Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba za Varšavsku

Izvrijeđali SDP i HDZ, sjeli i blokirali promet te najavili blokadu kamiona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktivisti za Varšavsku održali su prosvjed ispred SDP-a, premjestili se pred HDZ pa blokirali promet.

Oko 500 prosvjednika, građana i aktivista Zelene akcije i Prava na grad okupilo se jučer pred sjedištem SDP-a na Iblerovom trgu, a potom će otići prosvjedovati i ispred HDZ-a jer i jednu i drugu stanku smatraju odgovornom u 'slučaju Varšavska'.  Prosvjednici su se žestoko obrušili na vodstvo SDP-a, uputivši im brojne uvrede. Na 'meti' su bili šef SDP-a Zoran Milanović i predsjednik gradske organizacije te stranke Davor Bernardić te predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem. koji su izašli među njih. Poručili su im da je za Varšavsku kriv upravo SDP. Malo iza 19 sati oko 500-tinjak prosvjednika stiglo je pred središnjicu HDZ, no tamo nitko iz stranke nije izašao pred prosvjednike.

Pročitajte i ovo Ilustracija pokret Posljednja generacija FOTO/VIDEO Vozači nasrnuli na aktiviste na autocesti, kamere zabilježile okršaj: "Gaze nas, odvlače s prometnice, udaraju i prisilno zadržavaju" Ilustracija u nekoliko gradova Klimatski aktivisti blokirali promet, neki se zalijepili za cestu

>> Upravni sud: Radovi u Varšavskoj su legalni

>> Varšavska: Policija u 17 sati privela 151 osobu

Prosvjednici su izviždali čelnike SDP-a poručivši im kako oni zapravo 'nisu ni pozicija u gradu niti opozicija u državi'. Jedan od prosvjednika podsjetio je Milanovića na njegovu izjavu da je Bandić najbolji kandidat za gradonačelnika. 'Ako nešto zamjerate, zamjerate s pravom. Želim vam svako dobro', kratko je rekao Milanović. Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević rekao je kako su od gradonačelnika Milana Bandića tražili ostavku jer je najodgovorniji za kaos u Varšavskoj, ali da ih on nije poslušao. 'On za nas više ne postoji, on je gradonačelnik bez legitimiteta. On je fikus', kazao je Tomašević i dodao da pred stranačkim središnjicama prosvjeduju jer su mu SDP i HDZ omogućili da napravi to s Varšavskom i suodogovorni su za nastalu situaciju.

'SDP je dizao ruke i omogućio ovo'

'SDP je dizanjem ruku omogućio da se dogodi što se dogodilo u Varšavskoj', naveo je Tomašević te ustvrdio kako se radovi u Varšavskoj ne smiju nastavati podsjetivši kako u njima sudjeluju gradska poduzeća koja plaćaju građani. Naglasio je kako su od Gradske skupštine tražili izvanrednu sjednicu kako bi se 'riješio kaos' i da bi se gradski zastupnici izjasnili je li rampa za garažu usred pješačke zone javni interes. U nastavku prosvjeda na Iblerovom trgu jedna od aktivistica, Urša Raukar, je pročitala proglas 'Ne damo Varšavsku' koji je do sada potpisalo 150 javnih osoba ustvrdivši kako je Varšavska ulica postala simbol borbe za javni interes.

Potpisnici proglasa tražili od ustanova da počnu uvažavati stavove građana i spriječe uzurpaciju javnog prostora, uništavanje kulturne baštine i prirodnih dobara u Hrvatskoj. Malo iza 19 sati oko 500-tinjak prosvjednika stiglo je pred središnjicu HDZ-a, no tamo nitko iz stranke nije izašao pred prosvjednike. Prosvjednici su i pred HDZ-om uzvikivali svoju parolu 'Ne damo Varšavsku', pri čemu su se posebno obrušili na ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka. Govornici su zatražili njegovu ostavku zbog uhićenja 150 prosvjednika u Varšavskoj ulici.

Prosvjednici su za subotu najavili blokadu kamiona koji dolaze na gradilište u Varšavskoj Ispred središnjice HDZ-a na Trgu žrtava fašizma prosvjednici su poručili da vlada nije učinila ništa da se spriječi uništavanje Zagreba. Teodor Celakovski iz udruge Prava na grad, ustvrdio je da Varšavska nije jedina, da je cijela Hrvatska Varšavska i da tim projektom počinju novi krug aktivnosti na razini cijele Hrvatske. Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević zatražio je da Marina Matulović-Dropulić da ostavku ili da je smijene jer nema više nikakva legitimiteta i da je u sukobu interesa.

Za Karamarka je pak rekao da mu bolje idu tajne službe i uhićenja građana te neka se vrati u druge mračne funkcije. Tomašević je rekao kako, bez obzira na odluku Upravnog suda po kojoj je lokacijska dozvola za gradnju u Varšavskoj ulici postala pravomoćna, idu dalje boriti se na svim sudskim instancama. Također je poručio šefovima policije da se prestanu sastajati s Horvatinčićem, investitorom u Varšavskoj ulici, jer to nije privatna nego javna policija. Organizatori prosvjeda - Zelena akcija i Pravo na grad pred sjedištima SDP-a i HDZ-a darovali su građevinske ograde kojima se, kako su rekli, od građana otima javni prostor.

Prosvjednici su zatim ponovno krenuli prema Varšavskoj, blokirajući pritom promet. Oko tristo prosvjednika blokiralo je 'zeleni val'. Sve nadzire policija, ali situacija je mirna i nema nikakvih intervencija ni izgreda. Nešto kasnije deblokirali su promet na križanju Gundulićeve i Hebrangove ulice, ali su nastavili blokirati promet na križanju Gundulićeve i Žerjavićeve. Iza 21 sat mnoštvo se polako počelo razilaziti, ali su najavili novo prosvjedno okupljanje u subotu u 19 sati kada namjeravaju blokirati kamione kojima se dovozi materijal za radove na projektu 'Cvjetni'. Očekuje se još više ljudi nego danas.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene