoj ne vodi nikuda', rekla je Urša Raukar, glumica i aktivistica. I dok Horvatinčićeva ekipa iza ograde mirno buši i danas, balkoni okolnih stanara sve više podsjećaju na bunker.

'Diže zid pokraj balkona'

'Taj zid ide gore svakih mjesec ili ne znam koliko, dižu etažu, ide u nedogled gore', rekao je Ivan Božičević, stanar Ilice 11. 'To nisu uvjeti za život uopće! Ovo ide na pet katova visine, znači mi nećemo imati ni zraka ni ničega', rekla je Mirjana Tonković, stanarka Ilice 11. Zbog ovakvih prizora, aktivisti traže odgovornost svih. Jučer su posjetili Iblerov trg. SDP-u ne mogu zaboraviti žmirenje na odluke gradonačelnika Bandića.

Opsjeli su i HDZ gdje ih im se nitko nije obratio, ali ne odustaju. 'I dalje je naš temeljni princip djelovanje, a ne nasilje', rekao je Teodor Celakoski iz Prava na grad. Zbog privođenja više od 150 ljudi, prstom upiru i u ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka. Iako sindikat i struka upozoravaju: policija je morala reagirati. I to je obavila profesionalno.

Bandić bez srama

'Iz cijele situacije još se čeka samo zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Čovjek koji se poziva na ljubav prema gradu i prisutan je na svim događajima ovih dana bez srama sve promatra daleko od medija.

Sve ovo je možda i više od prosvjeda za Varšavsku. Ovo prosvjedi više su bunt protiv načina upravljanjem Zagreba zadnjih godina. Ista danas glasna skupina prosvjednika zapravo je zadnjih godina i glavni ako ne i jedni protivnik zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene